ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το θέμα του Βαρωσιού θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο παρουσία του Δημάρχου Αμ/στου, είπε ο Ιωάννου

Το θέμα του Βαρωσιού θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο παρουσία του Δημάρχου Αμ/στου, είπε ο Ιωάννου

Εθνικό Συμβούλιο, στην παρουσία και του Δημάρχου Αμμοχώστου, όπου θα συζητηθεί το θέμα του Βαρωσίου, θα συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Δήμαρχος, Σίμος Ιωάννου μετά από σύσκεψη στο Προεδρικό μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, του Δημοτικού Συμβουλίου της κατεχόμενης πόλης, του Γενικού Εισαγγελέα και υπηρεσιακών παραγόντων


 
Ο κ. Ιωάννου είπε ότι ζήτησαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιδράσει στις όποιες εξαγγελίες και κινήσεις κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος σε σχέση με την περίκλειστη πόλη, όταν επισκεφθεί τα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου.
 
Ζήτησε δε από την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί και το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, να  βγει μια ομόφωνη απόφαση, λέγοντας πως δεν είναι θέματα Κυπριακού ή ΑΟΖ. Το κάθε κόμμα, είπε, έχει την δική του άποψη για το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ, αλλά το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα. «Η απόφαση πρέπει να είναι ομόφωνη. Αν δεν είναι, καλύτερα να μην γίνει. Αν βγουν έξω οι αρχηγοί των κομμάτων και ο καθένας λέει ό,τι θέλει, καλύτερα να μην γίνει».
 
Ενημέρωση και ενέργειες που μπορεί να γίνουν
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Ιωάννου, τους ενημέρωσε για τις επιστολές και τις συζητήσεις που είχε για το ζήτημα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τη συζήτηση στο Συμβούλιο Αρχηγών. Η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου, είπε, είναι ομόφωνη. «Οι Ε/κ πρέπει να επιστρέψουν υπό την αιγίδα των ΗΕ, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, 550 και 789. Αλλά από την άλλη να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε καταστάσεις προκύψουν εάν ζητήσουν από τους Ε/κ, νόμιμους ιδιοκτήτες να επιστρέψουν κάτω από τουρκική διοίκηση».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε, τους ανέφερε ότι είναι σε επαφή με την Νομική Υπηρεσία, το ΥΠΕΞ και τις Πρεσβείες της Κύπρου στο εξωτερικό για να πράξουν οτιδήποτε χρειαστεί για να προστατέψουν την περίκλειστη περιοχή. Αν χαθεί η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου θα είναι και η ταφόπλακα του Κυπριακού, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου. Διότι, είπε, το εδαφικό είναι ένα από τα πιο βασικά κριτήρια του Κυπριακού «κι αν χαθεί κι αυτό το κομμάτι, τότε θα υπάρξουν ανυπέρβλητα προβλήματα και μάλλον θα είναι και το τέλος του Κυπριακού».
 
Ερωτηθείς για το αν ειπώθηκαν οι κινήσεις που μπορεί να γίνουν, ο Σίμος Ιωάννου αναφέρθηκε στην πίεση που οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρέπει να ασκήσουν προς την Τουρκία, με οικονομικό και άλλος κόστος. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνέχισε, ανέφερε όμως ότι υπάρχουν χώρες που έχουν μεγάλα συμφέροντα με την Τουρκία και είναι δύσκολο.
 
Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου είπε ότι εισηγήθηκαν όπως ζητηθεί και σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ εάν ο Τούρκος Πρόεδρος προβεί σε ενέργειες και εξαγγελίες για τη Αμμόχωστο, λέγοντας ότι εξαρτάται και από τον ΓΓ των ΗΕ εάν είναι έτοιμος να πράξει κάτι τέτοιο.
 
Στην ερώτηση εάν την ανησυχία πως ο Τούρκος Πρόεδρος θα εξαγγείλει επιστροφή των Ε/κ υπό τ/κ διοίκηση την συμμερίζεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και πού την βασίζουν, ο κ. Ιωάννου είπε ότι αυτό είναι πασίγνωστο και παρέπεμψε σε δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ χθες στην Τουρκία σε ομιλία του. Οι Τούρκοι, ανέφερε, προχωρούν με τα σχέδιά τους πολύ μελετημένα λέγοντας ότι ο κ. Ερντογάν μπορεί τελικά και να ανακοινώσει άνοιγμα μέρους της τουριστικής περιοχής στο Βαρώσι κι αν ο διεθνής παράγοντας επιδείξει χλιαρή αντίδραση, «τότε θα συνεχίσει στο τελικό στάδιο». Μπορεί και να ανακοινώσει τον πλήρη εποικισμό της πόλης και να καλέσει τους Ε/κ κατοίκους να επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση, πρόσθεσε.
 
