ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Νικητής στον Α' γύρο εκλογών ο Μακρόν - Πάει στον Β' γύρο με Λεπέν

Γαλλία: Νικητής στον Α' γύρο εκλογών ο Μακρόν - Πάει στον Β' γύρο με Λεπέν

Με τη νίκη του στον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν πέρασε σχετικώς αναίμακτα την αρχική δοκιμασία για την ανανέωση της θητείας του στα Ηλύσια Πεδία.

Η διαφορά του από τη Μαρίν Λε Πεν διέψευσε τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, καθώς ανήλθε σε 4,19% -μολονότι αυτό δεν προκαθορίζει τίποτα για την τελική έκβαση της εκλογής.

Ακολουθεί η μονομαχία με την επικρατέστερη των αντιπάλων του, τη Μαρίν ΛεΠεν στο δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου. Ανήμερα του ορθόδοξου Πάσχα, ο νυν Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας θα κληθεί να αναμετρηθεί, όχι μόνο με την ακροδεξιά διεκδικήτρια του χρίσματος, αλλά και με μια δυσοίωνη γι' αυτόν παράδοση 20 ετών. Βάσει της οποίας, το αποτέλεσμα του γύρου Α' ανατρέπεται στην τελική φάση και ο εν ενεργεία Πρόεδρος παραδίδει την εξουσία στον επόμενο.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Προεδρικών Εκλογών στη Γαλλία, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, έχει ως εξής:

Υποψήφιος - Ψήφοι - Ποσοστό

1 Εμανουέλ Μακρόν - 9.560.545 - 27,60%

2 Μαρίν Λε Πεν - 8.109.857 - 23,41%

3 Ζαν-Λικ Μελανσόν - 7.605.225 - 21,95%

4 Ερίκ Ζεμούρ - 2.442.624 - 7,05%

5 Βαλερί Πεκρές - 1.658.386 - 4,79%

6 Γιανίκ Ζαντό - 1.587.534 - 4,58%

7 Ζαν Λασάλ - 1.095.700 - 3,16%

8 Φαμπιάν Ρουσέλ - 799.334 - 2,31%

9 Νικολά Ντιπόν-Ενιάν - 718.242 - 2,07%

10 Αν Ινταλγκό - 604.217 - 1,74%

11 Φιλίπ Πουτού - 265.834 - 0,77%

12 Ναταλί Αρθό - 195.884 - 0,57%

Το ποσοστό της αποχής ήταν αρκετά υψηλό, αν και όχι τόσο όσο οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις που έκαναν λόγο για άνω του 27%. Τελικώς, το ένα τέταρτο (25,14%) των Γάλλων απείχε της εκλογικής διαδικασίας. Συγκεκριμένα, από τους 47.311.917 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, στα εκλογικά κέντρα ανά τη γαλλική επικράτεια προσήλθαν οι 35.418.947 (74,86%), απείχαν οι 11.892.970 (25,14%), με τα λευκά να ανέρχονται στα 538.495 (1,52%).

Όπως είναι προφανές, τα κρίσιμα ερωτηματικά αφορούν στην τελική επιλογή όσων ψήφισαν στον Γύρο Α' κάποιον από τους υπόλοιπους 10 υποψηφίους, καθώς βέβαια και το ποια θα είναι η ενδεχόμενη μεταβολή στο 25,14% της αποχής. Το μερίδιο των ψήφων που θα μοιραστούν μεταξύ τους οι Μακρόν και Λε Πεν είναι 48,68% και, ήδη, ο πρώτος επιλαχών, ο ριζοσπάστης αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην δώσουν επ' ουδενί την ψήφο τους στην ακροδεξιά Λε Πεν.

Ο Μελανσόν βρέθηκε αρκετά ψηλά και κατέλαβε ποσοστό 21,95%, κάτι που αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια ενός σεβαστού μεριδίου των Γάλλων για την πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν -και όχι μόνο την πρόσφατη. Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων και οι μεγάλες κοινωνικές ταραχές του 2018 δεν έχουν ξεχαστεί, εξού και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι ψηφοφόροι του Μελανσόν θα επιλέξουν Μακρόν με τη λογική που υπέδειξε ο ιδρυτής και ηγέτης της παράταξης La France Insoumise (Η Ανυπότακτη Γαλλία), δηλαδή του «μη χείρον βέλτιστον».

