ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωκαΐδης: Μέχρι Απρίλιο 2016 η συστέγαση ΥΠΑΜ και ΓΕΕΦ σε νέο κτίριο

Φωκαΐδης: Μέχρι Απρίλιο 2016 η συστέγαση ΥΠΑΜ και ΓΕΕΦ σε νέο κτίριο

Μέχρι τον Απρίλιο του 2016 το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ θα συστεγαστούν σε νέο κτίριο, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα οικονομίες κλίμακας και καλύτερο συντονισμό, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Χριστόφορος Φωκαΐδης.

«Ο σχεδιασμός και επιδίωξη μας είναι μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2016 να είμαστε σε θέση να μετακομίσουμε σε ένα νέο κτίριο μαζί με το ΓΕΕΦ, που δεν συνεπάγεται μόνο οικονομίες κλίμακος αλλά και πολλά άλλα θετικά πλεονεκτήματα ως αποτέλεσμα του καλύτερου συντονισμού, της συνεργασίας που άπτονται πολλών θεμάτων», ανέφερε ο κ. Φωκαΐδης μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου, η οποία συζήτησε την ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή του 2013 για το Υπουργείο Άμυνας.

Είπε ακόμη ότι το σχέδιο αναδιοργάνωσης μεταρρύθμισης της ΕΦ θα πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο το Φθινόπωρο.

«Είμαστε στο στάδιο όπου η τεχνική επιτροπή ολοκλήρωση τη μελέτη των υποψηφίων κτιρίων και ετοιμάζεται εισήγηση στον φορέα στέγασης κυβερνητικών υπηρεσιών», ανέφερε ο κ. Φωκαΐδης ενώπιον της Επιτροπής.

Όπως είπε, «ο σχεδιασμός και επιδίωξη μας είναι μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2016 να είμαστε σε θέση να μετακομίσουμε σε ένα νέο κτίριο μαζί με το ΓΕΡΦ, που δεν συνεπάγεται μόνο οικονομίες κλίμακος αλλά και πολλά άλλα θετικά πλεονεκτήματα ως αποτέλεσμα του καλύτερου συντονισμού, της συνεργασίας που άπτονται πολλών θεμάτων».

Ερωτηθείς για το θέμα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας, ο κ. Φωκαΐδης επανέλαβε πως το θέμα, που βρίσκεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα ολοκληρωθεί εντός της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης.

Εξάλλου, ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε ότι το στρατιωτικό επιτελείο του ΥΠΑΜ μειώθηκε κατά 25,6% σε προσωπικό και ενημέρωσε ότι στόχος είναι η αντικατάσταση του στρατιωτικού προσωπικού σε τμήματα που υπάγονται στον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΑΜ, όπως το τμήμα προσφορών, του λογιστηρίου, τμήματα στα οποία δεν έπρεπε να υπήρχε στρατιωτικό προσωπικό. Σημείωσε δε ότι με επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών ζήτησε την απόσπαση 48 δημοσίων υπαλλήλων για τα τμήματα αυτά.

Σε σχέση με την μηχανογράφηση, ο κ. Φωκαΐδης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός της διατήρησης δεκάδων χιλιάδων φακέλλων χωρίς να υπάρχει μηχανογράφηση. Σημείωσε ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής και λήφθηκαν οριστικές αποφάσεις «ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου το θέμα να τελειώσει».

Για τις αποθήκες πυρομαχικών, ο ΥΠΑΜ εκτίμησε πως σε ενάμισι χρόνο από σήμερα θα έχουν αντικατασταθεί όλες οι παλιές αποθήκες με νέες ούτως ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας.

Σημείωσε δε πως για αυτό το θέμα έχουν γίνει αλλαγές στον προϋπολογισμό διότι δεν μπορούν θέματα ασφάλειας να διατηρούνται σε στενά οικονομικά πλαίσια.

Ανέφερε παράλληλα πως στάληκαν ήδη στο εξωτερικό για καταστροφή 1.800 τόνοι παλαιών πυρομαχικών και συμπλήρωσε πως «εκεί που εντοπίζονται πεπαλαιωμένα πυρομαχικά να προωθείται η απόσυρσή τους».

