ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Τα στοιχεία για τη σοβαρότητα της λοίμωξης που προκαλεί η Όμικρον θα καθορίσουν τη λήψη μέτρων

Βρετανία: Τα στοιχεία για τη σοβαρότητα της λοίμωξης που προκαλεί η Όμικρον θα καθορίσουν τη λήψη μέτρων

Την αβεβαιότητα αναφορικά με το βαθμό νοσηρότητας της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού επικαλέστηκαν υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον για να δηλώσουν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο την αντίθεσή τους προς τη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων αυτή τη στιγμή.

Όπως αποκαλύπτουν Βρετανοί πολιτικοί συντάκτες, ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ηγήθηκε της ομάδας αυτής λέγοντας στη χθεσινή τρίωρη συνεδρίαση ότι θα πρέπει να υπάρχουν ολοκληρωμένα στοιχεία για την Όμικρον πριν ληφθούν αποφάσεις με κόστος «δισεκατομμυρίων λιρών» για επιβολή περιορισμών.

Τον κ. Σούνακ στήριξαν κυρίως οι Υπουργοί Εξωτερικών, Μεταφορών και Επιχειρήσεων, ενώ από την άλλη πλευρά υπέρ της ταχύτερης λήψης μέτρων τάχθηκαν οι Υπουργοί Υγείας, Παιδείας και Αναβάθμισης.

Πριν από τις παρεμβάσεις των υπουργών είχε προηγηθεί η ενημέρωση για τα επιδημιολογικά δεδομένα από τον αρχίατρο Αγγλίας καθηγητή Κρις Γουίτι, ο οποίος δεν άφησε αμφιβολία για την αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων το συντομότερο δυνατό.

Εν τέλει, ο Πρωθυπουργός Τζόνσον αποφάσισε να μην ανακοινώσει άμεσα μέτρα, όπως ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές, αλλά να επιφυλαχθεί για νεότερες αποφάσεις όταν προκύψουν περαιτέρω στοιχεία για την Όμικρον.

Με βάση τη διαβεβαίωση από τον Πρωθυπουργό ότι για τη λήψη νέων μέτρων θα ζητηθεί η έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων και δεδομένου ότι απαιτούνται 48 ώρες για την ανάκληση των βουλευτών από τις διακοπές τους, την προετοιμασία της νομοθεσίας και την κοινοβουλευτική διαδικασία, οι περισσότερες εφημερίδες συμφωνούν την Τρίτη ότι δεν αναμένονται μέτρα πριν από τα Χριστούγεννα.

Θεωρείται, ωστόσο, πιθανή η υιοθέτηση κανόνων για περιορισμούς στις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και στη λειτουργία της εστίασης την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Τα πρώτα πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα για την απειλή που συνιστά η παραλλαγή Όμικρον για τη Βρετανία αναμένονται εντός του επόμενου διήμερου, με ακόμα περισσότερες μελέτες τις επόμενες μέρες.

Τα νεότερα στοιχεία από την Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφαλείας Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι με τα χθεσινά 8.004 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα της Όμικρον έχουν πλέον ανιχνευθεί 45.145 περιστατικά. Υπάρχουν συνολικά 124.954 ύποπτα κρούσματα της παραλλαγής. 129 είναι πλέον οι φορείς της Όμικρον που έχουν νοσηλευθεί και 14 οι φορείς που έχουν χάσει τη ζωή τους.

Εσωτερικό υπόμνημα της διοίκησης του συστήματος υγείας NHS που διέρρευσε προειδοποιεί για κίνδυνο κατάρρευσης νοσοκομείων και της υπηρεσίας ασθενοφόρων στο Λονδίνο τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, λόγω της διασποράς της Όμικρον. Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν 1.814 ασθενείς με Covid στα νοσοκομεία του Λονδίνου.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο έγκριτος καθηγητής στατιστικής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ σερ Ντέιβιντ Σπιγκελχάλτερ υποστήριξε μιλώντας στο Channel 4 ότι περίπου στις μισές περιπτώσεις νέων νοσηλειών στο Λονδίνο που αφορούν τη νέα παραλλαγή οι ασθενείς εισήχθησαν για άλλους λόγους και διαγνώστηκαν θετικοί στην Όμικρον όσο νοσηλεύονταν, δηλαδή δεν χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω της παραλλαγής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top