ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Προκλήσεις στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας - Στήνουν μηχανισμό φορολόγισης πολυεθνικών στο 15%

Eurogroup: Προκλήσεις στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας - Στήνουν μηχανισμό φορολόγισης πολυεθνικών στο 15%

Ολοκληρώθηκαν χθες 16/3 το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, οι εργασίες του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ (Ecofin) που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 14-15 Μαρτίου 2022. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργος Παντελή.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των εργασιών του Συμβουλίου ήταν οι οικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Σε παρέμβαση του, ο κ. Παντελή εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη της Κύπρου προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό. Σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, ο Γενικός Διευθυντής αφού αναφέρθηκε στις γενικότερες επιπτώσεις που αναμένεται να έχουν οι κυρώσεις για την οικονομία της ΕΕ, σημείωσε ότι στην περίπτωση της Κύπρου θα αντιμετωπίσουμε κυρίως προκλήσεις στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας.

Οι ‘27’ επίσης με μεγάλη πλειοψηφία αποφάσισαν τη δημιουργία μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (ΜΣΠΑ) με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ διεξήχθη συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με την πρόταση για μεταφορά στο Δίκαιο της ΕΕ, της επιτευχθείσας σε επίπεδο ΟΟΣΑ παγκόσμιας συμφωνίας με την οποία οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θα υπόκεινται σε ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15%.

Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, ο κ. Παντελή συμμετείχε στις εργασίες του Eurogroup το οποίο απασχόλησε η οικονομική κατάσταση και ο συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, υπό το φως και του πολέμου στην Ουκρανία. Διεξήχθη, επίσης συζήτηση για την Τραπεζική Ένωση, καθώς και για την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο «χάρτης» της φτώχειας στην Κύπρο - Πόσα άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο

Παραλίες: Ξεκίνησε ο «πόλεμος» της πετσέτας - Χρεώνουν κρεβατάκια μέχρι και… 10 ευρώ λόγω νερού και αναψυκτικού

Ξενοδοχεία: 9 στις 10 διανυκτερεύσεις από ξένους τουρίστες – Αύξηση 21,4% σε σχέση με το 2023

Ανάλυση: Ο μετεκλογικός σεισμός που φέρει το όνομα Φειδίας - Ο στρουθοκαμηλισμός των κομμάτωνΣοβαρό το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων για την πυρκαγιά στον Φαρμακά - Χωρίς ενεργά μέτωπα

Σοβαρό το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων για την πυρκαγιά στον Φαρμακά - Χωρίς ενεργά μέτωπα

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση με την πυρκαγιά που άρχισε χθες (15/6) στον Φαρμακά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top