ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Υπ.Υγείας: Ανάμεσα στα μέτρα και οι εμβολιασμένοι θα πληρώνουν για τεστ - Πότε και γιατί

Υπ.Υγείας: Ανάμεσα στα μέτρα και οι εμβολιασμένοι θα πληρώνουν για τεστ - Πότε και γιατί

Το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει για τα νέα μέτρα λύνοντας τυχόν απορίες στους πολίτες της Κυπριακής κοινωνίας.

Από τις 15 Δεκεμβρίου στους ακόλουθους χώρους θα μπορούν να εισέρχονται ΜΟΝΟ άτομα που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου με απαραίτητη προϋπόθεση να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής εξέτασης PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

Εξαίρεση αποτελούν όσοι είναι εργαζόμενοι στους χώρους αυτούς αφού θα μπορούν να πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους τις ώρες εργασίας τους.

Αναλυτικά σε αυτή την διευκρίνηση εμπίπτουν τα πιο κάτω:

(i) κλειστά και υπαίθρια γήπεδα

  • Εξαιρούνται οι επαγγελματίες αθλητές, εργαζόμενοι στις αθλητικές εγκαταστάσεις και άτομα ηλικίας 12 μέχρι 18 ετών, που προπονούνται ή διαγωνίζονται στους αθλητικούς χώρους.

(ii) θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων

  • Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι προσκομίζοντας αρνητική εργαστηριακή εξέταση PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

(iii) νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης (συμπεριλαμβανομένων των χώρων εστίασης σε εμπορικά κέντρα)

  • Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι προσκομίζοντας αρνητική εργαστηριακή εξέταση PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

Παράλληλα εξαιρούνται και οι ένοικοι των ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίοι θα μπορούν να επισκέπτονται τους χώρους εστίασης εντός των ξενοδοχείων, νοουμένου ότι κατέχουν έγκυρο SafePass αλλά και τα παιδιά ηλικίας 6-11 ετών, νοουμένου ότι κατέχουν SafePass ενώ για τα παιδιά κάτω των 6 ετών δεν υπάρχει οποιοσδήποτε περιορισμός.

Σε όλους τους υπόλοιπους χώρους που δεν αναφέρονται πιο πάνω, συνεχίζουν να ισχύουν οι υφιστάμενες πρόνοιες με βάση τα διατάγματα.

  • Για τους τουρίστες εφαρμόζονται οι πρόνοιες του διατάγματος που είναι σε ισχύ.

Ενισχυτική δόση εμβολίου - Για ποιους καταργείται το safepass

Από τις 18 Δεκεμβρίου, καταργείται το SafePass για όσα άτομα δεν έχουν λάβει την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο 7 μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Ωστόσο, για τα άτομα που έχει παρέλθει το διάστημα των 7 μηνών από τη λήψη της 2ης δόσης, θα μπορούν να εισέρχονται στους πιο πάνω χώρους ΜΟΝΟ με την προσκόμιση αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), σε ψηφιακή μορφή.

  • Σε περιπτώσεις ατόμων τα οποία δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους, ισχύει η εξαίρεση μόνο μετά από έγκριση από την Ad Hoc επιτροπή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.
  • Εξαιρούνται τα άτομα που έχουν νοσήσει, νοουμένου ότι δεν έχουν παρέλθει 6 μήνες και κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης.

Διενέργεια Εξέτασης Ταχείας Ανίχνευσης Αντιγόνου (Rapid test)

  • Τα άτομα που έχουν λάβει μία δόση εμβολίου θα δικαιούνται δωρεάν εργαστηριακή εξέταση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας, για περίοδο 3 εβδομάδων μετά από τη χορήγηση του εμβολίου Pfizer/BioΝTech και 4 εβδομάδων μετά από τη χορήγηση του εμβολίου Moderna.
  • Τα άτομα που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους σχήμα και δεν έλαβαν την 3η δόση δεν θα δικαιούνται δωρεάν εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) μετά την πάροδο των 7 μηνών από τον αρχικό τους εμβολιασμό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top