ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική τράπεζα: Αύξηση εξυπηρετούμενων δανείων κατά 11% έπειτα από συναλλαγή με RCB

Ελληνική τράπεζα: Αύξηση εξυπηρετούμενων δανείων κατά 11% έπειτα από συναλλαγή με RCB

Αύξηση των εξυπηρετούμενων χορηγήσεών της κατά 11% ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα, έπειτα από τη συμφωνία με την RCB Bank Limited για την αγορά χαρτοφυλακίου δανείων ύψους €556 εκατομμυρίων.


Σύμφωνα με ανακοίνωσή της Ελληνικής, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της τράπεζας, Όλιβερ Γκάτζκε δήλωσε πως η συναλλαγή αυξάνει την πελατειακή βάση της Τράπεζας στον επιχειρηματικό δανεισμό, παρέχει ευκαιρίες για σταυροειδείς πωλήσεις, βελτιώνει τα λειτουργικά έσοδά της μέσω αυξημένων εσόδων από τόκους και δημιουργεί δυνατότητες αύξησης των μη-επιτοκιακών εσόδων της.

Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, η Συναλλαγή περιλαμβάνει χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων με μεικτή λογιστική αξία ύψους περίπου €556 εκατ., συνδεδεμένες εξασφαλίσεις σε μετρητά και αλλά πιστωτικά υπόλοιπα περίπου €89 εκατ. και εγγυητικές επιστολές ύψους περίπου €23 εκατ.

Παράλληλα, ως μέρος της Συναλλαγής, μέχρι 16 υπάλληλοι της RCB Bank Limited που διαχειρίζονται το χαρτοφυλάκιο αυτό θα μεταφερθούν στην τράπεζα, αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, περίπου 75% των δανείων αφορούν κυπριακά δάνεια, ενώ το υπόλοιπο περίπου 25% αφορά δάνεια για ακίνητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κύριοι τομείς του χαρτοφυλακίου είναι: 37% ακίνητα και κατασκευές, 29% ξενοδοχεία και 19% χονδρικό και λιανικό εμπόριο. Περίπου 54% των δανείων στην Κύπρο σχετίζονται με υφιστάμενους πελάτες της Τράπεζας.

«Το δανειακό χαρτοφυλάκιο είναι επαρκώς εξασφαλισμένο και αποτελείται από εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια σε 103 δανειολήπτες», αναφέρει η Ελληνική, προσθέτοντας πως οι εμπλεκόμενοι δανειολήπτες θα ελεγχθούν για συμμόρφωση με τις κυρώσεις και τους κανονισμούς για παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με την αυστηρή παρακολούθηση που διενεργεί η τράπεζα για διαχείριση όλων των σχετικών κινδύνων και συμμόρφωση με όλες τις ισχύουσες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Τονίζεται πως η Τράπεζα θα έχει το δικαίωμα να μην αποδεχθεί δανειολήπτες που δεν πληρούν τα κριτήριά της.

Το δανειακό χαρτοφυλάκιο αποτελείται από δύο μέρη.

Το Α’ μέρος, που αφορά μόνο κυπριακά δάνεια ύψους περίπου €292 εκατ., και το Β’ μέρος ύψους περίπου €264 εκατ.

«Η απόκτηση του Μέρους Α αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 24 Μαρτίου 2022, ενώ η απόκτηση του Μέρους Β αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαΐου 2022, και υπόκεινται σε σχετικό έλεγχο δέουσας επιμέλειας, τελική συμφωνία και όλες τις σχετικές εποπτικές εγκρίσεις», σημειώνει η Ελληνική.

Η Ελληνική σημείωσε πως με βάση τα οικονομικά μεγέθη του Σεπτεμβρίου 2021, οι εξυπηρετούμενες χορηγήσεις της Τράπεζας αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 11%, ενώ ο προσαρμοσμένος δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ), εξαιρουμένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το πρόγραμμα προστασίας περιουσιακών στοιχείων, θα μειωθεί σε περίπου 13,4% από 14,5%.

Τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας αναμένονται να αυξηθούν κατά περίπου €656 εκατ., με τον προσαρμοσμένο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να ανέρχεται σε περίπου 20,0%, σε σύγκριση με 22,3% τον Σεπτέμβριο 2021.

Μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης του Μέρους Α, ο προσαρμοσμένος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας αναμένεται να είναι περίπου 21,0%, αναφέρεται.

Οι KPMG Limited ενήργησαν ως οι Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι της Τράπεζας και οι Γεωργιάδης & Πελίδης ΔΕΠΕ ως Νομικοί Σύμβουλοι της Τράπεζας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Αυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ ο νόμος περί της ίδρυσης του Υφυπουργείου Μετανάστευσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top