ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία - Τι δεν πρέπει να τους πείτε

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία - Τι δεν πρέπει να τους πείτε

Τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Ουκρανία, όπου για 10η ημέρα βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή.

Όση προσπάθεια κι αν κάνουν οι γονείς, προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά τους από την είδηση του πολέμου, αναπόφευκτα θα συνειδητοποιήσουν ότι κάτι συμβαίνει.

Πώς μπορούν οι γονείς να το διαχειριστούν αυτό;

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι ένας ειλικρινής διάλογος με τα παιδιά, αλλά και η διαβεβαίωση ότι είναι λογικό να ανησυχούν, επισημαίνει η ψυχοθεραπεύτρια Φιλίπα Πέρι, σε άρθρο της στον Guardian.

Η Πέρι σημειώνει ότι τα παιδιά έχουν ήδη ζήσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους υπό πανδημία και έχουν απομονωθεί για μακρές περιόδους από τους συνομήλικούς τους. Αυτό, συνολικά, δεν έχει βοηθήσει την ψυχική υγεία τους, επισημαίνει. Και τώρα, έχουν «περικυκλωθεί» από ειδήσεις για τον πόλεμο.

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι κάτι συμβαίνει» σημειώνει και τονίζει ότι το να κρατούν οι γονείς μυστικά, ή να μιλούν ψιθυριστά, δεν θα βοηθήσει τα παιδιά τους.

«Αν θέλετε να μιλήσετε στα παιδιά σας για το οτιδήποτε μπορεί να θεωρείτε συναισθηματικά φορτισμένο, όπως ο πόλεμος, μια καλή ιδέα είναι να τα ρωτήσετε τι γνωρίζουν ήδη για το θέμα. Αν κάνουν ερωτήσεις δεν θα ξέρετε όλες τις απαντήσεις και αυτό είναι ΟΚ. Μπορείτε να ψάξετε μαζί πράγματα και ταυτόχρονα να τους κάνετε ένα μάθημα για τις αξιόπιστες πηγές ειδήσεων» συμβουλεύει σε άλλο σημείο.

Ο ανοιχτός, ειλικρινής διάλογος με τα παιδιά θα τα βοηθήσει να εκφράσουν με λέξεις το πώς αισθάνονται. Όσα περισσότερα μπορούν να εκφράσουν, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εμφανιστεί το άγχος τους με στομαχόπονους ή μη κατάλληλη συμπεριφορά, συνεχίζει η ψυχοθεραπεύτρια.

Τι δεν πρέπει να τους πείτε

«Δεν είναι σωστό να πείτε ‘είμαστε όλοι καταδικασμένοι και επίκειται η αποκάλυψη’, ούτε επιθυμητό να τους πείτε ότι όλα είναι απολύτως καλά. Καλύτερα να πείτε ότι είναι κατάλληλο να ανησυχούν και ότι μπορείτε να καταλάβετε ότι ανησυχούν», επισημαίνει.

«Δώστε τους την προσοχή σας και αρκετό χώρο για να νιώσουν ότι τα ακούτε και για να κανονικοποιήσετε τα συναισθήματά τους. Δουλειά σας είναι να επικυρώσετε αυτά τα συναισθήματα αντί να τα κάνετε να νιώθουν πιο τρελά λέγοντάς τους ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν» συνεχίζει.

Θα ήταν πιο παρηγορητικό για τα παιδιά αν οι γονείς έλεγαν κάτι όπως: «Είναι ΟΚ να φοβάσαι, είμαι εδώ για να ακούσω» συμβουλεύει.

«Μπορούμε να τους υπενθυμίσουμε ότι η ανησυχία είναι κάτι φυσικό και ότι είναι καλό να συμπάσχουν με ανθρώπους που βομβαρδίζονται και εγκαταλείπουν τα σπίτια μας, αλλά είναι καθήκον μας να απολαμβάνουμε την ελευθερία μας όπως την έχουμε τώρα» τονίζει.

Ο καθένας ξέρει καλύτερα το καλό των δικών του παιδιών, καταλήγει η ψυχοθεραπεύτρια. «Ξέρετε ποιες πληροφορίες χρειάζονται, τι είναι υπερβολικό και είναι είναι πολύ λίγο. Ξέρετε ποιος χρειάζεται μια αγκαλιά για να νιώσει πιο ασφαλής και ποιος έχει ανάγκη να παίξει ένα παιχνίδι» καταλήγει.

Πηγή: In.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top