Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Time To Act: Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση για τον Καρκίνο απαιτεί την άμεση ανάληψη δράσης καθώς ένα εκατομμύριο περιστατικών καρκίνου στην Ευρώπη παραμένουν μη διαγνωσμένα λόγω της Covid-19

30.09.2021
11:45
Δελτία Τύπου

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Οργάνωση για τον Καρκίνο, λόγω της Covid-19 δεν έχουν διαγνωστεί σχεδόν ένα εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου.

Τα ευρήματα, μια ξεκάθαρη υπενθύμιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στον τομέα του καρκίνου, συνέπεσαν με την παρουσίαση της εκστρατείας Time To Act (Ώρα για δράση) της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για τον Καρκίνο, η οποία παροτρύνει το κοινό, τους υπευθύνους για τη χάραξη πολιτικής και τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, να διασφαλίσουν ότι η Covid-19 δεν θα εξακολουθεί να υπονομεύει την καταπολέμηση του καρκίνου.


Η ανάλυση των δεδομένων εστιάζει στο μέγεθος της κρίσης:
• Περίπου 1 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου μπορεί να μην έχουν διαγνωστεί στην Ευρώπη
• Περίπου 100 εκατομμύρια εξετάσεις ελέγχου για τον καρκίνο δεν πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα σε διαγνώσεις σε μεταγενέστερο στάδιο και μείωση του συνολικού ποσοστού επιβίωσης
• Έως 1 στα 2 άτομα με δυνητικά συμπτώματα καρκίνου δεν αναφέρθηκαν ως επείγοντα για διάγνωση
• Στην Ευρώπη, 1 στους 5 ασθενείς με καρκίνο εξακολουθεί επί του παρόντος να μην λαμβάνει την απαιτούμενη χειρουργική ή χημειοθεραπευτική αγωγή
Η ανάλυση των δεδομένων και τα εργαλεία της εκστρατείας Time To Act (Ώρα για δράση), τα οποία διατίθενται σε περισσότερες από 30 γλώσσες, μεταξύ των οποίων τα Ελληνικά, θα παρουσιαστούν σε μια virtual event (14 Οκτωβρίου, 11:00-12:00 CEST), με τη συμμετοχή πολιτικών ηγετών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, μεταξύ των οποίων οι Στέλλα Κυριακίδου, Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την Υγεία και για την Ασφάλεια των Τροφίμων, Λουκάς Φούρλας, Ευρωβουλευτής (PPE)-Συμπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωβουλευτές ενάντια στον Καρκίνο (MAC) και Μέλος της Ειδικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (BECA), και Γιώργος Γεωργίου, Ευρωβουλευτής (The Left) και Μέλος της Ειδικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (BECA).
Matti Aapro, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για τον Καρκίνο, δήλωσε: «Τα ευρήματα εστιάζουν στις επιπτώσεις της Covid-19 στον καρκίνο. Είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων στα υψηλότερα επίπεδα των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών, για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων καρκίνου που έχουν συσσωρευτεί, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για τον καρκίνο και την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε υγειονομικό προσωπικό/προμήθειες.»


Ανδρέας Χαραλάμπους, Εκλεγμένος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τον Καρκίνο, δήλωσε: «Τα συστήματα υγείας τους τελευταίους 20 μήνες έχουν δοκιμαστεί και εξακολουθούν να δοκιμάζονται στα όρια τους ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πανδημίας. Τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι η περαιτέρω καθυστέρηση στην καταπολέμηση του καρκίνου θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη περισσότερα άτομα στην Ευρώπη δημιουργώντας αλυσιδωτά προβλήματα στα συστήματα υγείας, τις κοινωνίες και τα κράτη. Τώρα είναι η ώρα για την λήψη των απαραίτητων αποφάσεων και της συλλογικής συνεργασίας για την αναστροφή των επιπτώσεων της πανδημίας στην καταπολέμηση του καρκίνου. Η εγκαιρη και καθολική κινητοποιηση μπορει να σωσει ζωες.»

Ως μέλη της εκστρατείας Time to Act, οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να συμβάλλουν με την επίδειξη της απαιτούμενης προσοχής όσον αφορά την πιθανή εμφάνιση κοινών προειδοποιητικών ενδείξεων νόσησης από καρκίνο (π.χ. αίμα στα κόπρανα, όγκος στο στήθος, δυσκολία στην κατάποση, απροσδόκητη απώλεια βάρους) και την άμεση μετάβαση στον ιατρό τους σε περίπτωση εμφάνισης υπόπτων συμπτωμάτων. Η τήρηση των ραντεβού για τον έλεγχο του καρκίνου είναι επίσης πολύ σημαντική για την αύξηση της πιθανότητας της πρώιμης διάγνωσης, η οποία καθιστά πιο αποτελεσματική την αντικαρκινική θεραπεία. Στους ασθενείς με καρκίνο, δεν πρέπει να υπάρχουν καθυστερήσεις στη λήψη θεραπείας, και παροτρύνουμε τους ασθενείς να επιμένουν για τη διατήρηση του προγράμματος αγωγής τους για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Η εκστρατεία επιβεβαιώνει την αποστολή της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για τον Καρκίνο, για στήριξη των επαγγελματιών του τομέα της υγείας ώστε να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά την παροχή της βέλτιστης υγειονομικής περίθαλψης προς όφελος των ασθενών.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία Time To Act, καθώς και για να μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι η Covid-19 δεν θα ανακόψει την προσπάθειά σας για την αντιμετώπιση του καρκίνου, επισκεφθείτε τη διεύθυνση TimeToActCancer.com.