ΔΙΕΘΝΗ

Ενίσχυση αρμοδιοτήτων ECDC – Δημιουργία ομάδα δράσης ΕΕ για θέματα υγείας

Ενίσχυση αρμοδιοτήτων ECDC – Δημιουργία ομάδα δράσης ΕΕ για θέματα υγείας

Σε πολιτική συμφωνία για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) κατέληξαν αργά το βράδυ της Δευτέρας 29 Νοεμβρίου οι διαπραγματευτές του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη βάση της πρότασης της Κομισιόν.

Η ανανέωση της αποστολής του ECDC θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί κατ’ αρχήν, και την ενίσχυση του ρόλου του στους τομείς της έγκαιρης παρακολούθησης, προειδοποίησης, ετοιμότητας και ανταπόκρισης στις υγειονομικές κρίσεις.

Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία μιας Ομάδας Δράσης της ΕΕ για Θέματα Υγείας (EU Health Task Force) η οποία θα έχει υποστηρικτικό χαρακτήρα στις τοπικές ενέργειες για αντιμετώπιση εξάρσεων ασθενειών και θα παρέχει εμπειρογνωμοσύνη στα κράτη μέλη και την Κομισιόν μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη, αξιολόγηση και ανανέωση των σχεδίων ετοιμότητας.

Το ECDC θα έχει επίσης την ευθύνη ανάπτυξης ψηφιακών πλατφορμών για επιδημιολογική παρακολούθηση.

Συμφωνήθηκε ακόμα ο καλύτερος συντονισμός εισηγήσεων και ενεργειών με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και η ενίσχυση των προνοιών προστασίας των δεδομένων, ώστε να μην υπάρχει επεξεργασίας ή επικοινωνίας δεδομένων εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες όπου είναι απολύτως απαραίτητο για την εκπλήρωση της αποστολής του ECDC.

Σε κοινή τους δήλωση, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου χαιρέτισαν την επίτευξη συμφωνίας καθώς «μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας».

Τονίζοντας πως χωρίς τη συνεισφορά του ECDC δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί ο συντονισμός που επιτεύχθηκε μεταξύ των κρατών μελών, οι δύο Επίτροποι επεσήμαναν πως για την αποτελεσματική λειτουργία ενός ισχυρότερου ECDC χρειάζονται και ισχυροί κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για τις διασυνοριακές απειλές στον τομέα της υγείας και η ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης στην Υγεία (HERA).

«Πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία σε σχέση με όλες τις προτάσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας το συντομότερο» υπογράμμισαν οι δύο Επίτροποι, υπενθυμίζοντας πως όλες οι εισηγήσεις της Κομισιόν βρίσκονται στο τραπέζι.

Ο κανονισμός για την ανανέωση της αποστολής του ECDC θα τεθεί σε ισχύ μετά την επίσημη υιοθέτησή του από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο πλαίσιο του πακέτου για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας έχει ήδη υιοθετηθεί η ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Πηγή: KΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top