ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νουρής: Παραλογισμός η Τουρκία να ζητά να σταματήσει ο πόλεμος, αγνοώντας τη δική της εισβολή

Νουρής: Παραλογισμός η Τουρκία να ζητά να σταματήσει ο πόλεμος, αγνοώντας τη δική της εισβολή

Για παραλογισμό έκανε λόγο σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, σημειώνοντας πως φτάσαμε στο σημείο να παρακολουθούμε την κατοχική Τουρκία να καλεί τις δύο χώρες, Ρωσία και Ουκρανία, να σταματήσουν τον πόλεμο και να συμβάλουν στην παγκόσμια ειρήνη, αγνοώντας την δική της εισβολή στην Κύπρο το 1974, τις εικόνες φρίκης και θηριωδίας που άφησε πίσω του ο «Αττίλας» και το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος της μικρής πατρίδας.

Πρόσθεσε πως η Τουρκία αναλαμβάνει τον ρόλο του ισορροπιστή και πρόθυμου δούρειου ίππου της μίας πλευράς έναντι της άλλης συνεχίζοντας το «βάδην» στο δρόμο του παραλογισμού.

Ενός παραλογισμού, που φέρει την Τουρκία να μην διστάζει να καλεί ακόμα και την ίδια την ΕΕ παραλληλίζοντας την περίπτωση της Ουκρανίας, με το δικό της αίτημα για ένταξη στην ΕΕ. Και αυτό τη στιγμή που η ίδια σαν υποψήφια για ένταξη χώρα, αλλά και ως κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, επιλέγει συνειδητά να μην ευθυγραμμίζεται με αποφάσεις και υποχρεώσεις που απορρέουν από σειρά συμφωνιών και δεσμεύσεων, σημείωσε.

Είπε ακόμη πως το διεθνές πεδίο και οι τραγικές εξελίξεις με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρουσιάζουν για ακόμη μια φορά την Τουρκία ως τον επιτήδειο καιροσκόπο που εκμεταλλεύεται τις συγκυρίες και ανευρίσκει τη χαραμάδα για να «βολέψει» τους φιλόδοξους σχεδιασμούς της και να επωφεληθεί πολλαπλώς.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο του ήρωα Δημητράκη Παπαμιλτιάδους, στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, ο κ. Νουρής υπογράμμισε πως "η κυβέρνηση και ο λαός μας καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα τη ρωσική εισβολή και στεκόμαστε έμπρακτα με όλες μας τις δυνάμεις στο πλευρό του δοκιμαζόμενου ουκρανικού λαού".

Είπε πως "ενώ οι σειρήνες ηχούν στην Ουκρανία, η Κύπρος ξαναθυμάται τον εφιάλτη της τουρκικής εισβολής του 1974 και τον «ιστορικό παραλληλισμό» με τα όσα σήμερα συμβαίνουν εν έτη 2022: εισβολή, παράνομη κατοχή και παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου όπως κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα".

"Και οι ραγδαίες εξελίξεις στο ουκρανικό μας αγγίζουν. Ο συνεκδοχικός συνειρμός του πολέμου, της προσφυγιάς, της απώλειας, είναι έννοιες βαθιά ριζωμένες στη μνήμη του Κυπριακού λαού που ανακαλούνται με τα τραγικά γεγονότα στον πόλεμο της Ουκρανίας", πρόσθεσε.

Επεσήμανε πως η Κύπρος και ο λαός της, που ήταν μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο το πρώτο θύμα ξένης εισβολής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου σε ευρωπαϊκό έδαφος το 1974, δεν μπορεί παρά να επιδεικνύει απτή αλληλεγγύη και υποστήριξη στον ουκρανικό λαό και να καλεί σε άμεση διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός προκειμένου να τερματιστεί η τραγική απώλεια αθώων ζωών.

"Ζητούμε ακόμα τον τερματισμό της παραβίασης της κυριαρχίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του εξαναγκασμού του ουκρανικού λαού να προσφυγοποιηθεί", σημείωσε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως48 χρόνια και συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την επίτευξη μίας λύσης, η οποία θα βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

"Μιας λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που θα είναι βιώσιμη και πρωτίστως λειτουργική. Που θα επανενώνει τον λαό και τη μοιρασμένη μας πατρίδα και θα την απαλλάσσει από την απαράδεκτη κρατούσα κατάσταση, μετεξελίσσοντας την σε ένα σύγχρονο κράτος που θα εγγυάται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα", επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως "παρά τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για πρόοδο στο Κυπριακό και επάνοδο στις συνομιλίες, η Τουρκία εμμένει στην κλιμάκωση της προκλητικής και επιθετικής της συμπεριφοράς".

Ο κ. Νουρής είπε πως ο Δημητράκης Παπαμιλτιάδους, γαλουχημένος με το ιδεώδες της αγάπης προς την πατρίδα, με ανεξάντλητα ψυχικά και πνευματικά χαρίσματα, έπεσε στις μάχες της Πάφου στις 9 Μαρτίου του 1964, την ημέρα των 33ων γενεθλίων του. Η συμμετοχή του στις μάχες για την αντιμετώπιση της τουρκικής ανταρσίας του 1963-64, στην πρώτη απόπειρα κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν το τέλος μιας μεγάλης ηρωικής πορείας, η οποία είχε την αφετηρία της στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955-59.

Ανέφερε ότι το σημερινό μνημόσυνο είναι ευκαιρία για να σταθούμε με περίσκεψη απέναντι στην τραγικότητα των στιγμών και να προσμετρήσουμε τις ιστορικές μας ευθύνες. "Είμαστε καταδικασμένοι από την Ιστορία και εντεταλμένοι από τους προγόνους μας, αλλά και υποχρεωμένοι απέναντι στις μέλλουσες γενεές, να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση", σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το αφήγημα Τατάρ - Δίνουν χρόνο στην αποστολή της Ολγκίν

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

Μαρίνα Σάττι: Τι δήλωσε η ομάδα της για την ελληνική συμμετοχή και το μήνυμα της τραγουδίστριας

Εντόπισαν 113 κροτίδες σε οικία ανήλικου στη Λευκωσία - Αναμένεται να κληθεί για ανάκριση - Φωτογραφία



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top