ΔΙΕΘΝΗ

Ομαδικοί τάφοι και άμαχοι νεκροί με δεμένα χέρια στους δρόμους - Οι εικόνες που σόκαραν τον πλανήτη

Ομαδικοί τάφοι και άμαχοι νεκροί με δεμένα χέρια στους δρόμους - Οι εικόνες που σόκαραν τον πλανήτη

«Πρόκειται για γενοκτονία». Ετσι περιέγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις σοκαριστικές εικόνες με τα πτώματα τουλάχιστον αμάχων στην Μπούσα.

Οι εικόνες που έχουν προκαλέσει παγκόσμια φρίκη και αποτροπιασμό ήρθαν στο φως για πρώτη φορά το Σάββατο. Ωρες αφότου οι Ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την Μπούσα, η φρίκη αποκαλύφθηκε. 20 άνδρες, άμαχοι, κάποιοι με δεμένα χέρια στην πλάτη, βρέθηκαν νεκροί με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού σε δρόμο της ουκρανικής κωμόπολης κοντά στο Κίεβο, που από την αρχή της ρωσικής εισβολής έως και πριν δυο μέρες έγινε το επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η φρίκη με τους 20 νεκρούς στο δρόμο της Μπούσα

Οι μαρτυρίες για τις ρωσικές θηριωδίες, συμπεριλαμβανομένων των φρικιαστικών εικόνων νεκρών αμάχων που κατέγραψε το Γαλλικό Πρακτορείο, ήρθαν στο φως καθώς οι δυνάμεις της Ρωσίας αποσύρονται από περιοχές κοντά στο Κίεβο μετά την αποτυχημένη προσπάθεια περικύκλωσης της πρωτεύουσας.

«Πτώματα εκτελεσμένων ανθρώπων εξακολουθούν να βρίσκονται στην οδό Γιαμπλούσκα στην Μπούσα. Τα χέρια τους είναι δεμένα πίσω από την πλάτη τους με λευκά κουρέλια, πυροβολήθηκαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους. Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε τι είδους ανομία διέπραξαν εδώ», δήλωσε το Σάββατο στο Reuters ο δήμαρχος της Μπούσα Ανατόλι Φεντόρουκ.

Ο τεράστιος ομαδικός τάφος στη Μπούσα, έως και 300 άμαχοι θάφτηκαν εκεί

Την ίδια ώρα ένας ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε στην Μπούσα. Τα πτώματα θάφτηκαν για πρώτη φορά στον τάφο, στον χώρο της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα και των Πυροβομβανόχων Αγίων Πάντων, τις πρώτες ημέρες του πολέμου, δήλωσαν κάτοικοι στο CNN. Οι κάτοικοι δήλωσαν στο CNN ότι περίπου 150 άνθρωποι είναι θαμμένοι εκεί. Ο δήμαρχος της Μπούσα δήλωσε ότι μπορεί να υπάρχουν έως και 300 θύματα θαμμένα στον εν λόγω τάφο.

Ζελένσκι για Μπούσα: Αυτό είναι γενοκτονία

«Πρόκειται για εξόντωση ολόκληρου του έθνους και του λαού. Είμαστε οι πολίτες της Ουκρανίας. Έχουμε περισσότερες από 100 εθνικότητες. Πρόκειται για καταστροφή και εξόντωση όλων αυτών των εθνικοτήτων», δήλωσε ο Ζελένσκι την Κυριακή στην εκπομπή "Face the Nation" του CBS News, όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία πραγματοποιεί γενοκτονία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του την Κυριακή να δοθεί τέλος στα ρωσικά «εγκλήματα πολέμου» και να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι ηγέτες για τις ενέργειες του στρατού. «Αυτό είναι γενοκτονία», είπε. «Θέλω όλοι οι ηγέτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να δουν πώς εκτελούνται οι εντολές τους».

Για προβοκάτσια μιλά η Ρωσία και υποστηρίζει ότι... δεν σκότωσαν αλλά έδωσαν ανθρωπιστική βοήθεια
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι τα πλάνα με τα πτώματα στην Μπούσα ήταν «ψεύτικα», λέγοντας ότι «ούτε ένας κάτοικος της περιοχής δεν υπέστη βίαιες ενέργειες», κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής της Μπούσα.

«Στους οικισμούς της περιοχής του Κιέβου, το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό παρέδωσε και εξέδωσε 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση υποστήριξε ότι τα πλάνα ήταν σκηνοθετημένα.

Διεθνής κατακραυγή για τη σφαγή της Μπούσα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Κυριακή ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα βοηθήσει στην τεκμηρίωση τυχόν θηριωδιών που διέπραξε ο ρωσικός στρατός εναντίον ουκρανών αμάχων. «Δεν μπορείς να μην δεις αυτές τις εικόνες ως γροθιά στο στομάχι», δήλωσε ο Μπλίνκεν στην εκπομπή "State of the Union" του CNN, Dana Bash, την Κυριακή, σχολιάζοντας τα όσα είδαν το φως στην Μπούσα.

Τον περασμένο μήνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε επίσημα τις ρωσικές δυνάμεις για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Ερωτηθείς την Κυριακή αν τα ρωσικά στρατεύματα διαπράττουν γενοκτονία, ο Μπλίνκεν είπε: «Θα εξετάσουμε προσεκτικά και θα καταγράψουμε όλα όσα βλέπουμε, θα τα συγκεντρώσουμε όλα μαζί, θα βεβαιωθούμε ότι τα αρμόδια όργανα και οι οργανισμοί που εξετάζουν το θέμα, συμπεριλαμβανομένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχουν όλα όσα χρειάζονται για να αξιολογήσουν τι ακριβώς έλαβε χώρα στην Ουκρανία, ποιος είναι υπεύθυνος και σε τι ισοδυναμεί», είπε.

Έρχεται νέα έρευνα για την Μπούσα;

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ προανήγγειλε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι εικόνες δείχνουν μια «κτηνωδία εναντίον αμάχων που δεν έχουμε δει στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες».

Ο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι μια «ανεξάρτητη έρευνα» για τους αμάχους που σκοτώθηκαν στην Μπούσα είναι «απαραίτητη» για να διασφαλιστεί «αποτελεσματική απόδοση ευθυνών». «Είμαι βαθιά σοκαρισμένος από τις εικόνες των αμάχων που σκοτώθηκαν στην Μπούχα της Ουκρανίας», συμπλήρωσε.

Η αποκάλυψη των όσων συνέβησαν στην Μπούσα, θα μπορούσαν να σταθούν αφορμή για νέο κύκλο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, εν τω μεταξύ, άφησε να εννοηθεί ότι έρχονται νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας «πολύ σύντομα», όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αίτημα του Ζελένσκι για μεγαλύτερες κυρώσεις της G7 ως απάντηση στις τελευταίες φερόμενες φρικαλεότητες στην Μπούσα. «Όταν πρόκειται για τις κυρώσεις μας, πάντα λέγαμε ότι θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στον πρόεδρο Πούτιν, στο Κρεμλίνο, σε όλους όσους βρίσκονται γύρω του, συμπεριλαμβανομένων των ολιγαρχών και των κολλητών του που ενισχύουν αυτόν τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, ακόμη και αν το Κρεμλίνο αποκλιμακώσει την κατάσταση, ακόμη και αν η βία μειωθεί και ακόμη και αν τελειώσουν αυτού του είδους οι θηριωδίες. Έτσι, υποψιάζομαι ότι πολύ σύντομα θα δείτε να ασκείται πρόσθετη πίεση», δήλωσε ο Price στο MSNBC την Κυριακή.

Πηγή: iefimerida.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top