Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Συγκέντρωση κατά της ακρίβειας πραγματοποίησε η ΠΕΟ, στην παρουσία του ΓΓ ΑΚΕΛ - «Φτάνει Πια, Άμεση λήψη Μέτρων»

13.11.2021
14:04
Πολιτική

Από την Κυβέρνηση «να κινηθεί επιτέλους για να προστατέψει τους καταναλωτές, τα νοικοκυριά, τις ΜμΕ από την ακρίβεια που καλπάζει», απαίτησαν όσοι συμμετείχαν στην σημερινή εκδήλωση με σύνθημα «Φτάνει Πια, Άμεση λήψη Μέτρων» που πραγματοποιήθηκε από την ΠΕΟ με συγκέντρωση στο άνοιγμα της οδού Λήδρας.και πορεία σε εμπορικούς δρόμους της Λευκωσίας.


Σε χαιρετισμό του στην συγκέντρωση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου κάλεσε «την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού να αντιληφθεί επιτέλους τα προβλήματα, να βγει έξω από τον μικρόκοσμό της, έξω στην κοινωνία εκεί που οι πολλοί υποφέρουν, που προσπαθούν να επιβιώσουν, και να προχωρήσει στη λήψη στοχευμένων μέτρων για ανακούφιση των νοικοκυριών και για να βοηθηθεί η οικονομία».

«Κανένας δεν αντιλέγει ότι η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο. Η ανικανότητα όμως της Κυβέρνησης, αλλά και οι λανθασμένες αποφάσεις της, έκαναν την κατάσταση πολύ πιο πιεστική και δύσκολη και από πάνω, έρχεται η απροθυμία της να κινηθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι η τιμή του ηλεκτρισμού αυξάνεται ραγδαία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «αν η Κυβέρνηση έφερνε φυσικό αέριο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, που για χρόνια το υπόσχεται, σήμερα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα», προσθέτοντας ότι «τα 300 εκ. ευρώ για ρύπους δεν θα επιβάρυναν τους λογαριασμούς των καταναλωτών».

«Οι κυβερνώντες αποδείχθηκαν ανίκανοι και στο θέμα της διείσδυσης των ΑΠΕ και αυτή την ανικανότητα επίσης την πληρώνουν οι καταναλωτές, η κοινωνία και η οικονομία», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «η Κυβέρνηση λανθασμένα χειρίστηκε και το θέμα των σιτηρών και «άφησε την Επιτροπή Σιτηρών να χρεοκοπήσει, την δυσφήμισε, την έκλεισε κι άφησε τους παραγωγούς και την αγορά έρμαιο στα χέρια του ολιγοπωλίου που διαμορφώθηκε».

«Είτε ανικανότητα καταλογίσουμε στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ, είτε σκοπιμότητες, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: η πλειοψηφία της κοινωνίας υποφέρει, η κυπριακή οικονομία καθηλώνεται κάτω από το βάρος της ακρίβειας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες ενέργειες του ΑΚΕΛ προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε στη Βουλή πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 19% σε 9% και πρόσθεσε ότι «η πρότασή μας ήδη αγκαλιάστηκε από σχεδόν όλα τα κόμματα και αναμένεται ότι θα υπερψηφιστεί».

Επιπλέον, ανέφερε ότι έχουμε καταθέσει κι άλλες συγκεκριμένες προτάσεις, όπως είναι τα αιτήματα της σημερινής συγκέντρωσης, τα οποία αφορούν την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ ως μηχανισμού αποκατάστασης της αγοραστικής αξίας των μισθών, την αύξηση των επιδομάτων πρόνοιας για να αντισταθμιστεί το αυξημένο κόστος διαβίωσης, την αξιοποίηση του μηχανισμού της επιβολής πλαφόν σε βασικά είδη για προστασία από την αισχροκέρδεια και την επαναλειτουργία της Επιτροπής Σιτηρών από το κράτος για να δημιουργηθούν τα αναγκαία στρατηγικά αποθέματα σε σιτηρά.

