Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν δεινή θέση σε 2 χρόνια της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών έκρουσε η Πρόεδρος της

18.10.2021
23:11
Κοινωνία

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι σε δύο χρόνια η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών θα βρεθεί σε δεινή θέση, έκρουσε η Πρόεδρος της Αρχής, Έφη Παπαδοπούλου, λόγω της αφυπηρέτησης, όπως είπε, έμπειρου προσωπικού αλλά και της αποχώρησης της ίδιας και των πέντε μελών της Αρχής, έπειτα από 10 χρόνια θητείας, καθώς και του γεγονότος ότι το προσωπικό της Αρχής είναι αποσπασμένο από διάφορες άλλες υπηρεσίες, χωρίς οργανικές θέσεις.
 

Ο Πρόεδρος και τα πέντε μέλη της Αρχής αποχωρούν από τη θέση τους γιατί είναι η δεύτερη θητεία τους στην Αρχή και σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν δικαιούνται επαναδιορισμό, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι σε δύο χρόνια αποχωρούν στελέχη από την αρχή τα οποία γνωρίζουν πως λειτουργεί η Αρχή.
 
Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό της Αρχής για το 2022, η κ. Παπαδοπούλου είπε ακόμη ότι το 15% των οικονομικών φορέων προσφεύγουν στο δικαστήριο για να αμφισβητήσουν τον επιτυχόντα σε ένα δημόσιο διαγωνισμό προσφορών και σημείωσε ότι κατά μέσο όρο το 77% από αυτούς αποτυγχάνουν στην προσφυγή τους.
 
Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι το κράτος δικαιώνεται στο 60% των προσφυγών που καταθέτονται ενώπιον της Αρχής, ενώ στο 40% των προσφυγών δικαιώνονται οι οικονομικοί φορείς.

Η Πρόεδρος της Αρχής είπε ότι υπάρχει μία μείωση των προσφορών που καταχωρούνται στην Αναθεωρητική Αρχή και πρόσθεσε ότι το 2019 - πριν από την πανδημία και παρά το γεγονός ότι ήταν μετά την οικονομική κρίση - υπήρχαν 57 προσφυγές, ενώ το 2020 μειώθηκαν σε 43 και ακολούθησε το 2021 με νέα μείωση των προσφορών.

"Αυτό οφείλεται ότι δεν προχωρούσαν τα έργα είτε λόγω της πανδημίας", ανέφερε, προσθέτοντας ότι τον τελευταίο μήνα έχει παρατηθεί μια αύξηση των προσφορών.

Στο σημείο αυτό, η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι "δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα" οι απόψεις ότι "υπάρχει καθυστέρηση στην εκτέλεση των έργων διότι καταχωρούνται προσφυγές στην Αναθεωρητική Αρχή" και πρόσθεσε πως ο χρόνος που χρειάζεται η Αρχή για να ολοκληρώσει την εξέτασης της προσφυγής "δεν υπερβαίνει τους 3 με 4 μήνες".
 
Αναφέροντας ότι για την άσκηση προσφυγής καταβάλλονται συγκεκριμένα τέλη που είναι ανάλογα με την προϋπολογιζόμενη δαπάνη, η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι η Αρχή συντηρείται από τα τέλη και πρόσθεσε ότι «χαρακτηρίζονται ως χαμηλά από την πλευρά των αναθετουσών αρχών οι οποίες δεν θέλουν να προσφεύγουν οικονομικοί φορείς και να καθυστερούν, κατά τους ισχυρισμούς τους, οι δημόσιοι διαγωνισμοί».
 
Σύμφωνα με το έγγραφο που κατέθεσε η Πρόεδρος της Αρχής στην Επιτροπή Οικονομικών, τα τέλη ξεκινούν από €4.000 για προσφορές από €1 μέχρι €1.000.000 και καταλήγουν στις €20.000 για προσφορές από €200.000.000 και άνω.
 
Η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι έχει πολλές φορές υποστηρίξει ότι τα τέλη που καταβάλλονται στην Αρχή για να καταχωρηθεί μια προσφυγή δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικά υψηλά» που να εμποδίζουν την προσφυγή στους οικονομικούς φορείς (για εταιρείες που δεν είναι πολύ εύρωστες οικονομικά στον χώρο της δραστηριότητας τους, εν όψει των συνθηκών που επικρατούν σήμερα – κρίση και πανδημία).

Επίσης, ανέφερε ότι «είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί αν κάποιος καταχωρεί την προσφυγή καταχρώμενος αυτό το δικαίωμα» και πρόσθεσε ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει διευρύνει σε τέτοιο βαθμό το εύνομο συμφέρον που σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι» και εξετάζονται οι ισχυρισμοί αυτού που έχει αποκλειστεί από το διαγωνισμό ότι αυτός στον οποίο «έχει κατακυρωθεί ο διαγωνισμός έχει παραβεί τους όρους» του διαγωνισμού.
 
Επιπλέον, η Πρόεδρος της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών είπε ότι οι πιο σημαντικοί λόγοι λαθών των Αναθετουσών Αρχών είναι η είσοδος ατόμου σε συνεδρία που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί, αλλά και η απουσία ατόμου το οποίο δεν καταγράφει το λόγο της απουσίας του. Για αυτούς τους τοπικούς λόγους υπάρχουν πάρα πολλές προσφυγές.
 
Εξάλλου, η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι η Αρχή «τα τελευταία δύο χρόνια έχει σε μεγάλο βαθμό ταλαιπωρηθεί από άποψη του προσωπικού της» και πρόσθεσε ότι το προσωπικό της Αρχή από την ίδρυση της είναι αποσπασμένο από διάφορες άλλες υπηρεσίες και δεν έχει προσωπικό σε μόνιμες θέσεις.
 
«Δεν έχει η Αρχή προσωπικό το οποίο να βρίσκεται σε μόνιμες θέσεις», παρά το γεγονός ότι είναι μια υπηρεσία η οποία απαιτεί κάποια εξειδίκευση από το προσωπικό της, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει από ΥΠΟΙΚ να εξετάσει την δομή της Αρχής.
 
«Δεν μπορεί οι λειτουργοί που είναι απόσπαση για ένα ή δύο χρόνια από την υπηρεσία τους, να επιστρέφουν στην υπηρεσία τους όταν αρχίσουν να εξοικειώνονται με το αντικείμενο της Αρχής», υπογράμμισε, και σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση φυγής προσωπικού της Αρχής αναζητώντας καλύτερες θέσεις εργασίας. Πρόσθεσε ότι η Αρχή έχει μείνει μόνο με μία στενογράφο, από τις τρεις στενογράφους που είχε, και αναζήτησε την αγορά υπηρεσιών για αυτή την εργασία η οποία στοιχίζει 100 ευρώ την ώρα.
 
Τέλος, η Πρόεδρος της Αρχής είπε ότι οι δημόσιοι διαγωνισμοί πρέπει να κατανέμονται σε όλους και όχι σε λίγους που διαθέτουν χρήματα για να βοηθιέται και η οικονομία.