ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάλυση: Πιάνουν δουλειά τα γεωτρύπανα στην ΑΟΖ- Αμερικανική ασπίδα στην Κύπρο

Ανάλυση: Πιάνουν δουλειά τα γεωτρύπανα στην ΑΟΖ- Αμερικανική ασπίδα στην Κύπρο

Kινητικότητα αναμένεται να σημειωθεί τις επόμενες μέρες στην κυπριακή ΑΟΖ και η κυβέρνηση προβαίνει σε προληπτικές κινήσεις ώστε να αποκρούσει προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει ένταση για να αποτρέψει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στόχος της Άγκυρας είναι να αποκτήσει λόγο και ρόλο στους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην ανατολική Μεσόγειο, προφασιζόμενη τα δικαιώματα των Tουρκοκυπρίων. Τα δείγματα γραφής των τουρκικών επιδιώξεων, που είναι καταγεγραμμένα εδώ και καιρό, προμηνύουν μια περίοδο που θα απαιτήσει λεπτούς διπλωματικούς και πολιτικούς χειρισμούς.

Ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση στο εσωτερικό εξαιτίας των σοβαρότατων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία. Διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο themaonline εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ο Τούρκος ηγέτης ενδεχομένως να επιχειρήσει τεχνητή ένταση και εξαγωγή της κρίσης για να στρέψει την προσοχή της τουρκικής γνώμης στην Κύπρο. Πολλές φορές στο παρελθόν ο Ερντογάν, όπως και άλλοι Τούρκοι ηγέτες, χρησιμοποίησαν το Κυπριακό για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης ώστε να υπηρετήσουν άλλες πολιτικές ή προσωπικές επιλογές. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο η Άγκυρα αποφάσισε την κάθοδο του Ορούτς Ρέις και δέσμευσε την περιοχή κοντά στη μέση γραμμή μεταξύ Τουρκίας με τις βόρειες ακτές της Κύπρου. Οι σχεδόν καθημερινές προειδοποιήσεις της Τουρκίας ότι θα απαντά στις γεωτρήσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ενδεικτικές των τουρκικών σχεδιασμών για πρόκληση έντασης.

Αμερικανική προειδοποίηση

Η επικείμενη επιβεβαιωτική γεώτρηση της κοινοπραξίας Exxon Mobil- Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ θα είναι ένα σημαντικό τεστ των τουρκικών προθέσεων. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Τουρκία σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να επιχειρήσει οποιαδήποτε ακραία ενέργεια σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων. Ηδη η Ουάσιγκτον διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι κάτι τέτοιο θα συνιστά εχθρική πράξη, η οποία θα έχει επιπτώσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, η αμερικανική κυβέρνηση πήρε διαβεβαιώσεις από την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξει οτιδήποτε ανησυχητικό. «Όμως με τον απρόβλεπτο Ερντογάν ποτέ δεν πρέπει να είσαι σίγουρος» ήταν το σχόλιο έμπειρου ξένου διπλωμάτη που υπηρετεί στην Κύπρο.

Όπως έγραψε ξανά το Τhemaonline, Λευκωσία και Αθήνα εκτιμούν ότι η Αγκυρα δεν θα επιχειρήσει να θίξει ευθέως τα αμερικανικά συμφέροντα αλλά με κάποιο τρόπο θα προσπαθήσει να γκριζάρει την περιοχή, για να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα ενδεχόμενο είναι η Τουρκία να επιχειρήσει και πάλιν τη διενέργεια παράνομης γεώτρησης στο οικόπεδο 6 (που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το 10), του οποίου τα δικαιώματα κατέχει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία, Τotal-Εni. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το οικόπεδο 6 βρίσκεται σε περιοχή την οποία αμφισβητεί. Οι σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας βρίσκονται στο ναδίρ και δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να επιχειρήσει επανάληψη παράνομης γεώτρησης στο 6, αφού την προηγούμενη φορά δεν υπήρξε ουσιαστική αντίδραση σε επίπεδο εταιρειών αλλά ούτε και σε πολιτικό επίπεδο. Οι γεωτρήσεις της Τotal-Εni στο οικόπεδο 6 είναι προγραμματισμένες για το 2022.

Kίνηση ματ

Η πρόσφατη απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου, να παραχωρήσει στην κοινοπραξία Exxon Mobil- Qatar Petroleum τα δικαιώματα αξιoποίησης και του οικοπέδου 5, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για θωράκιση της κυπριακής ΑΟΖ. Η ύπαρξη αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή, διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξού και η έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία ισχυρίζεται ότι μέρος του τεμαχίου 5, το οποίο επίσης συνορεύει με το τεμάχιο 10, εντάσσεται στην αμφισβητούμενη περιοχή, την οποία διεκδικεί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top