ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαλεί ξανά ο Τατάρ: «Ζούμε στην δική μας 'χώρα', κάτω από το δικό μας 'κράτος'»

Προκαλεί ξανά ο Τατάρ: «Ζούμε στην δική μας 'χώρα', κάτω από το δικό μας 'κράτος'»

Σήμερα ζούμε στην δική μας «χώρα», κάτω από το δικό μας «κράτος», ελεύθερα και χωρίς φόβο, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας πως η «τδβκ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί.

Στο διάγγελμά του για την 38η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους που έγινε σήμερα, ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη από το 1964, όταν η τότε «γενική επιτροπή» των Τ/κ δημιουργήθηκε και ήταν «το πρώτο βήμα στο δρόμο για ένα χωριστό κράτος».

Επανέλαβε επίσης την θέση του για μια «δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση» στην Κύπρο, που δεν περνά – όπως είπε – από την ομοσπονδίας, αλλά από την πρότασή του για λύση στη βάση δύο ίσων και κυρίαρχων κρατών. «Η προσδοκία και η ελπίδα μου είναι η ε/κ πλευρά να αποδεχθεί τα γεγονότα και να προσεγγίσει την πρόταση μας για λύση».

Ο κ. Ταταρ δήλωσε πως δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την πρότασή του, την οποία επανέλαβε και στην Νέα Υόρκη, και για να μπορέσει να επαναρχίσει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης θα πρέπει «να γίνουν αποδεκτά το κράτος μας και η κυριαρχία μας».

Ακόμα και αν το ψευδοκράτος δεν έχει αναγνωριστεί, συνέχισε, είναι μια πραγματικότητα. «Υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Και η μεγαλύτερή δύναμή μας είναι η μητέρα πατρίδα Τουρκία».

Ο κ. Τατάρ έκανε ειδική μνεία στους Φαζίλ Κιουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς και είπε ότι το ψευδοκράτος είναι η τιμή του «λαού μας» και η «παρακαταθήκη των προγόνων μας σε μάς» και το μεγαλύτερο καθήκον τους είναι να μην την καταπατήσουν.

Όσα δικαιώματα, συνέχισε, έχουν οι Ε/κ στην Κύπρο έχουν και οι Τ/κ, λέγοντας πως κατά την ε/κ νοοτροπία οι Τ/κ δεν έχουν κανένα δικαίωμα, υποστηρίζοντας και πάλι ότι στόχος των Ε/κ ήταν να μετατρέψουν την Κύπρο σε ελληνικό νησί και να την ενώσουν με την Ελλάδα.

Από την πρώτες μέρες της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ο κ. Τατάρ, οι Ε/κ προσπάθησαν να καταπατήσουν όλα τα δικαιώματα που το Σύνταγμα παραχωρούσε στους Τ/κ και ξαναμίλησε για τα «ματωμένα Χριστούγεννα» και το έγκλημα της 21ης Δεκεμβρίου 1963.

Βαρώσι

Αναφερόμενος στην «πρωτοβουλία για το Βαρώσι» ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής είναι μια νέα ενέργεια για τον τουρισμό και θα συμβάλει θετικά στην οικονομία.

Υπενθύμισε δε ότι στις 20 Ιουλίου 2021 μια περιοχή 3,5% εντός του Βαρωσίου αποχαρακτηρίστηκε από στρατιωτική ζώνη και οι ιδιοκτήτες εκεί απέκτησαν το δικαίωμα να προσφύγουν στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» για τις περιουσίες τους. Ενώ μέχρι σήμερα πάνω από 400 Ε/κ έχουν προσφύγει στην εν λόγω «επιτροπή», συνέχισε, η «ε/κ διοίκηση» - όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση της Δημοκρατίας - προσφεύγει σε κάθε τρόπο για να τους αποτρέψει. «Αλλά ό,τι και να κάνουν, δεν μπορεί να αποτραπεί το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού».

Φυσικό αέριο

Για τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Τατάρ είπε ότι «συνεχίζεται ένας μεγάλος αγώνας όσον αγορά τις ενεργειακές πηγές» και έκανε λόγο για «δίδυμο Ελλήνων – Ε/κ και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων» που προσπαθούν να εξαφανίσουν το ψευδοκράτος, «το στήριγμα της τουρκικής κυριαρχίας στην ανατολική Μεσόγειο και να απομακρύνουν την μητέρα πατρίδα Τουρκία από την περιοχή. Ενώ οι κύριοι στόχοι τους είναι να πολιορκήσουν την Τουρκία και να αποκτήσουν τους ενεργειακούς πόρους της. Για να φτάσει αυτόν τον στόχο, το δίδυμο Ελλήνων – Ε/κ συνεχώς εξοπλίζεται και κλιμακώνει την ένταση. Να μη αναμένεται ότι απέναντι σε αυτό εμείς θα μείνουμε θεατές».

Γι αυτό, είπε, είναι πολύ σημαντικό ψευδοκράτος και Τουρκία να διαφυλάξουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. «Για να προστατεύσουμε το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, που περιλαμβάνει τα δικαιώματά μας στον αέρα και τη θάλασσα, καθώς και στην πατρίδα προσφύγαμε σε κάθε είδους ενέργειες και θα συνεχίσουμε. Ο δρόμος για την επιτυχία και για να είμαστε δυνατοί περνά από τη συνεργασία μας με την μητέρα πατρίδα Τουρκία», υποστήριξε.

Είπε επίσης ότι «οι ρίζες μας και το σόϊ μας είναι στην Ανατολία» και επανέλαβε ότι η τουρκική παρουσία στο νησί βρίσκεται από το 1571 και από τότε που κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς «υπάρχει δεσμός ψυχής, αίματος και εγκάρδιος με την Τουρκία». Αυτό το ξέρουν, πρόσθεσε, το δίδυμο Ελλήνων – Ε/κ και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και προσπαθούν αυτόν τον δεσμό να τον χαλάσουν. Σύμφωνα με τον ίδιο τα περασμένα 5 χρόνια (επί Μουσταφά Ακιντζί) αυτός ο δεσμός δέχθηκε πληγές και εξήγησε πως, όπως είχε δηλώσει πριν εκλεγεί, θα εξηγεί στον λαό της Ανατολίας «την εθνική μας υπόθεση» και γι’ αυτό θα ανταποκρίνεται σε κάθε πρόσκληση για επίσκεψη στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top