ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Προειδοποιεί ο Βωνιάτης: Πιθανόν να εκτοξευθούν τα κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον

Προειδοποιεί ο Βωνιάτης: Πιθανόν να εκτοξευθούν τα κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον

Ελαφρώς ανησυχητική είναι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο επιδημιολόγος Δρ Μιχάλης Βωνιάτης, σημειώνοντας ότι με την έλευση της Όμικρον στην Κύπρο, που είναι θέμα χρόνου να συμβεί, τα κρούσματα θα εκτοξευθούν σε τετραψήφιους αριθμούς, σημειώνοντας ότι είναι μια μετάλλαξη, για την οποία τα δεδομένα που υπάρχουν ανά το παγκόσμιο είναι ανεπαρκή.

 
Ο Δρ Βωνιάτης είπε πως τώρα, «η κατάσταση δυστυχώς δεν βελτιώνεται, μάλλον παραμένει σταθερή προς τα πάνω κι αυτό είναι ελαφρώς ανησυχητικό γιατί έχουμε περισσότερες νοσηλείες και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Από την άλλη, τα πράγματα δεν έχουν ξεφύγει που να μην ελέγχονται, είναι διαχειρίσιμα».
 
Από εκεί και πέρα, σημείωσε, θα εξαρτηθεί και η πορεία της πανδημίας γενικότερα ανά το παγκόσμιο από το στέλεχος Όμικρον, για το οποίο ακόμη δεν έχουμε όλα τα στοιχεία για να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα προκαλέσει σοβαρή νόσηση.
 
Ανέφερε πως το τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα, είναι λίγα πράγματα και δεν είναι αρκετά να μας πείσουν ότι εάν υποκαταστήσει τη Δέλτα, λόγω του ότι μεταδίδεται πιο γρήγορα, το τι θα συμβεί.
 
«Στη Νότια Αφρική δεν είχαν σημειωθεί βαριά περιστατικά που να χρήζουν νοσηλείας και θεραπείας με οξυγόνο και διασωληνώσεις και θανάτους, αλλά να μην ξεχνάμε ότι ο πληθυσμός της Νότιας Αφρικής είναι πιο νεαρός συγκριτικά με την Ευρώπη άρα δεν έχουμε ακόμη πειστικά στοιχεία ότι αυτό το στέλεχος δεν θα προκαλέσει βαριές νοσήσεις. Δεν είναι μόνο το αν προκαλεί ή όχι βαριές νοσήσεις, είναι θέμα ότι θα προκαλέσει πολλές νοσήσεις, δηλαδή θα προσβάλει πάρα πολλά άτομα λόγω της ταχύτητας με την οποία μεταδίδεται».
 
Αυτή η ταχύτητα, συνέχισε, μπορεί να περιλάβει και κάποια άτομα τα οποία είναι ευπαθή και να νοσήσουν βαριά.
 
«Στην Κύπρο αυτή την στιγμή έχουμε γύρω στα 500-600 κρούσματα ημερησίως. Αν αυτά τα κρούσματα εκτοξευθούν στα 1500 με το 95% να μην είναι βαριά ασθενείς εντούτοις ένα 5% είναι πιθανόν να νοσήσουν βαριά. Με τη μετάλλαξη Όμικρον υπάρχει πιθανότητα να εκτοξευθούν τα κρούσματα αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε τη μετάλλαξη Όμικρον στην Κύπρο. Είναι θέμα χρόνου, όμως, να την έχουμε. Ήδη πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν το στέλεχος, άρα είναι θέμα χρόνου. Μπορεί να είναι μαζί μας και να μην έχει ανιχνευθεί ακόμη», πρόσθεσε.
 
Τόνισε πως αν η μετάλλαξη δεν προκαλεί βαριές νοσήσεις τότε δεν θα μας ανησυχήσει ο αριθμός των κρουσμάτων που πιθανόν να εκτοξευθεί.
 
Ερωτηθείς αν θα έχουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων με τη Δέλτα, είπε όχι σε μεγάλο βαθμό, γιατί όπως σημείωσε, έχουμε πολύ κόσμο εμβολιασμένο.
 
Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα τα Χριστούγεννα, ο Δρ Βωνιάτης ανέφερε ότι αυτό θα διαφανεί στις επόμενες μια δύο εβδομάδες. «Αν παραμείνουν τα πράγματα όπως έχουν, δεν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα. Αν όμως, έχουμε εκτόξευση κρουσμάτων και μάλιστα χωρίς να είναι από την Όμικρον, πράγμα το οποίο αμφιβάλω να συμβεί, τότε ίσως να χρειαστούμε επιπρόσθετα μέτρα», επεσήμανε.
 
Σε ερώτηση πώς θα προστατευθεί ο κόσμος τώρα τα Χριστούγεννα, είπε ότι το βασικό είναι ότι πρέπει να εμβολιαστούμε όσοι περισσότεροι μπορούμε. Ακόμη και για την Όμικρον, σημείωσε, υπάρχει κάποια ανοσία από τα εμβόλια. Από εκεί και πέρα, συνέχισε, είναι να τηρούμε τα μέτρα προσωπικής προστασίας και τα πρωτόκολλα στις διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες μας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Βρέξιμο, νεροπίστολα και νερόφουσκες: Η «γέννηση» του κατακλυσμού και τα έθιμα στην Κύπρο



Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Νεαρός οδηγός μοτοσικλέτας έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top