ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Σε μεταγενέστερο στάδιο η προώθηση των ΜΟΕ λόγω Ουκρανικού

ΥΠΕΞ: Σε μεταγενέστερο στάδιο η προώθηση των ΜΟΕ λόγω Ουκρανικού

Η προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) από όσους αναμενόταν να ενεργοποιηθούν μετατίθεται σε μεταγενέστερο στάδιο λόγω των εξελίξεων στο Ουκρανικό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Όσον αφορά τη στάση της Άγκυρας έναντι των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως ξενίζει τη Λευκωσία το ότι συνεχίζει να γίνεται ανεκτή, ενώ αποτιμώντας την επίσκεψη Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ στην Τουρκία, εκτίμησε ότι δεν επηρεάζονται οι σχέσεις Ισραήλ-Κύπρου.

«Σε κάθε συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαμε προειδοποιήσει για την πιθανότητα η Τουρκία να μην συμμορφωθεί με τις κυρώσεις, κάτι που οφείλει άλλωστε, ως μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ. Έχουμε καταγγείλει αυτή της τη στάση, στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, καθώς και προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ με την πρόσφατη επιστολή που του έχω αποστείλει», είπε ο κ. Κασουλίδης για το θέμα των κυρώσεων κατά Ρωσίας.

Εκείνο που πραγματικά μας ξενίζει, συμπλήρωσε, «είναι πως συνεχίζει να γίνεται ανεκτή αυτή η στάση της Τουρκίας. Επί του παρόντος υπάρχει σιγή».

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ πώς επηρεάζουν οι τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό το πακέτο μέτρων της Λευκωσίας για ΜΟΕ, σημείωσε πως «είναι φανερό ότι εκείνοι που αναμένετο να ενεργοποιηθούν για την προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν την δράση τους προς την προώθηση των ΜΟΕ για μεταγενέστερο στάδιο».

Σε σχέση με τον ρόλο διαμεσολαβητή που διεκδικεί η Άγκυρα στο Ουκρανικό ο κ. Κασουλίδης είπε πως ο γεωστρατηγικός ρόλος της Τουρκίας ήταν πάντα σημαντικός λόγω της γεωγραφικής της θέσης, του μεγέθους της, αλλά και του ρόλου που επιχειρεί να διαδραματίσει σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. «Δεν νομίζω όμως ότι ο ρόλος που διεκδικεί αυτή τη στιγμή στο Ουκρανικό της δίνει επιπρόσθετη αξία», σημείωσε.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο των εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα, ο Υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε στις δηλώσεις που έγιναν στη άτυπη Σύνοδο Κορυφής, στις Βερσαλλίες, υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν και σημείωσε ότι παρόλο που η ΕΕ διαπιστώνει την ανάγκη ενεργειακής της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, πρόθεση δεν είναι επί του παρόντος να διακόψουν αυτή την αγορά. Αυτό, πρόσθεσε, απορρέει από το γεγονός ότι οι ποσότητες που χρειάζεται η Ευρώπη είναι πολύ μεγαλύτερες από τις υφιστάμενες της ανάγκες.

«Ως εκ τούτου, η ενεργειακή απεξάρτηση μέσω και της αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να επιτευχθεί μέχρι το 2027,» είπε.

Εξάλλου, ο κ. Πούτιν ανέφερε και δημόσια ότι δεν προτίθεται να διακόψει τα υφιστάμενα συμβόλαια και θα τηρήσει όλες τις συμφωνίες με ευρωπαϊκά κράτη που βρίσκονται σε ισχύ, κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

«Δεν αλλάζουν οι πολιτικές ισορροπίες με το Ισραήλ»

Κληθείς να προβεί σε μια αποτίμηση της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου του Ισραήλ στην Τουρκία, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι οι σχέσεις με την Κύπρο δεν θα επηρεαστούν.

«Δεν πιστεύω να αλλάξουν οι πολιτικές ισορροπίες. Αν παρακολουθήσει κανείς τον τουρκικό Τύπο θα διαπιστώσει τις γνωστές πολιτικές υπερβολές, ενώ στον αντίποδα ο ισραηλινός Τύπος είναι πιο συγκρατημένος, διατυπώνοντας μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση σε σχέση με τις εξελίξεις», είπε.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι «οι δεσμοί φιλίας που έχουμε αναπτύξει με το Ισραήλ, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο των πολυμερών μας συνεργασιών με την Ελλάδα και τις ΗΠΑ υπό το σχήμα 3+1, είναι ειλικρινείς, στηρίζονται σε αρχές και έχουν οδηγήσει στην εμπέδωση μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας».

«Αυτό εξάλλου, είναι κάτι που έχουν ξεκαθαρίσει και δημόσια κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ. Ως εκ τούτου, δεν θεωρώ ότι θα επηρεαστούν οι σχέσεις μας», είπε. Εξάλλου, όπως έχω πει πολλές φορές, οι σχέσεις μεταξύ των κρατών δεν εξαρτώνται και ούτε πρέπει να διέπονται από την αρχή του μηδενικού αθροίσματος, κατέληξε ο Υπουργός.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top