Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

ΓΓ του ΟΗΕ: «Διαπιστώνω με ανησυχία ότι οι θέσεις των κοινοτήτων έχουν παγιωθεί περαιτέρω»

05.01.2022
10:39
Πολιτική

Η πάροδος του χρόνου συνεχίζει να περιπλέκει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στην Κύπρο, αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην έκθεση των καλών του υπηρεσιών, που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τις 19 Ιουνίου 2021 μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2021.

«Διαπιστώνω με ανησυχία ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της πρόσφατης περιόδου, οι θέσεις των κοινοτήτων φαίνεται να έχουν παγιωθεί περαιτέρω και να βρίσκονται σε μεγαλύτερη διάσταση», λέει ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, ο οποίος σημειώνει ότι συνεχίζει να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν θεσπίσει παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών.

Μεταξύ άλλων, ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί στην έκθεσή του τους δύο ηγέτες και τους εκπροσώπους τους να εργαστούν από κοινού για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να συνεχίσουν την αναζωογόνηση του έργου των Τεχνικών Επιτροπών ώστε να έχουν θετική επίδραση στην καθημερινή ζωή των Κυπρίων, σύμφωνα και με το ψήφισμα 2587 (2021) του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Προτρέπω τους ηγέτες και τους εκπροσώπους τους να προχωρήσουν πέρα από τις παρούσες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την ορολογία και, αντ` αυτού, να παράσχουν πρακτική και πολιτική υποστήριξη και καθοδήγηση σε όλες τις επιτροπές με σκοπό να καταστεί δυνατή η πλήρης αναζωογόνηση του έργου τους. Αυτοί οι μηχανισμοί διαλόγου και προσέγγισης έχουν ιδιαίτερη σημασία και μπορούν, ελλείψει πλήρως ανεπτυγμένων διαπραγματεύσεων, να αναζωπυρώσουν την ελπίδα στον πληθυσμό ότι μπορεί πράγματι να σημειωθεί πρόοδος μεταξύ των μερών», αναφέρει.

Όπως προσθέτει, η συνεχιζόμενη απουσία ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και η τοποθέτηση των πλευρών σχετικά με τη βάση λύσης στο Κυπριακό έχει αρχίσει να επηρεάζει το έργο των τεχνικών επιτροπών. Προσθέτει ότι παρά τις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας προς τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες να παράσχουν την απαραίτητη πολιτική υποστήριξη και συνολική καθοδήγηση, ώστε να απελευθερωθούν οι τεχνικές επιτροπές από εμπόδια στο έργο τους και να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, αποφάσεις για δραστηριότητες και έργα που προτείνονται από τις επιτροπές, σε ορισμένες περιπτώσεις, άρχισαν να αντικατοπτρίζουν την έλλειψη κοινού εδάφους όσον αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Σημειώνει επίσης τον κίνδυνο «η εμβάθυνση των διαφορών των δύο οικονομιών να αρχίσει να διαβρώνει τη βάση για σημαντικές συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο παρελθόν» και αναφέρεται στην ανάγκη για πιο συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού και άλλοι παράγοντες, προωθώντας παράλληλα μεγαλύτερους οικονομικούς δεσμούς και αυξημένο εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών.

Επαναλαμβάνει εξάλλου την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων σημειώνοντας ότι «η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη. Παράλληλα υπενθυμίζει την προεδρική δήλωση, καθώς και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου, ιδίως τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992), υπογραμμίζοντας τη σημασία της πλήρους τήρησης αυτών των ψηφισμάτων.

Ακόμη, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει στην έκθεσή του ότι ανησυχεί για τις αυξανόμενες εντάσεις εντός και γύρω από την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ λέει ότι οι φυσικοί πόροι στο νησί καθώς και γύρω από αυτό θα πρέπει να είναι επ’ ωφελεία και των δύο κοινοτήτων, αποτελώντας ισχυρό κίνητρο ώστε τα μέρη να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. «Ζητώ αυτοσυγκράτηση από όλα τα μέρη και καλώ να καταβληθεί σοβαρή προσπάθεια για την εκτόνωση της έντασης», αναφέρει.

