ΕΛΛΑΔΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Το τελευταίο ταξίδι για την Κρήτη

Μίκης Θεοδωράκης: Το τελευταίο ταξίδι για την Κρήτη

Μέγα πλήθος, με μέγα πάθος, σαν κι αυτό που διαπερνούσε τα τραγούδια του αλλά και τους αγώνες του, αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη στην τελευταία του διαδρομή στην πόλη που έζησε και έδρασε, καλλιτεχνικά και κοινωνικά, επί δεκαετίες.

Το Κέντρο της Αθήνας ήταν πλημμυρισμένο από τις μελωδίες του, το πνεύμα του, τις φωτογραφίες του, τα λόγια του, τις ελπίδες και τα ιδανικά του. Μέχρι κι ο Αττικός ουρανός «δάκρυσε» που τα μάτια του δεν θα ξανααντικρίσουν τον δημιουργό της «Ρωμιοσύνης», μέχρι κι ο Παρθενώνας έμοιαζε πιο μοναχικός από ποτέ χωρίς τον πιο σπουδαίο και τον πιο πιστό γείτονά του.

Εκείνον που τον κοιτούσε κάθε πρωί, με το ίδιο δέος και την ίδια λατρεία, και γέμιζε το μυαλό και η ψυχή του με καλλιτεχνική έμπνευση και ειλικρινή, βαθιά πατριωτική δύναμη. Γιατί, όπως πολύ εύστοχα υπογράμμισε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την διάρκεια της τελετής αποχαιρετισμού, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών, «σ' όλη τη ζωή του με το ένα χέρι κρατούσε το τουφέκι και με το άλλο τις παρτιτούρες του»!

Αυτόν τον ιδιοφυή δημιουργό, τον οικουμενικό καλλιτέχνη αλλά και τον διαχρονικό υποστηρικτή της ελευθερίας και της δημοκρατίας, που κατάφερε να γίνει ένα με το λαό και να εκφράσει τις χαρές και τις λύπες του, αποχαιρούσαν, επί τρία σχεδόν 24ωρα, χιλιάδες κόσμου, κάθε ηλικίας, κοινωνικής τάξης και πολιτικής πεποίθησης, υποκλινόμενοι στο ταλέντο, τους αγώνες του και τη μεγάλη ψυχή του, που χωρούσε μέσα της όλη την Ελλάδα. Του Μίκη που, όπως σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου«έγινε ένας παιδαγωγός του έθνους, που με την πολιτισμική και την κοινωνική του παρέμβαση άλλαξε την Ελλάδα και τον καθένα μας με τρόπο πιο έμμεσο αλλά και πιο βαθύ απ' όσο μπορούμε να διαγνώσουμε σήμερα».

Και η επί της ουσίας αυτή επιδραστικότητά του διαφαινόταν ξεκάθαρα στο βλέμμα και τις αντιδράσεις του κόσμου που είχε περικυκλώσει τη Μητρόπολη, λίγο πριν εκείνος ξεκινήσει για το επίγειο, στερνό ταξίδι του. Ήταν παντού εκεί: Στο κόκκινο πανό που έγραψε «Αρνιέμαι να 'χω σκέψη που σωπαίνει», να περιμένει μάταια τον καιρό», στα μάτια του δακρυσμένου ηλικιωμένου που αποχαιρετούσε την ιστορία της δικής του ζωής, στο ενθουσιασμένο παιδικό χαμόγελο, που διδασκόταν, για πρώτη φορά ίσως, τί σημαίνει συλλογικότητα, αξία και ενότητα, σε όλες τις φωνές που ενώθηκαν, όταν έβγαινε η σορός του από την Μητρόπολη, φωνάζοντας «Αθάνατος» και τραγουδώντας «η ζωή τραβάει την ανηφόρα/ με σημαίες με σημαίες και με ταμπούρλα», σαν να τού έδιναν την υπόσχεση πως ο δρόμος που χάραξε δεν θα ξεχαστεί.

Αυτό ήταν, αναμφισβήτητα, το καλύτερο δώρο, για εκείνον που είχε ανέκαθεν τεράστια εμπιστοσύνη στο λαό του και φρόντιζε να στήνει τις κατάλληλες «γέφυρες» ώστε να φέρνει τον έναν δίπλα στον άλλο, παρά τις διαφορές τους, και να τούς κάνει δυνατούς, χωρίς όπλα, αλλά με τις θείες μουσικές του και τον λόγο των ποιητών. «Έσμιξες τους τρανούς αητούς με τους χρυσούς αγγέλους» αναφωνούσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας την ώρα που έξω από το ναό οι φωνές, έδιναν τη θέση τους στα δάκρυα συγκίνησης επιβεβαιώνοντας πως, πως πράγματι, «Χωρίς τον Μίκη, θα ήμασταν αλλιώς!»


DSC_6224
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
 
kideia_mikis_mitsotakis
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

 

DSC_6188
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας



DSC_6205
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά



Οι παρόντες και η μεγάλη απούσα

Σύσσωμη η ελληνική πολιτεία, ο καλλιτεχνικός και πνευματικός κόσμος τίμησαν τον Μίκη Θεοδωράκη με την παρουσία τους στην αποχαιρετιστήρια αυτή τελετή. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αλλά η πρώην ΓΓ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μαζί με τον διάσημο Τούρκο συνθέτης Ζουλφί Λιβανελί και την Φιλανδή ερμηνεύτρια Άρια Σάγιονμαα που σύστησε την μουσική του Έλληνα συνθέτη στις χώρες του Βορρά, συμμετείχε σε συναυλίες του και έχει γράψει β ιβλίο για την γνωριμία και την συνεργασία τους. Εκεί, στο πλάι του, συγκινημένη η Μαρία Φαραντούρη, την οποία ο ίδιος είχε επιλέξει ως ιδανική ερμηνεύτρια του έργου του, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Γιώργος Νταλάρας, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, ο Λάκης Λαζόπουλος κ.α.

stefaaania

 

Livaneli_-_G__Papandreou_-_Sagionaa

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top