ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ολομέλεια της Βουλής οι κανονισμοί για τις εκποιήσεις

Στην Ολομέλεια της Βουλής οι κανονισμοί για τις εκποιήσεις

Στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής θα είναι στραμμένη η προσοχή των διεθνών πιστωτών της Κύπρου ενόψει της ψήφισης των κανονισμών για τις εκποιήσεις, αλλά και της πρότασης νόμου που έχει καταθέσει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης σε σχέση με τη διαδικασία δημοπρασίας ακινήτων.

Πηγή των διεθνών δανειστών που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις με τις κυπριακές αρχές, στο πλαίσιο της έκτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, επεσήμανε στη StockWatch ότι το αποτέλεσμα των αποφάσεων που θα λάβει σήμερα το κοινοβούλιο επί των δύο θεμάτων, θα αποτελέσει ένα σοβαρό στοιχείο στην καταληκτική αξιολόγηση.

Σημείωσε ότι οι μέχρι σήμερα εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις που γίνονται επί τεχνοκρατικού επιπέδου, μεταξύ τρόικας και κυπριακών αρχών (υπουργείου οικονομικών, Κεντρικής Τράπεζας και υπουργείου εσωτερικών), βρίσκονται «σε πολύ καλό δρόμο», κατά την έκφραση του.

Δεν έκρυψε, ωστόσο, τις επιφυλάξεις των διεθνών δανειστών σε σχέση με το τι θα ψηφίσει η ολομέλεια του Σώματος κατά την απογευματινή σύνοδο, τόσο σε σχέση με τους κανονισμούς για τις εκποιήσεις, όσο και με την πρόταση Κατσουρίδη.

Η πρόταση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη προβλέπει μεταξύ άλλων το δικαίωμα στον ενυπόθηκο οφειλέτη να συμμετέχει στη διαδικασία δημοπρασίας του ακινήτου.

Η νομική υπηρεσία, κατά τη συζήτηση του θέματος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, είχε επισημάνει ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις που απορρέουν από την πρόταση νόμου του βουλευτή του ΑΚΕΛ, συγκρούονται με σχετικές διατάξεις του Συντάγματος και συγκεκριμένα με το άρθρο 28.

Τυχόν συμμετοχή του επηρεαζόμενου οφειλέτη στη διαδικασία δημοπρασίας, παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης, είχε επισημάνει εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας.

Με τη νομική αυτή προσέγγιση, φαίνεται να συμφωνεί και η ομάδα νομικών των διεθνών πιστωτών.

Οι κανονισμοί για τις εκποιήσεις αλλά και η πρόταση Κατσουρίδη, αναμένεται να τεθούν στην πρωινή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων υπό τον πρόεδρο του Σώματος Γιαννάκη Ομήρου.

Πληροφορίες από τη βουλή αναφέρουν ότι ο κ. Ομήρου θα θέσει στη σύσκεψη τους προβληματισμούς που διατυπώνονται επί του θέματος από την τρόικα.

Οι σημερινές αποφάσεις από την Ολομέλεια της βουλής και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εξ αποστάσεως διαβουλεύσεων μεταξύ πιστωτών και κυπριακών αρχών, θα αξιολογηθούν αύριο στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης στην παρουσία του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και ίσως και της διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

Ο υπουργός οικονομικών επιστρέφει στην Κύπρο απόψε από τη Γεωργία όπου είχε λάβει μέρος στη σύνοδο της EBRD. Τα θέματα που «καίνε» και παραμένουν σε εκκρεμότητα στο πλαίσιο της έκτης αξιολόγησης του προγράμματος και έτυχαν ενδελεχούς διαβούλευσης μεταξύ των δύο πλευρών, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, είναι η πακετοποίηση και πώληση δανείων από τις τράπεζες σε τρίτους και το θέμα της νομοθεσίας για τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληρώσει τα ακίνητα τους και δεν έχουν τίτλο.

Ο υπουργός οικονομικών είχε εκφράσει την περασμένη Παρασκευή αισιοδοξία ότι η αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος θα είναι θετική, γεγονός το οποίο ενίσχυσε και η κοινή ανακοίνωση των τριών θεσμών της τρόικας που ακολούθησε.

Ο κ. Γεωργιάδης που χθες χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη τις θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας με αφορμή τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, δεν δίστασε να επισημάνει ότι η κυπριακή οικονομία παραμένει εύθραυστη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top