«Ενθαρρύνω τους ηγέτες να κοιτάξουν το μέλλον με πραγματισμό», σημειώνει ο Επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού και παραπέμπει στις γραπτές ενημερώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, που επισυνάπτονται στην έκθεση, σημειώνοντας ότι «οι θέσεις των μερών παραμένουν πολύ διαφορετικές μεταξύ τους».

Η συνεχιζόμενη έλλειψη πολιτικής προόδου έχει σημαντικές επιπτώσεις για όλους τους Κύπριους, συνεχίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες και καλεί όλα τα μέρη να απόσχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες που δεν είναι βοηθητικές και να αναζητήσουν ενεργά λύσεις μέσω του διαλόγου.

«Χωρίς αποφασιστική δράση, η συνεχιζόμενη δυναμική εντός και γύρω από την Κύπρο και τα εκλογικά χρονοδιαγράμματα θα μπορούσαν να καταστήσουν ανέφικτες τις μελλοντικές προσπάθειες για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού», λέει.

Αναφέρει επίσης ότι η προβολή ευελιξίας και σταθερής πολιτικής βούλησης από τα μέρη είναι «ύψιστης σημασίας», ενώ τους προτρέπει να δεσμευτούν εποικοδομητικά για την εξεύρεση κοινού εδάφους με σκοπό την επανέναρξη ουσιαστικών ειρηνευτικών συνομιλιών. «Ένας απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών που θα ηγηθεί αυτής της δέσμευσης θα μπορούσε να παράσχει κρίσιμη υποστήριξη από την άποψη αυτή», σημειώνει.

Ακόμη αναφέρεται στη σημασία της ενεργού συμμετοχής όλων των Κυπρίων στη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας και καλεί τις εγγυήτριες δυνάμεις να κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τις προσπάθειες για την τελική επίλυση του Κυπριακού.

Αναφορικά με την πανδημία, ο ΓΓ χαιρετίζει την τακτική ανταλλαγή επιδημιολογικών δεδομένων και τον συντονισμό εντός της Τεχνική Επιτροπή Υγείας για τα μέτρα για περιορισμό του COVID-1`9. Σημειώνει ωστόσο ότι παρά την εναρμόνιση των μέτρων και τις προσαρμογές των περιορισμών στα σημεία διέλευσης, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, μεταξύ άλλων όσον αφορά την κατ’ αναλογίαν μεταφορά των εγκεκριμένων εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως αναφέρει, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για την παροχή στους Τουρκοκύπριους πλήρους και ισότιμης πρόσβαση στο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόοδος ήταν αργή και απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες ως ζήτημα προτεραιότητας.

Ενθαρρύνει επίσης τα μέρη να ακολουθήσουν τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων για επίλυση των συγκρούσεων, όπως επισημαίνονται στο ψήφισμα 1325 (2000) του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ κάλεσε για συμπερίληψη γυναικών σε ποσοστό τουλάχιστον 30% σε μελλοντικές αντιπροσωπείες που θα συμμετάσχουν σε συνομιλίες. Σε άλλο σημείο της έκθεσής των καλών του υπηρεσιών, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρεται στην έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για εκπόνηση του σχεδίου δράσης για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στις ειρηνευτικές συνομιλίες και λέει ότι η Τεχνική Επιτροπή για την Ισότητα των Φύλων κατέληξε σε σύγκλιση.

Επαναλαμβάνει επίσης την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας για μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και προτρέπει τους ηγέτες να ενθαρρύνουν την επαφή και τη συνεργασία με μεγαλύτερη σαφήνεια μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Σημειώνει ότι οι ηγέτες θα πρέπει να στοχεύουν σε μια πιο περιεκτική ειρηνευτική διαδικασία, σύμφωνα με πρόσφατες διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και θα πρέπει να εμπλέκουν υποεκπροσωπούμενες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των μειονοτήτων, των νέων και των ατόμων με αναπηρίες, σε συζητήσεις σχετικά με το Κυπριακό και στις ειρηνευτικές συνομιλίες σε περίπτωση που επαναληφθούν.

Αναφέρει επίσης ότι ενώ το προσχέδιο με τις συστάσεις χαιρετίστηκε κατ’ ουσίαν από τους δύο ηγέτες, δυστυχώς, αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για ένα κοινό σχέδιο δράσης στη βάση του αιτήματος του ΣΑ, με τις δύο πλευρές να υποβάλλουν τη δική τους εκδοχή του σχεδίου στις 15 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