ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Το ρινικό σπρέι που προλαμβάνει και θεραπεύει

Κορωνοϊός: Το ρινικό σπρέι που προλαμβάνει και θεραπεύει

Ένας νέος τύπος ρινικού σπρέι μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη πρόγνωση σε ασθενείς με κορωνοϊό αλλά ακόμα και ταχύτερη θεραπεία αν χορηγηθεί εντός λίγων ωρών από τη μόλυνση.

Στην ανακάλυψη ενός μορίου που θα μπορούσε να εμπεριέχεται σε ρινικό σπρέι προλαμβάνοντας την COVID-19 και παρέχοντας έγκαιρη θεραπεία όταν χορηγηθεί άμεσα μετά τη μόλυνση, προχώρησαν οι επιστήμονες σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature.

Η έρευνα, με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell της Νέας Υόρκης, χρησιμοποίησε πειραματόζωα που είχαν τροποποιηθεί με ανθρώπινους υποδοχείς για τον κορωνοϊό στις κυτταρικές τους επιφάνειες, διαπίστωσε πως το μόριο N-0385 ανέστειλε την είσοδο του ιού στα κύτταρα. Στις έρευνες που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο, διαπιστώθηκε πως το συγκεκριμένο μόριο προστατεύει τα ποντίκια από τη μόλυνση πριν από την έκθεση ενώ παράλληλα αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία όταν χορηγείται έως και 12 ώρες μετά την έκθεση.

Να σημειωθεί πως η ανάπτυξη του μορίου πραγματοποιήθηκε από κοινού με το Πανεπιστήμιο του Sherbrooke, στο Κεμπέκ του Καναδά.

Η νεοανακαλυφθείσα θεραπεία υπόσχεται πέρα από την πρόληψη της νόσου ακόμα και τη μείωση της σοβαρότητας και της θνησιμότητας από την COVID-19, με μόλις λίγες δόσεις την ημέρα.

«’Ένα πλεονέκτημα είναι ότι λειτουργεί στο πρώιμο στάδιο της λοίμωξης, ακόμα και όταν κάποιος έχει ήδη κολλήσει τον ιό» τόνισε ο Hector Aguilar-Carreno, αναπληρωτής καθηγητής ιολογίας και συγγραφέας της μελέτης.

Αναφορικά με τη μελέτη, η θεραπεία ελέγχθηκε σε ποντίκια που εκτέθηκαν στο πρώτο στέλεχος που είχε εντοπιστεί στις Η.Π.Α το 2020, καθώς και στο στέλεχος Δέλτα, αλλά ωστόσο δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα στην παραλλαγή της Όμικρον, παρόλο που οι ερευνητές διατηρούν την αισιοδοξία της αποτελεσματικότητας της θεραπείας και εκεί. Ειδικότερα, οι ερευνητές εισήγαγαν το μικρό μόριο ενδορρινικά στα ποντίκια πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη μόλυνση.

Παρακολούθησαν το βάρος των ποντικών- μιας και η απώλεια του σηματοδοτεί την μόλυνση – πραγματοποιώντας παράλληλα πολλές μετρήσεις όπως της θερμοκρασίας και της θνησιμότητας, ενώ ανέλυσαν και τους ιστούς των ποντικών για να γίνει καλύτερα αντιληπτή η ανταπόκριση των ποντικών στο μόριο. Το αποτέλεσμα ήταν τα ποντίκια να μην χάσουν βάρους, να μην χάσουν τη ζωή τους και ακόμα και 12 ώρες μετά τη μόλυνση να παρατηρείται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

«Η θεραπεία με το N-0385 είναι απλή και λιγότερο δαπανηρή για μαζική παραγωγή από άλλους τύπους θεραπειών κατά της COVID-19, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα» κατέληξε ο καθηγητής Aguilar-Carreno

Στο επόμενο στάδιο της έρευνας απαιτείται να γίνουν δοκιμές σε ανθρώπους.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top