ΔΙΕΘΝΗ

Αισιοδοξία στην Αγγλία για πλήρη άρση περιορισμών - Αποτελεσματικά τα εμβόλια κατά της ινδικής μετάλλαξης

Αισιοδοξία στην Αγγλία για πλήρη άρση περιορισμών - Αποτελεσματικά τα εμβόλια κατά της ινδικής μετάλλαξης

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ δήλωσε «ολοένα και περισσότερο βέβαιος» ότι η κυβέρνηση παραμένει εντός στόχου για άρση όλων των περιορισμών κατά του κορωνοϊού στις 21 Ιουνίου, όπως ορίζει ο σχετικός οδικός χάρτης,


Η αισιοδοξία του πηγάζει από τα νεότερα στοιχεία του οργανισμού Δημόσια Υγεία Αγγλίας (PHE) περί αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ανησυχητικής ινδικής μετάλλαξης από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Αμφότερα τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca βρέθηκε ότι είναι σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικά έναντι της ινδικής μετάλλαξης όσο και έναντι της παραλλαγής του Κεντ, της γνωστής ως βρετανικής μετάλλαξης.

Τα στοιχεία από τον PHE δείχνουν πάντως ότι τρεις εβδομάδες μετά από την πρώτη δόση τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά μόνο κατά 33% έναντι του ινδικού στελέχους B.1.617.2. που είναι ήδη κυρίαρχο σε περιοχές της ΒΔ Αγγλίας. Έναντι της βρετανικής μετάλλαξης η αντίστοιχη προστασία είναι της τάξης του 50%.

Δύο εβδομάδες μετά από τη δεύτερη δόση, ωστόσο, η αποτελεσματικότητα έναντι της συμπτωματικής νόσησης ανεβαίνει στο 88% για το εμβόλιο της Pfizer. Το ίδιο εμβόλιο έχει διαπιστωθεί ότι είναι κατά 93% αποτελεσματικό έναντι της βρετανικής μετάλλαξης μετά από τη δεύτερη δόση.

Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό κατά 60% κατά της ινδικής μετάλλαξης μετά από τη δεύτερη δόση, ενώ είναι κατά 66% αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής του Κεντ.

Ο κ. Χάνκοκ τόνισε ότι τα στοιχεία αυτά δείχνουν τη σπουδαιότητα του πλήρους εμβολιασμού.

Η έρευνα βασίστηκε σε ανάλυση 1.054 κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης στο διάστημα 5 Απριλίου - 16 Μαΐου.

Ο PHE δήλωσε ότι η προστασία έναντι της νοσηλείας και του θανάτου θα πρέπει να θεωρείται ακόμα υψηλότερη.

Εν τω μεταξύ την Κυριακή το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου ξεπέρασε τη χορήγηση 60 εκατομμυρίων δόσεων - 37,9 εκ. πρώτες δόσεις και 22,6 εκ. δεύτερες δόσεις.

Ο κ. Χάνκοκ έκανε λόγο για «τεράστια ημέρα» στο μέτωπο των εμβολιασμών, ενώ ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχολίασε στο Twitter ότι η χώρα έχει ένα «απαράμιλλο» στην ιστορία της εμβολιαστικό πρόγραμμα που σώζει ζωές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top