ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Aναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τον πόλεμο

ΕΕ: Aναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τον πόλεμο

Το Υπουργείο Γεωργίας χαιρετίζει την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με την επισιτιστική ασφάλεια και τη δυνατότητα στήριξης των κτηνοτρόφων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τη διακήρυξη των Βερσαλλιών αλλά και τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, έχει προχωρήσει σήμερα 24/3 σε ανακοίνωση αναφορικά με την επισιτιστική ασφάλεια και την ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ. Εκτιμάται ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η ΕΕ αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν σε σχέση με τη διασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην ανακοίνωση περιλαμβάνονται άμεσα μέτρα στήριξης και ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ) χαιρετίζει το γεγονός ότι, στο κείμενο περιλαμβάνονται άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων και ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων. Αποτελεί ύψιστη ανάγκη, η ενιαία αγορά τροφίμων να λειτουργεί αποτελεσματικά και με διαφάνεια, με κανόνες υγιούς ανταγωνισμού και με αυξημένη ευαισθησία στην αντιμετώπιση προβλημάτων διακίνησης και κερδοσκοπίας, αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Στα μέτρα που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνεται η χρήση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας υπέρ των πλέον απόρων, η ενεργοποίηση του Ταμείου Κρίσεων ύψους 500 εκ. ευρώ για στήριξη των αγροτών, δυνατότητα κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα και δράσεις για αύξηση της παραγωγής εντός της ΕΕ.

Το ΥΓΑΑΠ αναγνωρίζει ότι οι επιπτώσεις από την πανδημία COVID-19 και από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν φέρει σε δυσμενή θέση τον αγροτικό κόσμο και ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους μας. Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιανουάριο του 2020, η Κυβέρνηση εφάρμοσε μέτρα και έδωσε αποζημιώσεις με συνολικό προϋπολογισμό που φτάνει τα 55 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των κυπρίων αγροτών, ώστε να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της Πανδημίας αλλά και να αντιμετωπίσουν ζημιές που υπέστησαν για διάφορους λόγους οι γεωργοκτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις. Με τον ίδιο τρόπο η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει και σε αυτή την δύσκολη περίοδο τους κτηνοτρόφους μας. Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής ζήτησε ήδη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, την επεξεργασία μέτρων στήριξης των κτηνοτρόφων, στη βάση του πλαισίου που καθορίστηκε με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το συντομότερο δυνατό.

Τέλος, το ΥΓΑΑΠ χαιρετίζει το γεγονός ότι οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ για το περιβάλλον μέσω της Πράσινης Συμφωνίας, της Στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και της Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα αποτελούν μέρος της λύσης διασφαλίζοντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την περιβαλλοντικά φιλική παραγωγή γεωργικών προϊόντων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top