ΔΙΕΘΝΗ

Δεν αναμένει χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία ο Τζόνσον διότι ο Πούτιν «έχει περιθώρια ελιγμών»

Δεν αναμένει χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία ο Τζόνσον διότι ο Πούτιν «έχει περιθώρια ελιγμών»

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον υποβάθμισε τις ανησυχίες περί χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία αν οι ρωσικές δυνάμεις υποστούν περισσότερες απώλειες

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον υποβάθμισε τις ανησυχίες περί χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία αν οι ρωσικές δυνάμεις υποστούν περισσότερες απώλειες.

Ερωτηθείς από το νέο ειδησεογραφικό βρετανικό κανάλι Talk TV το βράδυ της Τρίτης  αν αναμένει από τον Βλάντιμιρ Πούτιν να αναλογιστεί τη χρήση πυρηνικών όπλων απάντησε αρνητικά.

«Όχι, δεν το αναμένω», είπε ο κ. Τζόνσον. Εξήγησε πως «το απίστευτο πράγμα αναφορικά με τη συνεχιζόμενη σύρραξη είναι πως το ρωσικό κοινό στη συντριπτική πλειοψηφία του στηρίζει τον Πούτιν». 

Ως εκ τούτου, συνέχισε το συλλογισμό του ο Βρετανός Πρωθυπουργός, ο Ρώσος Πρόεδρος «έχει πολύ περισσότερο πολιτικό περιθώριο για ελιγμούς εντός της Ρωσίας από όσο αυτό το επιχείρημα (περί χρήσης πυρηνικών) κατ’ ανάγκη θα συνεπαγόταν».

Εκτίμησε ότι αυτό το περιθώριο ελιγμών θα επέτρεπε στον Πρόεδρο Πούτιν να κηρύξει απευθυνόμενος στο ρωσικό λαό κάποια «τεχνική ή στρατιωτική» νίκη, δηλαδή επίτευξη των στόχων του στο Ντονμπάς.

Στον ίδιο τόνο πρόσθεσε πως «δεδομένης της τεράστιας ρωσικής υποστήριξης για αυτό που κάνει, δεδομένης της άγνοιας των ρωσικών ΜΜΕ για όσα πραγματικά συμβαίνουν στην Ουκρανία, το παράδοξο είναι ότι ο Πούτιν έχει πολύ περισσότερο πολιτικό χώρο να υποχωρήσει, να αποσυρθεί».

Στην ίδια συνέντευξη ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι είναι «πολύ σημαντικό» η Δύση «να μην αποδεχθεί τον τρόπο με τον οποίο οι Ρώσοι προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία».

Όπως εξήγησε, η Ρωσία επιχειρεί να παρουσιάσει τον πόλεμο ως σύγκρουση μεταξύ της ίδιας και της Δύσης ή του ΝΑΤΟ. «Δεν είναι αυτό που συμβαίνει», παρατήρησε ο Βρετανός ηγέτης.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα ανταλλαγής με τον φιλορώσο Βίκτορ Μεντβέντσουκ που κρατείται από το Κίεβο του Βρετανού Έιντεν Άσλιν που έχει αιχμαλωτιστεί από τους Ρώσους πολεμώντας στις τάξεις του ουκρανικού στρατού, ο κ. Τζόνσον είπε ότι δε θέλει να προκαταβάλει αποφάσεις που εναπόκεινται στους Ουκρανούς.

Τόνισε ότι είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως ο Άσλιν δεν είναι όμηρος για να υπαχθεί σε κάποια ανταλλαγή, αλλά αιχμάλωτος πολέμου και ως εκ τούτου έχει δικαιώματα που ορίζονται από τη Συνθήκη της Γενεύης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top