ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ντροπή: Αυτός είναι ο 20χρονος τετραπληγικός φοιτητής που του έκοψαν το επίδομα γιατί πήρε την κρατική χορηγία

Ντροπή: Αυτός είναι ο 20χρονος τετραπληγικός φοιτητής που του έκοψαν το επίδομα γιατί πήρε την κρατική χορηγία

Από τις περιπτώσεις όπου το κράτος χρειάζεται να δρα ανθρωπιστικά, προσπερνώντας την νομοθεσία, καθώς ο ανθρωποκεντρικός παράγοντας είναι αυτός που έχει προτεραιότητα.

Ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως αυτή του νεαρού συμπατριώτη μας, την οποία θα δούμε πιο κάτω, αποτελούν παράδειγμα ότι οι νομοθεσίες που διέπουν το κράτος μας «εφαρμόζονται τυφλά».

Ωστόσο, χρειάζεται να σκεφτούμε ότι μπορεί τα χρήματα να μην είναι η λύση στο χρόνιο πρόβλημα υγείας του, ωστόσο είναι όμως σημαντικά για τη διευκόλυνση της ζωής του.

Συγκεκριμένα, με την ιστοσελίδα μας επικοινώνησε ο 20χρονος φοιτητής Ανδρέας Βασιλείου, ο όποιος, όπως ο ίδιος μας εξήγησε είναι άτομο με χρόνια αναπηρία, εγκεφαλική παράλυση, τετραπληγία και αθέτωση από την μέρα γέννησης του.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον 20χρονο, αλλά και την οικογένεια του μας ανέφεραν ότι ο Ανδρέας ο οποίος είναι τριτοετής φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου, με την αξιοπρεπή επίδοση του στα μαθήματα λαμβάνει υποτροφία καθώς και την κρατική χορηγία την οποία όλοι οι φοιτητές δικαιούνται να λαμβάνουν.

Λόγω αυτών τον αποταμιεύσεων καθώς και το ποσό των €10.000, το οποίο φύλαγε ο παππούς του 20χρονου, για να τον βοηθήσει στη συμπλήρωση των χρημάτων που χρειάζεται για να κάνει στο άμεσο μέλλον μια επέμβαση στον εγκέφαλο όπως μας τόνισαν, το γραφείο ευημερίας χωρίς να κάνει καμία έρευνα έσπευσε να αποκόψει το επίδομα του Ανδρέα το οποίο παίρνει από παιδί, λόγω των καταθέσεων που είχε στη τράπεζα και τις οποίες κέρδισε με το σπαθί του, όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά η μητέρα του.

Ο Ανδρέας εδώ και αρκετά χρόνια ανεβαίνει το δικό του Γολγοθά, καθώς καθημερινά ακολουθεί τρεις φορές την ημέρα τις απαραίτητες θεραπείες, όπως λογοθεραπεία, υδροθεραπεία και ειδική εκπαίδευση.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω ο Ανδρέας κατάφερε να εξασφαλίσει θέση στο πανεπιστήμιο Κύπρου χωρίς ειδικά κριτήρια, ενώ τα λεφτά από την υποτροφία που παίρνει κάθε χρόνο σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει για το μεταπτυχιακό του.

Μέχρι πρότινος το γραφείο ευημερίας κάλυπτε τις θεραπείες του Ανδρέα, ενώ τον προηγούμενο μήνα και συγκεκριμένα τον Μάιο έσπευσαν χωρίς καμία προειδοποίηση να του αποκόψουν το επίδομα του.

Αμέσως η μητέρα του προσπάθησε να επικοινωνήσει με την κοινωνική λειτουργό που τον παρακολουθεί εδώ και χρόνια, χωρίς όμως να γίνει δυνατό να τους δεχθεί στο γραφείο της, παρά μόνο τηλεφωνικώς.

Άξιο αναφοράς είναι η εξήγηση που τους έδωσαν, όπως μας ανέφεραν, ότι ο λόγος αποκοπής του επιδόματος ήταν οι καταθέσεις στο όνομα του 20χρονου.

Πιο κάτω σας παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή του Ανδρέα την οποία απέστειλε στα ΜΜΕ καθώς και τα αποδεικτικά στοιχεία που ο ίδιος απέστειλε στο Tothemaonline.

Γεια σας ονομάζομαι Αντρέας Βασίλειου είμαι άτομο με αναπηρία (εγκεφαλική παράλυση, τετραπληγία και αθέτωση ). Είμαι νοήμων άνθρωπος γι'αυτο με το πείσμα και την θέλησή εμένα και της οικογένειας μου έχω προχωρήσει και έχω φτάσει εδώ που είμαι. Πάρο όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισα μεγαλώνοντας σε αυτή την κοινωνία που ονομάζεται Κύπρος, την απόρριψη από τους ανθρώπους, την διαφορετικότητα από συνανθρώπους μου έστησα και πάτησα στο ανάστημα μου όσο μου επιτρέπει το δυστυχώς πρόβλημά μου (αν αυτό για κάποιους είναι πρόβλημα γιατί για μένα είναι τρόπος ζωής και έχω μάθει να ζω, να υπάρχω, να αναπνέω και να ξυπνάω με αυτό). Παρόλα αυτά έχω καταφέρει πολλά, που για κάποιους θα ήταν άπιαστα όνειρα. Σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο 3ο έτος. Σήμερα ενημερώθηκα από το γραφείο ευημερίας αφού παρευρέθηκα ο ίδιος εκεί γιατί δεν πήρα την επιταγή για το επίδομα αναπηρίας και μου είπαν ότι κόπηκε αυτή η επιταγή που περνώ κάθε μήνα. Χωρίς καμία προειδοποίηση. Επίσης η αιτία που κόπηκε η επιταγή είναι λόγο καταθέσεων που βρήκαν στο όνομα. Αυτά τα χρήματα δεν μου τα χάρισε κάνεις. Τα κέρδισα με το σπαθί μου είναι η υποτροφία που πήρα από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου. Τα οποία φύλαξα με σκοπό να πληρώσω το μεταπτυχιακό που θα κάνω. Θα ήθελα να σας εκφράσω τους προβληματισμούς μου για αυτή την Ευρωπαϊκή Κύπρο που λένε ότι έχει κάνει μεγάλη βελτίωση όσο αφορά την πλήρη ένταξη των ατόμων με αναπηρία. Δηλαδή αντί να βοηθήσουν αυτά τα άτομα που οραματίζονται ένα καλύτερο αύριο και να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους. Και να σας πω κάτι ακόμη όταν οι γονείς μου αποβιώσουν ποιος θα μου εγγυηθεί για το μέλλον μου? Δεν ευθύνονται οι απλοί πολίτες για λάθη που έκαναν οι πολιτικοί αυτού του τόπου που χωλαίνει όλο και περισσότερο. Θα ήθελα να σας ζητήσω να αναφέρεται αυτό το θέμα στην εκπομπή σας όχι μόνο για μένα αλλά για όλα τα άτομα με αναπηρία. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων Αντρέας Βασιλείου

Χριστιάνα Γαβριήλ 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης για τα 20χρονα της ένταξης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top