ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό ζητά ο Σιζόπουλος και προειδοποιεί για κινδύνους, σε ομιλία στη Βουλή

Διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό ζητά ο Σιζόπουλος και προειδοποιεί για κινδύνους, σε ομιλία στη Βουλή

Η απόφαση για Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό έπρεπε να αποτελεί την αιχμή της πολιτικής μας όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών, δυστυχώς την εγκαταλείψαμε, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα. 

Η νέα διαδικασία σύγκλησης της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης επαναφέρει στο προσκήνιο την εμπειρία του παρελθόντος και κυρίως τα όσα έλαβαν χώρα στη Γενεύη και στο Κραν Μοντάνα το 2017, πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για κινδύνους που ελλοχεύουν από ενδεχόμενη επανάληψη της ίδιας διαδικασίας.
 
Κάνοντας μια ανασκόπηση «από πού ξεκινήσαμε και πώς καταλήξαμε στην προηγούμενη Πενταμερή» ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι αυτή κατέληξε σε αποτυχία λόγω της προκλητικής στάσης του Τούρκου ΥΠΕΞ «οι Ελληνοκύπριοι να ξεχάσουν το μηδέν εγγυήσεις και μηδέν τουρκικά στρατεύματα». «Παρ΄ όλα αυτά όμως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην έκθεσή του πίστωσε την Τουρκία με εποικοδομητική στάση και χρέωσε την αποτυχία κατά 50% στην πλευρά μας. Την ίδια στιγμή, το πλαίσιο των 6 σημείων του Γ.Γ. έγινε ευαγγέλιο για τη συνέχιση των συνομιλιών».
 
Επανέλαβε τη θέση της ΕΔΕΚ, που κατέθεσε και στο Εθνικό Συμβούλιο, να ζητηθεί από τον ΓΓ να καταθέσει το πλαίσιό του γραπτώς, λέγοντας ότι η επαναφορά του στο προσκήνιο ως βάση  επανέναρξης των συνομιλιών για να συνεχιστούν από το σημείο που έμειναν οι συνομιλίες – θέση που δεν συμμερίζεται η ΕΔΕΚ - καθιστά αναγκαία την ενημέρωση των πολιτών για το τι ακριβώς περιλαμβάνει το συγκεκριμένο πλαίσιο.
 
«Η προσεκτική μελέτη του πλαισίου αποδεικνύει ότι βρίσκεται εκτός του Καταστατικού χάρτη και των περί Κύπρου ψηφισμάτων και αποφάσεων της Γ.Σ. και του Σ.Α. του ΟΗΕ», είπε.
 
Εισηγείται μεν την κατάργηση των εγγυήσεων αλλά η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και μετά τη λύση δεν είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, πρόσθεσε αναφέροντας ότι η παραμονή στρατευμάτων ουσιαστικά παραπέμπει σε εγγυήσεις, όταν μάλιστα για την παραμονή ή την αποχώρησή τους θα αποφασίσουν οι σημερινές τρεις εγγυήτριες χώρες.
 
Ανέφερε επίσης ότι ο ΓΓ στο πλαίσιό του εισηγείται την περαιτέρω αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη διακυβέρνηση, όταν ήδη στην πλειοψηφία των θεσμικών οργάνων της κεντρικής κυβέρνησης έγινε αποδεκτή η αριθμητική εξίσωση και όπου αυτή δεν υπάρχει για τη λήψη απόφασης θα απαιτείται η θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων.
 
«Στην πραγματικότητα η υιοθέτηση αυτής της πρότασης καθιστά την Τουρκία διαμέσου των Τουρκοκυπρίων ρυθμιστή όλων των αποφάσεων του κράτους», πρόσθεσε.
 
Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή επικρατεί πλήρης ασάφεια τόσο για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, όσο και για το πλαίσιο με βάση το οποίο θα πραγματοποιηθεί η διαπραγμάτευση, είπε.
 
Σε σχέση με την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώς, αναφορικά με τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, την έναρξη εποικισμού της πόλης της Αμμοχώστου αλλά και την πρόταξη της λύσης δύο κρατών με παράλληλη διεκδίκηση της κυριαρχικής ισότητας, οι ανησυχίες είναι απόλυτα δικαιολογημένες, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος.
 
Εντονότερες, πρόσθεσε, γίνονται οι ανησυχίες λόγω και της στάσης του ΓΓ   του ΟΗΕ, ο οποίος δεν θέτει ως προϋπόθεση επανέναρξης του διαλόγου τον τερματισμό των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία ε/κ Διοίκηση ή/και ε/κ Κοινότητα, αναφέρει την κατεχόμενη Κύπρο, ως «Βόρεια Κύπρο»,  το πλαίσιό του σχεδόν στην ολότητά του είναι εκτός των περί Κύπρου αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ, παραγνώρισε ότι η κατάρρευση της Διάσκεψης του Κραν Μοντάνα  οφειλόταν στις προκλητικές απαιτήσεις της Τουρκίας.
 
Εκανε λόγο για ύποπτο ρόλο του βρετανικού παράγοντα, ο οποίος από το παρασκήνιο ήταν σταθερά ο διαμορφωτής και συντονιστής της αντικυπριακής πολιτικής και ότι και πάλι δραστηριοποιείται λόγω και της αποχώρησης της από την Ε.Ε.
 
Από τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι φανερό ότι προκύπτουν σοβαροί κίνδυνοι, πρόσθεσε λέγοντας ότι η Διάσκεψη μπορεί να μην οδηγήσει σε λύση, αλλά η τουρκική πλευρά να κεφαλαιοποιήσει πρόσθετα πλεονεκτήματα και να έρθει ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση των στόχων της.
 
Ζήτησε σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α. για να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή του προβλήματος, δηλαδή η πλήρης αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, ο επαναπατρισμός των εποίκων, η επιστροφή των προσφύγων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στις εστίες τους σε συνθήκες ασφάλειας,και η κατάργηση των εγγυήσεων.
 
Η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα ήταν λύση την οποία πρότεινε κατ΄ επανάληψη η Τουρκία τη δεκαετία του 1960, σημείωσε λέγοντας ότι αγνοούνται όλα τα υπόλοιπα ψηφίσματα όπως το 3212 της Γ.Σ., το 550 του Σ.Α. του ΟΗΕ.
 
Μίλησε για ανάγκη διαμόρφωσης κοινής πολιτικής Ελλάδας – Κύπρου, με βάση και τα νέα δεδομένα στην αν Μεσόγειο, που να αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό τους ρόλο για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική τους θέση έναντι της Τουρκίας και να στηριχθεί σε τρεις πυλώνες, πολιτικό, ενεργειακό και στρατιωτικό.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top