ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονος ο Αβέρωφ: Δεν θα μας κάνει μάθημα για μεταρρυθμίσεις το ΑΚΕΛ

Έντονος ο Αβέρωφ: Δεν θα μας κάνει μάθημα για μεταρρυθμίσεις το ΑΚΕΛ

Δεν μπορεί να μας κάνει μάθημα και για μεταρρυθμίσεις η μόνη δύναμη του συντηρητισμού, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σχολιάζοντας τις θέσεις του ΑΚΕΛ στη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διαμήνυσε δε ότι ο αριθμός των Δήμων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του 17 και πως η μεταρρύθμιση γίνεται για τους πολίτες και όχι για Δημάρχους και κόμματα.

 
Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι σέβεται το ΑΚΕΛ και τις ιδεολογίες του, αλλά «δεν θα δεχθώ ποτέ την προπαγάνδα τους» και τόνισε ότι, η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ, το είπαν και το εννοούν πως θα γίνει μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
«Ξεκινήσαμε από 14 Δήμους και επέμεναν (για περισσότερους). Ήρθε το Υπουργείο Εσωτερικών και είπε το μάξιμουμ 17, διαφορετικά δεν θα είναι μεταρρύθμιση. Πήγαν στην Επιτροπή Εσωτερικών, έκοψαν και έραψαν οι του ΑΚΕΛ, παρουσίασαν 20, 21, μιλούν και για 22 Δήμους», ανέφερε ο κ.Νεοφύτου.
 
Διερωτήθηκε, επίσης, τι είδους μεταρρύθμιση θα είναι αν από 30 γίνουν 22 οι Δήμοι, αναφέρθηκε στην παροιμία «Τα έξοδα του γάμου μας, η νύφη δεν τα αξίζει» και τόνισε πως ο ΔΗΣΥ στηρίζει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για μάξιμουμ 17 Δήμους και συζητά και για λιγότερους.
 
«Οποιαδήποτε πρόταση με λιγότερους από 17 (Δήμους), ο ΔΗΣΥ δηλώνει παρών, χωρίς ίντριγκες και μαθήματα εκ καθέδρας», είπε και επέκρινε το ΑΚΕΛ που «μας κάνει τώρα μαθήματα και για μεταρρυθμίσεις, η μόνη δύναμη του συντηρητισμού, που βάζει εμπόδια στο οποιοδήποτε εκσυγχρονιστικό σε αυτό το τόπο».
 
 «Δεν κάνουμε μεταρρύθμιση ούτε για τους Δημάρχους, ούτε για τα κόμματα, κάνουμε τη μεταρρύθμιση για τους πολίτες», τόνισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, υποδεικνύοντας ότι «όσο λιγότεροι είναι οι Δήμοι, τόσο πιο οικονομικά εύρωστοι, τόσο λιγότερο θα πληρώνουν οι δημότες και τόσο καλύτερες υπηρεσίες θα απολαμβάνουν».
 
Λέγοντας πως το ΑΚΕΛ διαμόρφωσε ένα δικό του νομοσχέδιο,  ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε τη θέση ότι αυτό έγινε «όχι με κριτήρια του τι θέλουν οι δημότες, αλλά τι ενδεχομένως να συμφέρει στην Εζεκία Παπαϊωάννου» και σημείωσε ότι «δεν είναι με αυτόν τον τρόπο που γίνονται μεταρρυθμίσεις».
 
Ερωτηθείς πώς προέκυψε το σενάριο για τους πέντε Μητροπολιτικούς Δήμους, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπενθύμισε ότι «η πρώτη μελέτη των Άγγλων εμπειρογνωμόνων μιλούσε για πέντε Μητροπολιτικούς Δήμους αλλά και την ευχέρεια να δημιουργηθούν κάποιοι αγροτικοί Δήμοι».
 
«Δεν θα χαθώ εγώ στις λεπτομέρειες. Είπα τη θέση μου. Στηρίζουμε το κυβερνητικό νομοσχέδιο όπως κατατέθηκε για 17 Δήμους και έχουμε κάποιες επιλογές για τους 17, αλλά ο αριθμός μένει 17 και καμία συζήτηση ούτε για 17,5 Δήμους», συμπλήρωσε.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επισκέφθηκε το πρωί τη ναυτιλιακή εταιρεία BSM, την πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία που άρχισε να δραστηριοποιείται στην Κύπρο πριν από σχεδόν 50 χρόνια και όπως ανέφερε, «έκτοτε η Κύπρος και ιδιαίτερα η Λεμεσός είναι ένα παγκόσμιο κέντρο ναυτιλίας που φιλοξενεί τουλάχιστον την πλειοψηφία των μεγαλύτερων κολοσσών στην πλοιοδιαχείριση».
 
«Ένα επίτευγμα που μας φορτώνει με υποχρεώσεις, να συνεχίσουμε να στηρίζουμε γενικότερα την οικονομία, αλλά και ειδικότερα τον τομέα των ναυτιλιακών εταιρειών, τόσο της πλοιοιδιοκτησίας όσο και της πλοιοδιαχείρισης», πρόσθεσε.
 
Λέγοντας ότι «ο τόπος μας είναι προικισμένος», ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε πως «μπορούμε με ένα όραμα δυνατό και φιλόδοξο για τον τόπο μας, να έχουμε περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας και να είναι η Κύπρος μας ένα πρότυπο που θα δώσει την ευκαιρία και στις επιχειρήσεις να δυναμώνουν και έσοδα το κράτος να έχει, για να μπορεί να κάνει αναδιανομή των εισοδημάτων, στηρίζοντας εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη».
 
Ανέφερε, τέλος, πως μέσα από τις περιοδείες του διαπιστώνει πως «δεν είναι μόνο στο δημόσιο τομέα που υπάρχουν αξιοπρεπείς δουλειές, αλλά υπάρχουν εξίσου και καλύτερα αξιοπρεπείς δουλειές και στον ιδιωτικό τομέα και πολύ καλύτερα αμειβόμενες».
 
Αυτός, πρόσθεσε, είναι ένας μεγάλος στόχος «για να κάνουμε τη χώρα μας κανονική και σε αυτόν τον τομέα, ώστε να μην υπάρχουν διαφορές μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».
 
«Δεν μιλώ να μειωθούν οι απολαβές στο δημόσιο, αλλά να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που οι απολαβές στον ιδιωτικό τομέα θα είναι τουλάχιστον στα επίπεδα του δημόσιου τομέα και μπορούμε να το πετύχουμε δίνοντας έμφαση σε πολλούς τομείς της οικονομίας μας», κατέληξε στη δήλωση του ο κ.Νεοφύτου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top