ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Καρούσου με Αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων - Στόχος η ενίσχυση συνεργασίας των δύο μερών

Συνάντηση Καρούσου με Αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων - Στόχος η ενίσχυση συνεργασίας των δύο μερών

Σε ανασκόπηση της μέχρι τώρα συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προέβησαν σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γιάννης Καρούσος και η Αντιπρόεδρος της Τράπεζας κα Lilyana Pavlova. Την ίδια ώρα, εξετάστηκε και η προοπτική για συνέχιση και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών για την υλοποίηση άλλων σημαντικών για την Κύπρο έργων.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε πως η συζήτηση επικεντρώθηκε στην υφιστάμενη συνεργασία που διατηρεί το Υπουργείο με την ΕΤΕπ, στο πλαίσιο της οποίας είχε υπογραφεί πριν από μερικούς μήνες συμφωνία για δάνειο 112 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του οποίου έχουν χρηματοδοτηθεί έργα όπως ο αυτοκινητόδρομος Λεμεσού-Σαϊττά, ο αυτοκινητόδρομος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, ο Περιμετρικός Αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας, αλλά και το Σύστημα Φωτοεπισήμανσης.

«Εκτός από την υφιστάμενη συνεργασία που είχαμε, συζητήσαμε και την ενδεχόμενη χρηματοδότηση νέων έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ή που έχουμε αναλάβει να υλοποιήσουμε, όπως είναι το νέο Κυπριακό Μουσείο στην Λευκωσία, που είναι το μεγαλύτερο έργο που έχουμε αυτή τη στιγμή σε προσφορά με προϋπολογισμό 120 εκατομμυρίων ευρώ. Έχουμε διάφορα έργα οδικής ασφάλειας ή ακόμα και άλλους αυτοκινητόδρομους που έχουμε σε προσφορά, όπως εκείνος του Αστρομερίτη-Ευρύχου», δήλωσε ο κ. Καρούσος.

Πρόσθεσε πως συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την βιώσιμη αστική κινητικότητα και το περιβάλλον σε σχέση με τις μεταφορές. Είναι γνωστό, ανέφερε, πως σημαντικό μέρος της ευθύνης για μείωση των ρύπων στην Κύπρο είναι στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, αφού το 50% των ρύπων της χώρας μας προέρχονται από τις μεταφορές.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι η καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί.

Από πλευράς της, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κα Lilyana Pavlova, μιλώντας στα αγγλικά, ευχαρίστησε τον Υπουργό Μεταφορών για την εποικοδομητική συνάντηση, σημειώνοντας πως το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων είναι ένας σημαντικός συνεργάτης της ΕΤΕπ. Η Τράπεζα, είπε η κα Pavlova, στηρίζει την Κύπρο στην υλοποίηση του έργου που αφορά την κατασκευή του Εθνικού Οδικού Δικτύου και αναφέρθηκε στην υπογραφή της σχετικής δανειακής σύμβασης για το έργο National Roads III.

Αναφερόμενη στις ενέργειες που δρομολογούνται για το 2022, η κα Pavlova εξήγησε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη για βελτίωση του οδικού δικτύου, όπως οι αυτοκινητόδρομοι και η βιώσιμη αστική κινητικότητα, με ιδιαίτερη έμφαση στην οδική ασφάλεια, που αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης που προσφέρει η ΕΤΕπ.

Πέρα από τις επενδύσεις στη δημιουργία ενός ασφαλούς οδικού δικτύου, η συνεργασία των δύο μερών θα ενισχυθεί στο πλαίσιο της χρηματοδότησης για την κατασκευή του νέου Κυπριακού Μουσείου και του Κρατικού Χημείου, είπε η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ.

Τέλος, η κα Pavlova εξέφρασε την ευχή όπως τα σημαντικά έργα που προωθεί το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα ολοκληρωθούν με επιτυχία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top