Ο Αρχηγός της ΕΦ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας από τις αποθήκες πυρομαχικών, αφού έγιναν επιθεωρήσεις σε όλες τις αποθήκες και λαμβάνονται τα δέοντα μέτρα. Όπως είπε, έξι αποθήκες βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής, ενώ προγραμματίζεται η προώθηση άλλων δέκα νέων αποθηκών το επόμενο χρόνο, με αποτέλεσμα να αντικατασταθούν τα κοντέινερ όπου αποθηκεύονται πυρομαχικά. Διαβεβαίωσε όμως ότι στα κοντέινερ δεν βρίσκονται πυρομαχικά υψηλής εκρηκτικότητας.

Παράλληλα, ο ΥΠΑΜ ενημέρωσε την Επιτροπή ότι καταργήθηκε το απαράδεκτο, όπως το χαρακτήρισε, προνόμιο της παροχής δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και οδοντιατρικής περίθαλψης στους γονείς των στρατιωτικών ή του πολιτικού προσωπικού της ΕΦ και του ΥΠΑΜ.

«Όντως είναι μια απαράδεκτη στρέβλωση και έχει σταλεί σήμα από το ΓΕΕΦ και έχει καταργηθεί αυτό το προνόμιο», είπε.

Τα αποθέματα των ΚΨΜ

Σε σχέση με την σύσταση του Γενικού Ελεγκτή όπως τροποποιηθούν οι κανονισμοί και η Πάγια Διαταγή ώστε τα έσοδα από τα Κέντρα Ψυχαγωγίας Μονάδας (ΚΨΜ) να κατατίθενται στο πάγιο ταμείο της δημοκρατίας, τόσο ο κ. Φωκαΐδης όσο και ο Αρχηγός της ΕΦ επεσήμαναν ότι τα λογιστικά αποθέματα των ΚΨΜ, που δεν ξεπερνούν το 10%, επιτρέπουν στις διάφορες μονάδες την κάλυψη εκτάκτων εξόδων της μονάδας χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

«Η διαδικασία μας δίνει μια δυνατότητα ανταποδοτικά οι μονάδες να μπορούν να μεριμνούν χωρίς τη γραφειοκρατία που υπάρχει στη δημόσια υπηρεσία, όπως πχ ένα καλοριφέρ. Το κέρδος είναι 1,500 ευρώ το έτος για κάθε μονάδα. Αυτό δίνει στον διοικητή της κάθε μονάδας να διορθώσει ένα άμεσο πρόβλημα», είπε ο κ. Φωκαΐδης.

Εξάλλου, ο κ. Φωκαΐδης ενημέρωσε πως τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή πρόγραμμα εξ αποστάσεως φοίτηση στρατιωτών, με τη φοίτηση 100 στρατιωτών, από τους οποίους απέτυχαν μόνο οι πέντε. Πρόσθεσε δε πως το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όσους στρατιώτες επιθυμούν να φοιτήσουν για ένα εξάμηνο εξ αποστάσεως.

Για το θέμα των ναρκωτικών στα στρατόπεδα, ο κ. Φωκαΐδης είπε πως κατά την κατάταξη, οι στρατιώτες που αιτούνται την ένταξη στις ειδικές δυνάμεις, διεκδικούν ένταξη στους βαθμοφόρους αποδέχονται δειγματοληπτικό έλεγχο για ναρκωτικά. Πρόσθεσε πως εξετάζεται με τον Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων το πώς θα υπερπηδηθούν εμπόδια έτσι ώστε το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί για όλους τους στρατιώτες.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Αριστοτέλης Μισός χαρακτήρισε δύσκολη την υλοποίηση της σύστασης για μεταφορά των εσόδων των ΚΨΜ στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε και στην διαβεβαίωση του του ΥΠΑΜ ότι προωθείται η αναδιάρθρωση της ΕΦ και στο πλαίσιο αυτό θα επέλθει και η μείωση της στρατιωτικής θητείας η οποία οριοθετείται εντός της θητείας αυτής της διακυβέρνησης.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι ο Υπουργός με δήλωσή του (ενώπιον της Επιτροπής) επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει η μείωση της θητείας χωρίς όμως να μας δώσει τα χρονοδιαγράμματα που του ζητήσαμε», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «αυτό δεν θα είναι απλά και μόνον μία εξαγγελία στις τόσες και μία δέσμευση στις τόσες και αναμένουμε να δούμε αν η δέσμευσή του θα υλοποιηθεί».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top