ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχολή Επιστημών Θάλασσας στη Λάρνακα - Τέλος στα σχέδια από το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Σχολή Επιστημών Θάλασσας στη Λάρνακα - Τέλος στα σχέδια από το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τέλος στα σχέδια για Σχολή Επιστημών της Θάλασσας στη Λάρνακα φαίνεται να έβαλε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου.

Η Επιτροπή ζήτησε ενημέρωση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου πριν λίγες εβδομάδες, στο πλαίσιο της εξέτασης του ετήσιου προϋπολογισμού του. Το Πανεπιστήμιο, με επιστολή ενημέρωσε σήμερα τα μέλη της Επιτροπής ότι δεν είναι εφικτή η υλοποίηση του σχεδιασμού για Σχολή Επιστημών της Θάλασσας στη Λάρνακα, καθώς υπολογίστηκε ότι το κόστος της ανέρχεται στα €100 εκατομμύρια.

Λόγο για «πρωτάκουστα πράγματα» έκανε ο Προεδρεύων της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, εξηγώντας ότι η υπόσχεση της Κυβέρνησης για σχολή στη Λάρνακα, στηρίχθηκε σε εκτίμηση της προηγούμενης πρυτανικής αρχής, που έκανε λόγο για κόστος €15 εκατ. «Μας είπαν ότι η πρόβλεψη για τα €15 εκατ. ήταν περισσότερο ακαδημαϊκή, ενώ η νυν πρυτανική αρχή έκανε μία τεκμηριωμένη μελέτη», εξήγησε.

«Όπως μάθαμε σήμερα, η Κυβέρνηση ήταν ενήμερη από το 2019, για τον υπολογισμό του κόστους στα €100 εκατ.» πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης και έκανε λόγο για «κοροϊδία προς τους Λαρνακείς», οι οποίοι περιμένουν ένα έργο που φαίνεται να μη μπορεί να υλοποιηθεί.

Τέλος, είπε ότι ενημερώθηκαν πως προτεραιότητα του Πανεπιστημίου είναι η δημιουργία Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για την υποστήριξη του έργου της Ιατρικής Σχολής.

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε ότι αυτή η ιδέα εγκαταλείπεται, θα πιέσουμε για την έναρξη διαλόγου και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε για την ορθότητά της δημιουργίας της σχολής στη Λάρνακα», υπογράμμισε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ από τη Λάρνακα, Ανδρέας Αποστόλου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι κλήθηκαν το Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου να μπουν άμεσα σε ένα νέο διάλογο με τον Δήμο Λάρνακας, για να γίνει επανασχεδιασμός και να διαφανεί αν μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίηση της δέσμευσης της πολιτείας προς την επαρχία Λάρνακας.

«Όλα τα μέλη της Επιτροπής θέσαμε επιτακτικά την ανάγκη, όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας προχωρήσουν στη λειτουργία πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα», ανέφερε στις δηλώσεις του και ο Αλέκος Τρυφωνίδης, Βουλευτής της ΔΗΠΑ.

Έκθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις καθυστερήσεις και τα αυξημένα κόστη της Πολυτεχνικής Σχολής

Τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας απασχόλησε η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά και τις πιθανές αυξήσεις το τελικό κόστος της.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, το έργο, που είχε υπολογιστεί στα €53 εκατ., άρχισε τον Ιανουάριο του 2016 και αναμενόταν να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2019. Μετά από διαδοχικές παρατάσεις, η ολοκλήρωση του έργου βρίσκεται μόλις στο 64%, με το κόστος να ανέρχεται μέχρι στιγμής στα €37 εκατ. Σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς, το έργο αναμένεται να τελειώσει το 2023.

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, έκανε λόγο για «προχειρότητα του κράτους» και είπε ότι «κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει η ολοκλήρωσή του», ενώ κατέληξε ότι «κανείς δε λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος».

Από την πλευρά του, ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ, μίλησε για «εγκληματικές καθυστερήσεις» και ανέφερε ότι το θέμα θα εγγραφεί στην Επιτροπή Ελέγχου. «Ζητούμε από τον Γενικό Ελεγκτή, με βάση την έκθεση και τα ευρήματά του, να υποδείξει ποιοι ευθύνονται για την εγκληματική καθυστέρηση και τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, για τους οποίους ζητούμε άμεση παραίτηση και δέσμευση κονδυλίου του προϋπολογισμού, που αφορά στην πληρωμή τους», τόνισε.

Είπε, ακόμα, ότι διαπιστώθηκε ελλιπής στελέχωση της Ιατρικής Σχολής και μειωμένος προϋπολογισμός για τις ανάγκες της, όπως επίσης και επιπτώσεις από την έλλειψη Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Άρχισε η συζήτηση και για τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Νεολαίας

Άνοιξε και η συζήτηση για τον ετήσιο προϋπολογισμό του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας, η οποία θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίαση, με την παρουσία εκπροσώπων του Οργανισμού και του Υπουργείου Παιδείας.

Μετά την πρωταρχική συζήτηση, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι «υπογραμμίστηκε στην Επιτροπή, σχεδόν από όλους, η έλλειψη της αναγκαίας πολιτικής βούλησης για στήριξη του Οργανισμού Νεολαίας και κατ’ επέκταση της πολιτικής του κράτους απέναντι στην νέα γενιά». Αναφέρθηκε σε σοβαρές ελλείψεις, ιδίως στη στήριξη πρωτοβουλιών νέων, καθώς και στην καθυστέρηση του διορισμού νέου Συμβουλίου του Οργανισμού, όπως επίσης και στη θέση του διευθυντή, που παραμένει κενή.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ, δήλωσε ότι «τα προγράμματά του Οργανισμού πρέπει να ενισχυθούν, να εμπλουτιστούν και να αναβαθμιστούν ποικιλοτρόπως», ενώ επεσήμανε και την ανάγκη για νέα προγράμματα «για την ύπαιθρο και ειδικά τις ορεινές, ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές». Όπως είπε, «ο πλουραλισμός των δραστηριοτήτων του Οργανισμού Νεολαίας, εμπλέκει ενεργά τους νέους πολίτες στην κοινωνία, διαμορφώνει τον χαρακτήρα τους και δημιουργεί νέους χρήσιμους στην κοινωνία».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top