ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ θέλουν ξεκαθάρισμα το ταχύτερο- Νέα κρούση σε Οδυσσέα Μιχαηλίδη και Κώστα Κληρίδη

ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ θέλουν ξεκαθάρισμα το ταχύτερο- Νέα κρούση σε Οδυσσέα Μιχαηλίδη και Κώστα Κληρίδη

Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς ο χρόνος αρχίζει να γίνεται πιεστικός, από τη στιγμή μάλιστα που ο κύριος πολιτικός τους αντίπαλος από την Κυριακή αναμένεται ότι θα έχει και επισήμως τον υποψήφιο με τον οποίο θα διεκδικήσει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Η επικείμενη συνάντηση Στέφανου Στεφάνου με Νικόλα Παπαδόπουλο, η οποία ακόμη δεν έχει κλειδώσει, αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές της επιδιωκόμενης συνεργασίας ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ και κατά πόσον υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι η προσπάθεια μπορεί να τελεσφορήσει.

Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν μπορεί να παρέρχεται χωρίς αποτέλεσμα και για το λόγο αυτό θέλουν να προετοιμαστούν καταλλήλως για τη δεύτερη συνάντηση ώστε ο διάλογος να μορφοποιηθεί τόσο ως προς τις συγκλίσεις γύρω από πολιτικές θέσεις όσο και ως προς το πρόσωπο που θα μπορέσει να τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας.

Στέφανος Στεφάνου και Νικόλας Παπαδόπουλος θα βάλουν κάτω τα ονόματα που προτείνει η κάθε πλευρά και εάν υπάρξει σύγκλιση σε κάποιο ή κάποια από αυτά τότε ο δρόμος της συνεργασίας παραμένει ανοικτός. Σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα εξελιχθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση και το κάθε κόμμα θα πάρει το δρόμο του, επιδιώκοντας συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Και οι δύο πλευρές απεύχονται το σενάριο αυτό και έτσι θα επιχειρήσουν να υπερβούν τις κόκκινες γραμμές τους μέχρι το ανώτατο σημείο ώστε να εξαντλήσουν κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα. Η επίτευξη συγκλίσεων στα θέματα πολιτικής παραμένει δύσκολη αλλά σίγουρα όχι ακατόρθωτη. Κυρίαρχο σημείο που θα κρίνει τα περαιτέρω είναι η κατάληξη στην προσωπικότητα που αφενός να πληροί τα κριτήρια των δύο πλευρών (εντιμότητα, πείρα, καθαρός πολιτικός λόγος) και αφετέρου θα έχει ερείσματα στην κοινωνία που να τον καθιστούν εκλέξιμο.

Ούτε ο Στέφανος Στεφάνου ούτε και ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχουν την πολυτέλεια να κάνουν επιλογή αυξημένου ρίσκου, γι᾽αυτό και θέλουν να καταλήξουν σε πρόσωπο που να μπορεί να πείσει ότι μπορεί να ηγηθεί τις προσπάθειας για αλλαγή διακυβέρνησης το 2023.

Πηγές από τα δύο κόμματα αποφεύγουν να μπουν σε λεπτομέρειες ως προς την ονοματολογία και ως εκ τούτου τα δεδομένα παραμένουν ως έχουν καθοριστεί από τα δύο κόμματα, δηλαδή από πλευράς ΑΚΕΛ έχει αποκλειστεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μαζί με την προτροπή για αποφυγή υποψηφιότητας των αρχηγών των κομμάτων, κάτι δηλαδή που θέτει εκτός πλάνου τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Από πλευράς ΔΗΚΟ αφετηρία παραμένει μεν ο Νικόλας Παπαδόπουλος αλλά από εκεί και πέρα η πορεία του διαλόγου θα εξαρτηθεί από τα ονόματα που θα πέσουν στο τραπέζι, τόσο από τον Στέφανο Στεφάνου όσο και από τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Το όνομα της αναπληρώτριας προέδρου του ΔΗΚΟ Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, το οποίο φαίνεται να επανέρχεται τις τελευταίες ημέρες, δεν έχει απορριφθεί από το ΑΚΕΛ, τουλάχιστον δημοσίως, ούτε όμως και έχει προκριθεί, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να κριθεί εάν δεν τοποθετηθεί στο τραπέζι επισήμως.

Πληροφορίες που κατέχει το Τhemaonline υποστηρίζουν ότι τις τελευταίες μέρες επανήλθε υπό μορφή πρότασης το όνομα του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όπως και του τέως Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Και οι δύο είχαν βολιδοσκοπηθεί παλαιότερα αλλά απάντησαν αρνητικά. Στο ΔΗΚΟ υπάρχουν στελέχη που προκρίνουν υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη, σενάριο το οποίο παραμένει υπαρκτό, κυρίως σε περίπτωση που δεν υπάρξει κατάληξη στις προσπάθειες συνεργασίας με ΑΚΕΛ. Η περίπτωση Χριστοδουλίδη αντικρίζεται θετικά και από στελέχη της ΕΔΕΚ. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει δηλώσει δημοσίως, αλλά και κατ᾽ιδίαν στον Στέφανο Στεφάνου ότι η συνεργασία με την ΕΔΕΚ αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΔΗΚΟ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Χαρτσιώτης: «Εκ πρώτης όψεως υπάρχουν ευθύνες για απόδραση κρατουμένου»

Χαρτσιώτης: «Εκ πρώτης όψεως υπάρχουν ευθύνες για απόδραση κρατουμένου»

Εκ πρώτης όψεως υπάρχουν κάποιες ευθύνες, που σίγουρα θα αποδοθούν, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σε σχέση με τη χθεσινή απόδραση υπόδικου από τις Κεντρικές Φυλακές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top