ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γέφυρα» ΔΗΣΥ προς Νικόλα με Στέλλα, Ζέτα, Ιωάννου, Γιωρκάτζη- Όλο το παρασκήνιο

«Γέφυρα» ΔΗΣΥ προς Νικόλα με Στέλλα, Ζέτα, Ιωάννου, Γιωρκάτζη- Όλο το παρασκήνιο

Φουντώνει το πολιτικό παρασκήνιο για τις προεδρικές εκλογές το τελευταίο διάστημα, παραμονές της έναρξης των επίσημων επαφών ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης για διερεύνηση του ενδεχομένου συνεργασίας.

Αξονας των περισσοτέρων κινήσεων είναι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος διατηρεί ίσως τον πλέον ρυθμιστικό ρόλο μιας και η απόφαση που θα πάρει το μεγάλο κόμμα του κέντρου, θα δημιουργήσει ένα σημαντικό παράγοντα στην εξίσωση της εκλογικής αναμέτρησης. Πληροφορίες επιβεβαιώνουν την αποκλειστική είδηση στο χθεσινό  δημοσίευμα του Τhemaonline, περί πολιορκίας του Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος γίνεται δέκτης μηνυμάτων και από πλευράς στελεχών του ΔΗΣΥ, τα οποία θέλουν πάση θυσία να διατηρηθεί ανοικτή η γέφυρα επικοινωνίας.

Μεταφέρεται μάλιστα το μήνυμα ότι η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου παραμένει ως αφετηρία του ΔΗΣΥ για τις προεδρικές εκλογές χωρίς όμως να συνιστά τελεσίγραφο και να αποκλείει τη διερεύνηση του ενδεχομένου συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το Τhemaonline, μέσω ατόμου του πολύ προσωπικού του κύκλου, ο Νικόλας Παπαδόπουλος δέχθηκε μήνυμα από πλευράς ΔΗΣΥ, για διερεύνηση του ενδεχομένου συνεργασίας των δύο κομμάτων, με τρίτη υποψηφιότητα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το μήνυμα προς Νικόλα συνοδευόταν από τα ονόματα της Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου, της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, του τέως υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου και του Δημάρχου Λευκωσίας, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, ως προτεινόμενων προς συζήτηση. Επισήμως πάντως από πλευράς Πινδάρου τονίζεται ότι η παράταξη πορεύεται με βάση την απόφαση για υποστήριξη της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου. «Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο» ανέφερε πηγή της Πινδάρου στο Τhemaonline, επαναλαμβάνοντας ότι η παράταξη κινείται προς την επικείμενη σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου στη βάση της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου για υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου.

Νικόλας με Στέφανο

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα συναντηθεί τις επόμενες μέρες με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, στο πρώτο τετ α τετ με θέμα συζήτησης τις προεδρικές εκλογές. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ προσέρχεται στη συνάντηση στη βάση της πολιτικής απόφασης του πρόσφατου συνεδρίου του κόμματος, με την οποία τίθεται ως προτεραιότητα η αναζήτηση συνεργασιών με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με διακύβευμα την επίτευξη αλλαγής το 2023.

Με την ίδια στόχευση θα προσέλθει στη συνάντηση και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έχοντας ως όρο εντολής από την Κεντρική Επιτροπή, τη διερεύνηση του εδάφους για επίτευξη συνεργασίας με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κοινή αντίληψη των δύο κομμάτων ως προς τη γενική στόχευση για πολιτική αλλαγής αποτελεί την αφετηρία του διαλόγου, ωστόσο η διαδρομή δεν είναι χωρίς εμπόδια.

Πηγές και από τις δύο πλευρές εκτιμούν ότι η πολιτική βούληση για συνεργασία είναι δεδομένη και μπορεί να θεμελιωθεί στα μείζονα ζητήματα, όπως είναι το κυπριακό, η οικονομία, τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, διαφθορά, κλπ. Ωστόσο, πονοκέφαλο αποτελεί το όνομα του υποψηφίου που θα μπορέσει να ηγηθεί της προσπάθειας. Στην καλύτερη περίπτωση θα βρεθεί μια προσωπικότητα που θα μπορεί να εκφράζει και τα δύο κόμματα (και ευρύτερα όμως τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις) τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όμως κυρίως στη βάση τους. Τα ονόματα αναμένεται ότι θα τεθούν παράλληλα με την προσπάθεια για τη διαμόρφωση του κοινού πολιτικού πλαισίου.

Σενάριο Χριστοδουλίδη

Το όνομα του Νικόλα Παπαδόπουλου προκρίνεται από το ΔΗΚΟ αλλά πολύ δύσκολα μπορεί να περάσει από την ηγεσία του ΑΚΕΛ, η οποία επικαλείται χαμηλή αποδοχή από τη βάση του κόμματος, κάτι που επιβεβαιώνεται και στις δημοσκοπήσεις του ΔΗΚΟ. Πληροφορίες από το ΔΗΚΟ υποστηρίζουν ότι στελέχη του κόμματος συντηρούν το σενάριο υποστήριξης της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, επικαλούμενα τις ίδιες δημοσκοπήσεις. Νικόλας Παπαδόπουλος και Νίκος Χριστοδουλίδης είχαν ανεπίσημη συνάντηση την Πέμπτη, μετά από πρωτοβουλία του πρώτου και η διαρροή της είδησης ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια άσκησης πίεσης προς την πλευρά του ΑΚΕΛ, κάτι το οποίο απορρίπτεται από πλευράς ΔΗΚΟ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top