ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με στρατιωτική παρέλαση κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 61η επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας

Με στρατιωτική παρέλαση κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 61η επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας

Με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 61η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στη  παρέλαση επιτρέπεται η παρουσία κοινού, με απαραίτητη προϋπόθεση τη κατοχή safe pass και η χρήση προστατευτικής μάσκας.

 
Το χαιρετισμό της παρέλασης, που αρχίζει στις 11.00, στη λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ, στο Στρόβολο, θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πλαισιωμένος από τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, στην καθιερωμένη παρέλαση θα συμμετάσχουν μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα και πτητικά μέσα της Εθνικής Φρουράς.
 
Πριν την έναρξη της παρέλασης, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα γίνει η έπαρση σημαίας, η ανάκρουση  του Εθνικού Ύμνου και η ρίψη 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών.
 
Η ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Την στρατιωτική παρέλαση θα παρακολουθήσουν επίσης Πρέσβεις και Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών.

 Με την ευκαιρία της επετείου κόμματα και οργανώσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις διατρανώνοντας την δέσμευσή τους να αγωνιστούν για επανένωση της Κύπρου  και επίτευξη λειτουργικής λύσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το ΥΠΑΜ, κατά τη διάρκεια της παρέλασης θα διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Αναφέρεται ότι για πρόσωπα ηλικίας 12 ετών και άνω, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΜ, απαιτείται η προσκόμιση είτε αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης ή εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικού ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19, με ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης.
 
Νοείται ότι, είναι αποδεκτή για σκοπούς ελέγχου η προσκόμιση Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Digital Covid Certificate).

Νωρίτερα, στις 9.30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόμενος από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα καταθέσει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Ακολούθως θα παραστεί στο τρισάγιο στην μνήμη των ηρώων της Κυπριακής Ελευθερίας 1955-1959, των ηρώων της Τουρκανταρσίας 1963-1964, των ηρώων της νομιμότητας της Δημοκρατίας και της Αντίστασης 1971-1974, των ηρώων προάσπισης της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή του 1974, καθώς και των εν ειρήνη τελειωθέντων αγωνιστών των πιο πάνω αγώνων που θα γίνει στο Μνημείο Δημοκρατίας και Αντίσταση εντός του Πάρκου του Προεδρικού Μεγάρου, όπου και θα καταθέσει στεφάνι.

Αμέσως μετά θα καταθέσει στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ, στον προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου.

Μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την σύζυγό του θα παραθέσει δεξίωση για το Διπλωματικό Σώμα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top