ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαραθώνιος 67χλμ ανήμερα της 1ης Απριλίου από την Πρωτοπορία

Μαραθώνιος 67χλμ ανήμερα της 1ης Απριλίου από την Πρωτοπορία

Σαν ψέμα ακούστηκε στους Άγγλους αποικιοκράτες η έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. Σαν ψέμα καθώς δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι κάτι αμούστακα παλικάρια θα ξεσηκώνονταν ψάχνοντας τον δρόμο για την Ελευθερία.

Η δίψα για την απελευθέρωση φώλιαζε για καιρό στις καρδιές των Ελλήνων της Κύπρου και η 1η Απριλίου του 1955 έμελε να ήταν η μέρα που θα σημάδευε την ιστορία του τόπου μας. Τις πρώτες πρωινές ώρες, εκρήξεις και βομβαρδισμοί σήμαναν την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. που διήρκησε 4 χρόνια.

Προκηρύξεις κρυμμένες στις σάκες μαθητριών, γραμμένες στους τοίχους στέλνοντας το μήνυμα της απελευθέρωσης. Αγωνιστές από κάθε γωνιά της Κύπρου, από τον αχυρώνα στο Λιοπέρτι μέχρι το κρησφύγετο στο Μαχαιρά, από τα κρατητήρια μέχρι την αγχόνη κοιτούσαν κατάματα τον θάνατο και έπαιρναν τον δρόμο για την Λευτεριά.

Ήταν 1η Απριλίου του 1955, έμοιαζε σαν ψέμα κι όμως ήταν πέρα για πέρα αληθινό. Εξηνταεφτά χρόνια από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, τιμούμε σήμερα ευλαβικά τους Ήρωες θαυμάζοντας το σθένος και το μεγαλείο της ψυχής τους. Η δική τους θυσία μας κοιτάζει καθημερινά και μας κρίνει αναλόγως αν σταθήκαμε αντάξιοι του μεγαλείου της.

Ήταν απλά κάτι αμούστακα παλικάρια, μα «ζωή σε 'σας ο θάνατος και αθάνατοι θα μείνετε»

Δείτε εδώ το βίντεο

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ για Κυπριακό: Στο περίμενε για επάνοδο Ολγκίν - Ενημερώθηκε από Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν

ΠτΔ για Κυπριακό: Στο περίμενε για επάνοδο Ολγκίν - Ενημερώθηκε από Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν

Σε δηλώσεις του μετά τα εγκαίνια έργων στην Πέγεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top