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι οι προτάσεις μας ως δια μαγείας θα λύσουν τα προβλήματα. Οφείλει όμως η Κυβέρνηση να τις λάβει σοβαρά υπόψιν γιατί η κατάσταση με την ακρίβεια δεν πρόκειται να είναι παροδική», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ «ως η δύναμη που ενδιαφέρεται για τον απλό άνθρωπο, τους εργαζόμενους, τις ευάλωτες ομάδες, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους νέους όσους έχουν ανάγκη την στήριξη και τη θαλπωρή του κράτους, θα συνεχίσουμε να βάζουμε μπροστά προτάσεις και αιτήματα και να πιέζουμε εντός και εκτός Βουλής για να ληφθούν επιτέλους μέτρα για τους πολλούς, για όσους έχουν ανάγκη».

Τέλος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ σε συνεργασία με την ΠΕΟ, αλλά και με άλλες οργανώσεις και κινήματα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ανακούφιση του καταναλωτή, για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και για την υλοποίηση πολιτικών που να δίνουν ουσιαστικές λύσεις.

Σε ομιλία του, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι «μέσα σε συνθήκες φόβου και εργασιακής ανασφάλειας που προκαλούν οι κρίσεις και η απειλή της ανεργίας την τελευταία δεκαετία οι εργαζόμενοι βιώνουν μια συνεχή υποβάθμιση των συνθηκών ζωής και δουλειάς γι’ αυτούς και τις οικογένειες τους», ενώ επικαλέστηκε στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία «η Κύπρος έχει καταστεί εδώ και χρόνια, πρωταθλήτρια στην μείωση των μισθών και στην διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων».

«Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να εφαρμόσει μέτρα προστασίας του καταναλωτή και να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της ώστε να μην αφεθούν οι πολλοί και οι αδύνατοι να επωμιστούν ξανά, μέσα και από αυτή την διαδικασία, το φαύλο κύκλο των αυξήσεων, ένα λογαριασμό που συνεχίζουν να πληρώνουν μονόπλευρα και άδικα», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «τους λίγους και ισχυρούς, τους προστατεύει με πολλούς και διάφορους τρόπους ο τρόπος που λειτουργεί το οικονομικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί την κρίση ως εργαλείο για να αναπαράγει τον κύκλο του» και πρόσθεσε ότι «τους έχει προστατεύσει και συνεχίζει να τους προστατεύει και το ίδιο το κράτος, η πολιτική εξουσία, η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ».

Ο ΓΓ της ΠΕΟ κάλεσε την Κυβέρνηση «να πάρει ουσιαστικά και αποφασιστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και τον επερχόμενο πληθωρισμό», αναφέροντας ότι «σε αυτό το έργο που το έχουμε ξαναδεί, η Κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά θεατής».

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, έργα τα οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά τις επιπτώσεις, όπως π.χ. η αντικατάσταση του μαζούτ με φυσικό αέριο, για την παραγωγή πιο φτηνού αλλά και περιβαλλοντικά πιο καθαρού ηλεκτρισμού και η προώθηση μιας σοβαρής συμβολής των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή φτηνής ενέργειας «ταλαιπωρούνται για χρόνια χωρίς να προχωρούν, η ανάπτυξη προληπτικής πολιτικής σε κρίσιμους τομείς όπως τα σιτηρά και οι ζωοτροφές απουσιάζει εντελώς, ενώ υποτονικός είναι ο έλεγχος της αγοράς για πάταξη της αισχροκέρδειας και της αρπαχτής».

Είπε ακόμη ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή Καταναλωτών που υπάρχει θεσμοθετημένη στο Υπουργείο Εμπορίου γι’ αυτό τον σκοπό δεν έχει ακόμα συνέλθει.

Τέλος, αναφερόμενος στην ΑΤΑ, ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι «η συμφωνία αυτή λήγει το τέλος του χρόνου και η ΠΕΟ ετοιμάζεται για την μάχη της διαπραγμάτευσης ώστε η συμφωνία όχι μόνο να ανανεωθεί αλλά και να επανέλθει στο 100% η αναπλήρωση της χαμένης αγοραστικής αξίας του μισθού».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