ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας της Πρωτοβουλίας «Δήμος Αθαλάσσας Τώρα» για την συνένωση με τη Λευκωσία του Δήμου Αγλαντζιάς

Εκδήλωση διαμαρτυρίας της Πρωτοβουλίας «Δήμος Αθαλάσσας Τώρα» για την συνένωση με τη Λευκωσία του Δήμου Αγλαντζιάς

Ομάδα περίπου 50 δημοτών Αγλαντζιάς της Πρωτοβουλίας «Δήμος Αθαλάσσας Τώρα» συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης έξω από το Συνεδριακό Κέντρο, αντιδρώντας στην απόφαση της ολομέλειας της Βουλής, που ξεκίνησε τις εργασίες της στις 16.00, για την ένταξη του Δήμου Αγλαντζιάς στον Δήμο Λευκωσίας.

Οι διαμαρτυρόμενοι υποστήριζαν τη δημιουργία Δήμου Αθαλάσσας και όχι την ενσωμάτωση του Δήμου Αγλαντζιάς στον Δήμο Λευκωσίας επιδίδοντας σχετικό ψήφισμα, το οποίο παρέλαβε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού.

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωθέντες ο κ. Δαμιανού είπε ότι η απόφαση αυτή της Βουλής των Αντιπροσώπων στηρίχθηκε σε ειδικά κριτήρια, όπως περιβαλλοντικά, κυκλοφοριακά και άλλα. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ ήταν από τα κόμματα μου υποστήριξε, στο πλαίσιο της δημοκρατίας, τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων εκεί και όπου δημότες επηρεάζονται από τις αποφάσεις της συνένωσης δήμων.

«Κτυπάτε σε πόρτα που είναι ανοικτή», είπε ο κ. Δαμιανού σημειώνοντας τις μάχες που το ΑΚΕΛ έδωσε για την ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω της νομοθετικής ρύθμισης.

Σε ψήφισμα που παραδόθηκε εκφράζεται η διαφωνία στην πρόθεση ενοποίησης του Δήμου Αγλαντζιάς με τους Δήμους Λευκωσίας, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου και η θέση υπέρ της δημιουργίας με τους Δήμους Λατσιών και Γερίου του Δήμου Αθαλάσσας.

Όπως υποστηρίζει η Πρωτοβουλία «Δήμος Αθαλάσσας Τώρα» η πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν λαμβάνει υπόψη τη θέληση των δημοτών Αγλαντζιάς ενώ ζητά και όπως η απόφαση που έχει παρθεί, επανεξεταστεί, «ώστε να μην καταπιεί τον Αγλαντζιώτη η γραφειοκρατία και τα υπέρμετρα για την Αγλαντζιά θέματα που αντιμετωπίζουν οι άλλοι δήμοι».

Η πρωτοβουλία αξιώνει επανεξέταση της απόφασης και για να προστατευτεί, όπως αναφέρει στο ψήφισμα, «η ιστορική, πολιτιστική και κοινωνική ταυτότητα του Δήμου Αγλαντζιάς η κοινωνία των δημοτών του, η οικονομική ευρωστία του, η αποτελεσματικότητα του στην εξυπηρέτηση του δημότη, η διατήρηση των τεράστιων χώρων πρασίνου και η αδιαπραγμάτευτη οικολογική του δράση.

Η ομάδα πρωτοβουλίας εκτιμά ότι με την ενσωμάτωση στον Δήμο Λευκωσίας οι δημότες Αγλαντζιάς «θυματοποιούνται εν γνώση της πλειοψηφίας των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία «Δήμος Αθαλάσσας Τώρα» ο νέος Δήμος Αθαλάσσας «θα έχει όραμα την ανάπτυξη και την καθημερινή ζωή των δημοτών γύρω από τα δάση της περιοχής, με σεβασμό στο οικοσύστημα».

Σημειώνει ότι ο Δήμος Αθαλάσσας «μπορεί να γίνει ένας οικολογικός δήμος πρότυπο κι ένας δήμος που δεν κουβαλά στο μέλλον του οικονομικές εκκρεμότητες από κακές διαχειρίσεις του παρελθόντος και ο οποίος δημιουργείται με κοινή δέσμευση να προστατεύσει την ιστορική, πολιτιστική και κοινωνική ταυτότητα της περιοχής του και να δομήσει την κοινωνία των δημοτών του δημιουργώντας το αίσθημα της ‘γειτονιάς’».

Η ομάδα πρωτοβουλίας υποστηρίζει ότι με την μετατροπή του Δήμου Αγλαντζιάς σε Δήμο Αθαλάσσας «αυτός θα συνεχίσει να λειτουργεί με οικονομική σύνεση και στόχο την ταχεία εξυπηρέτηση των δημοτών, προστατεύοντας τους ταυτόχρονα από την πιθανότητα άνισης φορολογίας».

Τέλος, η Πρωτοβουλία Δημοτών για τη δημιουργία του νέου Δήμου Αθαλάσσας, ζητά «να γίνει σεβαστό το γεγονός ότι οι Δήμοι Αγλαντζιάς, Λατσιών και Γερίου δεν ανήκουν στην κατηγορία των δυσλειτουργικών δήμων αλλά δυνάμει συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον και θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ενωμένοι και άμεσα στα επίπεδα που στοχεύει η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top