ΔΙΕΘΝΗ

Στενή παρακολούθηση των τιμών ενέργειας αποφάσισε το Eurogroup

Στενή παρακολούθηση των τιμών ενέργειας αποφάσισε το Eurogroup

Για την ανάγκη παρακολούθησης των τιμών ενέργειας στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των πολιτικών στη ζώνη του ευρώ, συμφώνησαν κατά τη συνάντηση του Eurogroup τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο οι Yπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

 
Όπως τόνισαν τόσο ο Πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου όσο και ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, οι επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας αλλά και οι αρνητικές τάσεις στον πληθωρισμό θεωρούνται προσωρινές και συνδέονται με ιδιαίτερες συνθήκες.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου ανέφερε ότι μετά τις προκλήσεις που έφερε μαζί της η πανδημία, και τη στιγμή που η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών προχωρεί, η άνοδος των τιμών της ενέργειας έρχεται να προστεθεί ως νέα πρόσκληση.
 
Όπως ανέφερε, ο επικεφαλής του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ, Christian Pilgaard Zinglersen, ενημέρωσε τους υπουργούς για τις αιτίες της ανόδου των τιμών.
 
Ο κ. Ντόναχιου ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία με την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πως αρκετές από τις αρνητικές εξελίξεις είναι προσωρινές και πως ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί.
 
Σημειώνοντας πως κατά τη συζήτηση συμφωνήθηκε πως πρέπει να υπάρξουν μέτρα προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών μέσω στοχευμένων μέτρων, υπήρξε παράλληλα συμφωνία όπως το Eurogroup παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών ενέργειας ώστε να λαμβάνεται υπόψη κατά τον σχεδιασμό των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη.
 
Ερωτηθείς για την «εργαλειοθήκη» την οποία θα προτείνει η Κομισιόν στα κράτη μέλη για αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών, ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε πως θα περιέχει διευκρινίσεις για τα ποια εργαλεία τα κράτη μέλη μπορούν να αξιοποιήσουν στο πλαίσιο των περιορισμών της κοινής αγοράς και των Συνθηκών.
 
Παράλληλα όμως, γίνεται προετοιμασία περαιτέρω εισηγήσεων που αφορούν μεταξύ άλλων νέες πρωτοβουλίες για φύλαξη φυσικού αερίου ή κοινής προμήθειας φυσικού αερίου. Όπως είπε, πολλές από αυτές τις προτάσεις θα αποτελέσουν μέρος του πακέτου για την ενέργεια που θα κατατεθεί από την Κομισιόν τον Δεκέμβριο.
 
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ντόναχιου υπογράμμισε πως η σημερινή κατάσταση δεν υποσκάπτει τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ, και τόνισε πως η πράσινη μετάβαση δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση. Όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει επίσπευση της ανάπτυξης ανανεώσιμων με στόχο τη μείωση στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
 
Η συζήτηση που έγινε έδειξε πως χρειάζεται περισσότερη προεργασία, συνέχισε, προσθέτοντας πως τα όσα λέχθηκαν θα συνεισφέρουν στους σχεδιασμούς της Κομισιόν. Πρόσθεσε πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις χώρες του ευρώ, και για αυτό το Eurogroup βρίσκεται σε συντονισμό με την προεδρία του Συμβουλίου.
 
Ο Επίτροπος Τζεντιλόνι ανέφερε πως οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό δείχνουν συνέχιση της αύξησης τους επόμενους μήνες και μείωση το 2022.
 
Όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας, ο κ. Τζεντιλόνι επεσήμανε πως η αύξηση οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, μεταξύ τους την παγκόσμια αύξηση στην ζήτηση ενέργειας (ιδιαίτερα από την Ασία) και τη μείωση στην προσφορά. Παραδέχθηκε πως η αύξηση των τιμών του άνθρακα στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών συνεισέφερε στην αύξηση των τιμών, αλλά μόνο κατά 20%.
 
Όπως είπε, πρόκειται για προσωρινή τάση, η οποία ωστόσο επιδεινώνεται και από τις εποχικές τάσεις που φέρνει η άφιξη του χειμώνα.
 
Κατά τον κ. Τζεντιλόνι, η συνεργασία είναι κλειδί στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών, σημειώνοντας πως ορισμένες χώρες ανέλαβαν κάποια βήματα ενώ αναμένονται οι προτάσεις της Κομισιόν.
 
Όπως είπε, τα μέτρα θα πρέπει να είναι προσωρινά και στοχευμένα, και να συνάδουν με τους στόχους για πράσινη μετάβαση, ως απάντηση και απεξάρτηση από την ευμετάβλητη αγορά των ορυκτών καυσίμων.
 
Τόσο ο κ. Τζεντιλόνι όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρένγκλινγκ, αναφέρθηκαν στην 11η έκθεση ενισχυμένης μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως υπάρχουν ισχυρά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, μέσω και του επανανοίγματος του τουρισμού.
 
Ο κ. Τζεντιλόνι πρόσθεσε πως έχει γίνει πρόοδος σε πολλούς τομείς, όπως τις ιδιωτικοποιήσεις, την παιδεία και τη δημόσια διοίκηση, ενώ εκκρεμούν μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η υγεία και η δικαιοσύνη.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο «χάρτης» της φτώχειας στην Κύπρο - Πόσα άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο

Παραλίες: Ξεκίνησε ο «πόλεμος» της πετσέτας - Χρεώνουν κρεβατάκια μέχρι και… 10 ευρώ λόγω νερού και αναψυκτικού

Ξενοδοχεία: 9 στις 10 διανυκτερεύσεις από ξένους τουρίστες – Αύξηση 21,4% σε σχέση με το 2023

Ανάλυση: Ο μετεκλογικός σεισμός που φέρει το όνομα Φειδίας - Ο στρουθοκαμηλισμός των κομμάτωνΣοβαρό το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων για την πυρκαγιά στον Φαρμακά - Χωρίς ενεργά μέτωπα

Σοβαρό το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων για την πυρκαγιά στον Φαρμακά - Χωρίς ενεργά μέτωπα

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση με την πυρκαγιά που άρχισε χθες (15/6) στον Φαρμακά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top