ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «πάγο» οι κρατήσεις από Ρωσία-Ουκρανία – Ανησυχία στην τουριστική βιομηχανία

Στον «πάγο» οι κρατήσεις από Ρωσία-Ουκρανία – Ανησυχία στην τουριστική βιομηχανία

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται οι ξενοδόχοι της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Η κατάσταση σε ότι αφορά την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία παραμένει ρευστή κι εύθραυστη, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους τουριστικούς φορείς της επαρχίας, αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.

Τη δεδομένη στιγμή επικρατεί μία στασιμότητα αναφορικά με τις κρατήσεις από τις δύο χώρες εν’ όψει της επικείμενης καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. Θυμίζουμε, ότι η Ρωσία ήταν η πρώτη τουριστική αγορά για την ελεύθερη Αμμόχωστο τα τελευταία χρόνια, η οποία κυριολεκτικά κράτησε ζωντανή την τουριστική βιομηχανία της περιοχής τα χρόνια της κρίσης από την πανδημία. Η, δε, ουκρανική αγορά θεωρείται μία ανερχομένη τουριστική αγορά όχι μόνο για την ελεύθερη Αμμόχωστο, αλλά και για την Κύπρο γενικότερα, η οποία την περσινή περίοδο έφερε στο νησί πέραν των 80 χιλιάδων επισκεπτών.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων ελεύθερης Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας δήλωσε ότι η έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τον τουρισμό της Κύπρου γενικότερα, διότι παρατηρείται μία παγωμάρα όσον αφορά τις κρατήσεις και από τις δύο χώρες. «Όλοι είμαστε σε αναμονή. Δικαιολογημένα αυτή την εποχή δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα για τους Ρώσους και τους Ουκρανούς οι διακοπές. Γι’ αυτό, όσο πιο σύντομα ξεκαθαρίσει η κατάσταση, τόσο το καλύτερο για όλους μας. Δυστυχώς, η ουκρανική κρίση έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις κρατήσεις και από τη Ρωσία, διότι σε περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις στην χώρα αυτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε σαν Κύπρος θα είμαστε υποχρεωμένοι να τις τηρήσουμε. Ως εκ τούτου, είναι αναπόφευκτο ότι θα επηρεαστούμε».

Σημαντική αγορά η Ουκρανία για την Κύπρο
Ο Δώρος Τάκκας εξήγησε ότι τα προηγούμενα χρόνια η ουκρανική τουριστική αγορά ελεγχόταν σε μεγάλο βαθμό από Ρώσους τουριστικούς πράκτορες. Ωστόσο, τα τελευταία 2-3 χρόνια οι Ουκρανοί τουριστικοί πράκτορες άρχισαν να δραστηριοποιούνται από μόνοι τους, εξού και η συγκεκριμένη χώρα θεωρείται πλέον μία πολύ υποσχόμενη αγορά για το νησί μας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, τα χρόνια πριν τον κορωνοϊό οι επισκέψεις τουριστών από την Ουκρανία, ολόχρονα, κυμαίνονταν μεταξύ 80-100 χιλιάδες (σε παγκύπρια βάση). Την περσινή σεζόν, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν, ο αριθμός των Ουκρανών τουριστών ξεπέρασε τις 80 χιλιάδες, ενώ οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες της χώρας, κάνουν λόγο για άφιξη 200-300 χιλιάδων επισκεπτών ετησίως. Όλα αυτά, βέβαια, εφόσον ομαλοποιηθεί η κατάσταση και δεν υπάρξει πολεμική σύρραξη. «Η κρίση μεταξύ των δύο χώρων αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τους ξενοδόχους και τους υπόλοιπους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου.

Είναι μία αρνητική εξέλιξη. Γι’ αυτό ανησυχούμε και παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις. Ελπίζουμε να εκμηδενιστεί η πιθανότητα εμπόλεμης σύρραξης, καθότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό, με δεδομένο ότι αυτή την εποχή είναι η περίοδος που ξεκινούν οι κρατήσεις για το καλοκαίρι», κατέληξε ο κ.Τάκκας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top