ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαλούν ένταση οι Τούρκοι για να κερδίσουν αναγνώριση- Οι κινήσεις της Λευκωσίας

Προκαλούν ένταση οι Τούρκοι για να κερδίσουν αναγνώριση- Οι κινήσεις της Λευκωσίας

Συνέχιση της έντασης προκειμένου να σύρουν την Ελληνοκυπριακή πλευρά σε συνομιλίες με το πιστόλι στον κρόταφο και να εκμαιεύσουν αναγνώριση, επιχειρεί η Τουρκία, σε συνεργασία με το παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα.

Λευκωσία και Αθήνα εκτιμούν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποιο βήμα καλής θέλησης αλλά απεναντίας θα συνεχίσει την πολιτική των προκλήσεων προσβλέποντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συγκατανεύσει σε διάλογο με βάση την τουρκική αξίωση για κυριαρχική ισότητα.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά ξεκαθάρισε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι χωρίς την εκ των προτέρων αναγνώριση της δικής της ξεχωριστής κυριαρχίας δεν θα δεχθεί επανέναρξη των συνομιλιών.

Η παρενόχληση του μαλτέζικου ερευνητικού σκάφους Nautical Geo, το οποίο εργάζεται για τον αγωγό EastMed, εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την τακτική, την οποία η Λευκωσία θέτει ενώπιον όλων των διεθνών οργανισμών καταγγέλλοντας την αδιάλλακτη στάση της Άγκυρας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία μελετά προσεκτικά τα επόμενα της βήματα σε επίπεδο Ευρωπαϊκή Ενωσης, ώστε να εξασφαλίσει κάτι αποτελεσματικό από τους εταίρους μας. Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στη θάλασσα όσο και οι μεθοδεύσεις της στο Βαρώσι, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις της και η Λευκωσία θέλει να εξαντλήσει κάθε πολιτικό και διπλωματικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή της. Προτού προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση θέλει να σιγουρευτεί ότι το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο που θα αποβαίνει υπέρ της υπόθεσής μας.

Μια πρώτη κίνηση είναι η αξιοποίηση του κειμένου συμπερασμάτων των «27» του περασμένου Ιουλίου, πάνω στο οποίο η Λευκωσία θα προσπαθήσει να κτίσει. Σημειώνεται ότι με βάση την ομόφωνη δήλωση των κρατών-μελών του Ιουλίου, σε περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία δεν ανακαλέσει τις ενέργειές της στην περίκλειστη Αμμόχωστο, τότε θα εξεταστούν μέτρα σε βάρος της.

Η εν λόγω σημαντική δήλωση, αποτέλεσμα της έντονης διπλωματικής προσπάθειας με την κινητοποίηση του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν αποτελεί από μόνη της δέσμευση για μέτρα σε βάρος της Τουρκίας, λόγω των διαφορετικών θέσεων που διατυπώνουν οι εταίροι μας.

Για το λόγο αυτό η Λευκωσία θα μελετήσει προσεκτικά τα βήματά της προτού προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση, και θα προσμετρήσει τη στάση άλλων κρατών-μελών (κατά κύριο λόγο των βόρειων), τα οποία παραδοσιακά δεν αντιτίθενται στις τουρκικές θέσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top