ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανική κρίση: Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν - Τα τρία πιθανά σενάρια

Ουκρανική κρίση: Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν - Τα τρία πιθανά σενάρια

Τις επόμενες κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, μερικές ώρες μετά την αναγνώριση της αυτονομίας των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, προσπαθούν να «διαβάσουν» οι αναλυτές ανά τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή, ο Μπάιντεν και οι Δυτικοί ηγέτες επιμένουν πως «είναι πιθανή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες 48 ώρες», ενώ ο Πούτιν «υπεραμύνεται» της απόφασής του για το Ντονμπάς, λέγοντας πως ήταν προϊόν πολετών προκλήσεων από το Κίεβο, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε νέα «στρατιωτική παρέμβαση» στην Ανατολική Ουκρανία θα γίνει μόνο αν «απειληθεί η Ρωσία». Αργά το απόγευμα της Τετάρτης, μάλιστα, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, η οποία ενεργοποιείται από τα μεσάνυχτα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πρακτορείο Reuters παρουσιάζει τρία πιθανά σενάρια για το επόμενο βήμα του Πούτιν και την εξέλιξη της κρίσης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Έχει πετύχει τους στόχους του και θα επιδιώξει επέκταση

Σε αντίθεση με την πεποίθηση αναλυτών πως οι ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» - όπως τις χαρακτήρισε ο Πούτιν - που θα πάνε στο Ντονμπάς, προμηνύουν μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία, άλλοι λένε πως αυτή ενδέχεται να είναι και η τελευταία στρατιωτική κίνηση της Ρωσίας, η οποία στη συνέχεια θα επιδιώξει να πιέσει την Ουκρανία με άλλα μέσα.

«Ο Πούτιν έχει ήδη πετύχει κάτι. Μπορεί να ισχυριστεί ότι νίκησε, όταν απευθύνεται στο εγχώριο κοινό του», ανέφερε, μιλώντας στο Reuters ο Βρετανός συγγραφέας του βιβλίου «Little Green Men: Putin's Wars Since 2014 - Μικροί Πράσινοι Άνθρωποι: Οι Πόλεμοι του Πούτιν από το 2014», Τιμ Ρίπλεϊ. Ακόμα, τονίζει πως τα πιθανότερα επόμενα ρωσικά βήματα δεν περιλαμβάνουν την κατάληψη άλλων περιοχών, αλλά την άσκηση πίεσης με άλλους τρόπους, όπως ο ναυτικός αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών προς τη Μαύρη Θάλασσα. Με τον τρόπο αυτό θα τρομοκρατούσε το Κίεβο και θα έδειχνε στον Ζελένσκι πως δεν μπορεί να εξασφαλίσει ουσιαστική βοήθεια από τη Δύση.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα έχει ήδη ακούσει τον Μπάιντεν να δεμσεύεται πως δεν θα στείλει στρατεύματα για την προστασία της Ουκρανίας, ενώ έχει κερδίσει «χώρο» στη Λευκορωσία για να «στήσει» εκεί μεγάλο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων.

«Η Λευκορωσία ήταν μια μεγάλη κίνηση με στόχο την αλλαγή των ισορροπιών στην περιοχή. Μεταμορφώνει πλήρως τις μεθόδους που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ για να υπερασπιστεί τα κράτη της Βαλτικής», παρατηρεί ο Ρίπλεϊ.

Θα προκαλέσει συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία για να διευρύνει την έκταση των αποσχισμένων περιοχών

Με δεδομένο πως οι αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία έχουν στον έλεγχό τους μικρότερη από τη μισή έκταση των δύο επαρχιών που διεκδικούν, η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να επιχειρήσει διεύρυνση των αποσχισμένων περιοχών, χωρίς να πραγματοποιήσει μαζική εισβολή. Τα μηνύματα της Μόσχας τις τελευταίες ώρες προκάλεσαν σύγχυση σε σχέση με την ακριβή έκταση που έχουν αναγνωρίσει ως αυτόνομη.

Στο στόχαστρο του Πούτιν θα μπορούσε να τεθεί η Μαριούπολη, το σημαντικότερο λιμάνι της ανατολικής Ουκρανίας, με την κατάληψη της οποίας η Μόσχα θα είναι σε θέση να δημιουργήσει χερσαία γέφυρα μεταξύ της Κριμαίας και των αυτονομιστικών θυλάκων και να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο των ακτών της Θάλασσας του Αζόφ.

Ωστόσο, μια στρατιωτική παρέμβαση για τη συγκεκριμένη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, θα προκαλούσε νέες αντιδράσεις και - πιθανόν - σκληροτερες κυρώσεις, με τα στρατηγικά κέρδη να είναι περιορισμένα. «Η κατάληψη έξι χωριών έξω από το Ντονέτσκ δεν αλλάζει τίποτα», αναφέρει ο Ρίπλεϊ.

Θα προχωρήσει σε πλήρη εισβολή

Η μαζική εισβολή στα εδάφη της Ουκρανίας, είναι η μόνιμη προειδοποιήση των κρατών της Δύσης και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ σήμερα ο Μπάιντεν έκανε λόγο για «πιθανή εισβολή μέσα στις επόμενες 48 ώρες». Αναλυτές «μετέφρασαν» το διάγγελμα του Πούτιν, το βράδυ της Δευτέρας, ως απόδειξη πως δεν θα σταματήσει, χωρίς να δει μια νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία, η οποία θα αναγνωρίζει τον ρόλο της Ρωσίας ως «ηγεμόνα».

«Είναι πιθανό ο Πούτιν να σκέφτεται πολλά περισσότερα από το να πάρει στην κατοχή του ένα κομμάτι από τα ανατολικά της Ουκρανίας και να αναλάβει επισήμως την ευθύνη περιοχών που ήδη ήλεγχε», έγραψε ο δημοσιογράφος του Guardian, Σον Γουόκερ. «Οι κουβέντες του Πούτιν, ότι αν το Κίεβο δεν σταματήσει τη βία, τότε θα φέρει την ευθύνη για την αιματοχυσία που θα ακολουθήσει, ήταν τρομερά δυσοίωνες... ακούστηκαν σαν κήρυξη πολέμου» πρόσθεσε.

«Θέλει να επαναπροσδιορίσει τα σύνορα της Ευρώπης» λέει ο Στόλτενμπεργκ

Μέσα σε όλα αυτά, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντεμπεργκ ήρθε σήμερα, στη διάρκεια ενός σεμιναρίου στην Ολλανδία, να τονίσει πως ο στόχος του Πούτιν δεν είναι άλλος, από το να ορίσει ξανά τα σύνορα στην Ευρώπη και «να ξαναγράψει ολόκληρη την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας».

«Διακυβεύονται πολλά στη σημερινή κρίση. Ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι υπαρκτός. Η Ρωσία χρησιμοποιεί βία και τελεσίγραφα όχι μόνο για να επαναπροσδιορίσει τα σύνορα στην Ευρώπη, αλλά για να προσπαθήσει να ξαναγράψει ολόκληρη την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας» ανέφερε και ο κόσμος συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα...

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top