Από την αντίθετη πλευρά, ο επίσης ακροδεξιός και υπερ-συντηρητικός Ερίκ Ζεμούρ, καθώς και ο ευρωσκεπτικιστής Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, το ποσοστό των οποίων αθροιστικά ανέρχεται σε περίπου 10%, τάσσονται αναφανδόν υπέρ της Μαρίν Λε Πεν. Αν υπήρχε πιθανότητα επανάληψης του σεναρίου που επικράτησε στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να ελπίζει ακόμη και σε μια εύκολη νίκη. Τότε είχε κερδίσει στο Γύρο Β' με το θεαματικό ποσοστό 66%, επωφελούμενος από την υπερισχύουσα τάση του «όχι στη Λε Πεν», η οποία ήταν η άλλη φιναλίστ.

Η εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανή στις φετινές Προεδρικές Εκλογές, καθώς η Μαρίν Λε Πεν έχει καταφέρει να αλλάξει το δημόσιο προφίλ της, εγκαταλείποντας τη σκληροπυρηνική, εθνικιστική και αντιδραστική ρητορική της. Το τελευταίο διάστημα επένδυσε στο να προκαλεί φθορά στην αξιοπιστία του Μακρόν, επενδύοντας κυρίως στη δυσαρέσκεια του γαλλικού λαού λόγω της ανόδου των τιμών και του δυσβάστακτου κόστους ζωής.

Η Λε Πεν είναι πλέον το ίνδαλμα των απανταχού λαϊκιστών και η ενδεχόμενη επικράτησή της θα ενισχύσει τις ελπίδες δημαγωγών σε όλη την Ευρώπη -και όχι μόνο- ανεξαρτήτως προσδιορισμού στα δεξιά ή τα αριστερά του πολιτικού τόξου. Επίσης, ως δεδηλωμένη θαυμάστρια του Βλαντίμιρ Πούτιν, η Μαρίν Λε Πεν θα διαδραματίσει το δικό της ρόλο απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ρόλο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που (αποπειράθηκε κυρίως) να επιτελέσει ο Εμανουέλ Μακρόν, ως επίδοξος ειρηνοποιός.

Πάντως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι, γενικώς, οι μισοί Γάλλοι δεν θα ψήφιζαν ποτέ Μαρίν Λεπεν. Πέραν αυτού, τα ευρήματα των σφυγμομετρήσεων δείχνουν ότι το 29% των ψηφοφόρων του Ζαν Λικ Μελανσόν θα δηλώσει προτίμηση προς τον Εμανουέλ Μακρόν στον Β' Γύρο. Το ίδιο προτίθενται να πράξει το 65% των υποστηρικτών των Πρασίνων και το 37% των κομμουνιστών ψηφοφόρων. Οι πολίτες κεντροδεξιάς τάσης θα επιλέξουν Μακρόν σε ποσοστό 50%, ενώ δεν αποκλείεται ένα μικρό ρεύμα μεταξύ όσων ψήφισαν τον Ερίκ Ζεμούρ να ενισχύσει τον νυν Πρόεδρο.

Σε ό,τι τον αφορά, ο Μακρόν καλεί τους Γάλλους να προσέλθουν στις κάλπες και φιλοδοξεί να γίνει ο Πρόεδρος που θα θέσει τέρμα στην σύγχρονη «κατάρα» της γαλλικής πολιτικής, κατορθώνοντας να αναδειχθεί αυτός ο 4ος Πρόεδρος της Γαλλίας, στην περίοδο της λεγόμενης 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας (ιδρύθηκε το 1958 από τον Σαρλ ντε Γκολ), ο οποίος επανεκλέγεται για μια δεύτερη διαδοχική θητεία.

Αν τα καταφέρει, ο Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει μια θέση μέλους στον επίλεκτο όμιλο Προέδρων όπως οι (με αντίστροφη χρονολογική σειρά) Ζακ Σιράκ, Φρανσουά Μιτεράν και Σαρλ ντε Γκολ.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Υπουργός Δικαιοσύνης από το συντονιστικό κέντρο - «Οριετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Φαρμακά»

Υπουργός Δικαιοσύνης από το συντονιστικό κέντρο - «Οριετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Φαρμακά»

Η πυρκαγιά στην περιοχή του Φαρμακά έχει οριοθετηθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης, εκφράζοντας αισιοδοξία πως με την ενεργοποίηση των πτητικών μέσων με το πρώτο φως της ημέρας η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το μεσημέρι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top