Αυτά πρέπει να τα δει το κράτος και να είναι έτοιμο να δώσει απαντήσεις, δήλωσε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, σε όσους λένε ότι εάν δεν επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση θα χάσουν τις περιουσίες τους και ποιο θα είναι το στάτους αυτών των ανθρώπων εάν επιστρέψουν. Παρέπεμψε και σε χθεσινές δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη ότι το Βαρώσι ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Διερωτήθηκε δε αν κάποιος επιστρέψει, θα διεκδικήσει μετά το ΕΒΚΑΦ την περιουσία του. «Γι αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι και από πολιτικής όψεως τι κόστος θα έχουμε, αλλά και από νομικής πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν».
 
Στην ερώτηση εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι Αμμοχωστιανοί θέλουν να επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση, ο κ. Ιωάννου είπε ότι υπάρχουν και λένε ότι αν δεν επιτρέψουν οι περιουσίες τους θα είναι χαμένες έτσι κι αλλιώς. «Είναι μια κίνηση σύγχυσης και διχόνοιας. Ξέρουν τι κάνουν οι Τούρκοι».
 
Για τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αν θα ήταν καλό να επιμέναμε σε βέτο, ο κ. Ιωάννου είπε ότι υπάρχουν χώρες που εξαρτώνται οικονομικά από την Τουρκία και έφερε ως παράδειγμα την Ισπανία, στην οποία οι τουρκικές τράπεζες χρωστάνε 45 δισ, το ίδιο και με την Ιταλία που είναι εκτεθειμένη με 15 δισ στην Τουρκία ενώ οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας «από την εποχή του Κάϊζερ είναι δεδομένες».  Οι χώρες αυτές έχουν συμφέροντα στην Τουρκία και δεν είναι εύκολο να δεχθούν αυτά πράγματα (το βέτο), πρόσθεσε.
 
«Αμμοχωστοποίηση» του Κυπριακού
 
Κληθείς να σχολιάσει την άποψη για «αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού», ο κ. Ιωάννου είπε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εάν χαθεί η περίκλειστη περιοχή, ανέφερε, θα χαθούν τα ¾ της υπόλοιπης Αμμοχώστου, θα χαθεί και ολόκληρη η Κύπρος. «Όταν οι μεγαλύτερες συνοικίες της Αμμοχώστου είναι εποικισμένες από το 1979, έχουν το ίδιο στάτους που έχουν η Μόρφου, η Κερύνεια, η Λάπηθος, αυτό είναι Αμμοχωστοποίηση;» Ο Δήμος Αμμοχώστου, συνέχισε, είναι Δήμος και αυτών των περιοχών. «Έχουμε τον ίδιο πόνο που έχει ένας Μορφίτης, ένας Καραβιώτης ή οποιοσδήποτε με τις άλλες περιοχές της Αμμοχώστου» και αναφέρθηκε στις συνοικίες που έχουν εποικιστεί στην Αμμόχωστο.
 
Υπάρχει, συνέχισε, κι αυτό το κομμάτι της περίκλειστης το οποίο προστάτευαν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ  από το 1984 και εντεύθεν και πίστευαν ότι θα ήταν μια κίνηση καλής θέλησης της Τουρκίας να την αποδώσει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ «και να γίνει η πόλη ένα παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης».
 
«Καμία σχέση δεν έχει με Αμμοχωστοποίηση. Να σταματήσουν να λένε αυτή την κουβέντα», είπε ο κ. Ιωάννου.
 
Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου υπενθύμισε την εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 19 Ιουλίου στην Δερύνεια και κάλεσε όλο τον κόσμο να παρευρεθεί «για να δείξουμε στον Ερντογάν και στην Τουρκία ότι ο κόσμος της Αμμοχώστου είναι ενωμένος όσον αφορά αυτό το θέμα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top