ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Προετοιμάζεται συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν την Πέμπτη 24/2 - Όλες οι εξελίξεις

Ουκρανία: Προετοιμάζεται συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν την Πέμπτη 24/2 - Όλες οι εξελίξεις

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε "καταρχήν" να οργανωθεί σύνοδος κορυφής με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως πρότεινε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αφού συναντηθούν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών την Πέμπτη και με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι ΗΠΑ "έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διπλωματία ως τη στιγμή που θα αρχίσει η εισβολή", ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι. "Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε καταρχήν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν (...) εάν δεν έχει γίνει εισβολή", συνέχισε. "Είμαστε επίσης έτοιμοι να καταφέρουμε ταχύτατα και βαριά κόστη αν η Ρωσία επιλέξει αντ` αυτού τον πόλεμο", πρόσθεσε η κ. Ψάκι. "Επί του παρόντος, η Ρωσία μοιάζει να συνεχίζει τις προετοιμασίες της για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πολύ σύντομα", συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Τη διεξαγωγή της συνόδου πρότεινε νωρίτερα στους ηγέτες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, θα ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή "όλων των μερών" που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, η οποία θα αφορά "την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη". Η η προετοιμασία των συνόδων θα αρχίσει από την Πέμπτη, όταν αναμένεται να συναντηθούν οι Υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στάλθηκε διαταγή στις στρατιωτικές διοικήσεις της Ρωσίας να προχωρήσουν σε εισβολή στην Ουκρανία, μετέδωσαν χθες Κυριακή αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες κατασκοπείας, που δεν κατονόμασαν. Αυτές οι πληροφορίες ώθησαν τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δηλώσει την Παρασκευή "πεπεισμένος" ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε η εφημερίδα Washington Post, αποδίδοντας τις σε ανώνυμες πηγές, χωρίς απευθείας επίκλησή τους. Οταν επικοινώνησε μαζί τους το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε επιβεβαίωσαν ούτε διέψευσαν τις πληροφορίες αυτές, στις οποίες αναφέρθηκαν και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ισχυρή έκρηξη ακούστηκε νωρίς σήμερα στο κέντρο της πόλης Ντανιέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, διαπίστωσε ανταποκριτής του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, που προσθέτει ότι δεν είναι σαφής η αιτία της. Από τη Λουγκάνσκ, ανταποκριτής του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Σπούτνικ μεταδίδει ότι ακούστηκε σειρά εκρήξεων στο κέντρο. Δεν κυκλοφορούσαν πολίτες στους δρόμους, καθώς οι αυτονομιστές έχουν κηρύξει απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας. Οι αυτονομιστές κατήγγειλαν νωρίτερα 66 παραβιάσεις της εκεχειρίας από τα κυβερνητικά στρατεύματα στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, κάνοντας λόγο για τρεις τραυματίες σε δύο χωριά εξαιτίας πυρών πυροβολικού. Αργά χθες βράδυ ο Ιβάν Φιλιπονένκο, στρατιωτικός εκπρόσωπος των αυτονομιστών στο Λουγκάνσκ, έκανε λόγο για νέα επιδείνωση της κατάστασης στη γραμμή επαφής και για συνεχείς βομβαρδισμούς του πυροβολικού των δυνάμεων του Κιέβου. Την Παρασκευή, οι αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντανιέτσκ ανακοίνωσαν πως μεταφέρουν τους άμαχους στη ρωσική περιφέρεια Ροστόφ λόγω του φόβου άμεσα επικείμενης ευρείας κλίμακας επίθεσης από τον ουκρανικό στρατό. Το Σάββατο, οι ηγέτες τους κήρυξαν "γενική κινητοποίηση" όσων είναι ικανοί να φέρουν όπλα.

Εξάλλου, οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν σήμερα τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την ουκρανική κρίση, έπειτα από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών το Σαββατοκύριακο με θανάτους και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και την ανακοίνωση περί επικείμενης συνόδου κορυφής των προέδρων των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα αναμένεται να είναι παρών στο πρόγευμα των Ευρωπαίων ομολόγων του.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top