ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεγάλη βδομάδα για το ΑΚΕΛ, το χρίσμα σε Μαυρογιάννη ή Αχιλλέα- Διλήμματα και ανησυχίες

Μεγάλη βδομάδα για το ΑΚΕΛ, το χρίσμα σε Μαυρογιάννη ή Αχιλλέα- Διλήμματα και ανησυχίες

Πλησιάζει η ώρα της απόφασης για τον υποψήφιο που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ στις Προεδρικές εκλογές του 2023, και εάν δεν υπάρξει οποιαδήποτε ανατροπή, ο εκλεκτός του κόμματος της Αριστεράς θα είναι ένας από τους Ανδρέα Μαυρογιάννη ή Αχιλλέα Δημητριάδη. Ο Μαυρογιάννης φέρεται να έχει προβάδισμα στην ανώτατη ηγετική ομάδα του ΑΚΕΛ, αλλά από την άλλη, υπάρχουν και πολλά στελέχη που προκρίνουν υποψηφιότητα Δημητριάδη, περισσότερο λόγω του σαφούς μηνύματος που στέλνει σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού.

Το δίλημμα

Όλα όμως θα κριθούν εν πολλοίς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει κατά πόσον θα θέσει στα μέλη του κόμματος το δίλημμα Μαυρογιάννης ή Δημητριάδης ή εάν θα προτείνει έναν από τους δύο. Στελέχη του ΑΚΕΛ προτείνουν όπως το ερώτημα Μαυρογιάννης ή Δημητριάδης δεν μπορεί να τεθεί ενώπιον των μελών του κόμματος, διότι υπάρχει ο κίνδυνος διαίρεσης της βάσης, που θα έχει το ρίσκο να μην προκύψει ξεκάθαρο αποτέλεσμα υπέρ ενός υποψηφίου, κάτι που θα πλήξει τη δυναμική της όποιας επιλογής. Από την άλλη όμως, υπάρχουν και στελέχη που υποστηρίζουν ότι η Κεντρική Επιτροπή, θα πρέπει να ετοιμάσει πρόταση με τα θετικά και τα αρνητικά του κάθε υποψήφιου και να αφεθεί η βάση να τοποθετηθεί αναλόγως, ώστε η απόφαση που θα ληφθεί να αντιπροσωπεύει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τη βούληση των μελών του κόμματος.

Τετάρτη το Πολιτικό Γραφείο

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ ορίστηκε για το ερχόμενο Σάββατο με τη δυνατότητα να συνεχιστεί και την Κυριακή, εάν υπάρξει ανάγκη. Πρόκειται για το ανώτατο καθοδηγητικό σώμα του κόμματος, που αποτελείται από περίπου 110 μέλη. Κρίσιμη θεωρείται ωστόσο και η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, η οποία θα προηγηθεί της Κεντρικής Επιτροπής, πιθανότατα την Τετάρτη. Το Πολιτικό Γραφείο θα ενημερωθεί από τον Στέφανο Στεφάνου για τις διεργασίες που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα και τις επαφές με άλλα κόμματα και θα διαμορφωθεί η πρόταση προς την Κεντρική Επιτροπή, για τα περαιτέρω. Ουσιαστικά δηλαδή το Πολιτικό Γραφείο ενδεχομένως να γείρει και την πλάστιγγα υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, αλλά όλα θα κριθούν στην Κεντρική Επιτροπή, εάν δηλαδή θα κατατεθεί πρόταση στη βάση για ένα συγκεκριμένο υποψήφιο ή θα προωθηθούν και τα δύο ώστε να τοποθετηθεί η βάση.

Ασπρος καπνός στις 5 Ιουνίου

Η συζήτηση στα μέλη του ΑΚΕΛ σε όλη την Κύπρο θα αρχίσει τη Δευτέρα 9 Μαΐου και θα δοθεί χρονικό διάστημα 20 περίπου ημερών για να ολοκληρωθεί. Το αποτέλεσμα της συζήτησης θα περάσει από τις επαρχιακές επιτροπές του κόμματος για μια πρώτη ανάγνωση και θα παραπεμφθεί στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα διαμορφώσει την τελική της πρόταση προς το έκτακτο συνέδριο, που είναι προγραμματισμένο για την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, στο οποίο, θα αποφασιστεί οριστικά το όνομα του υποψηφίου που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ στις προεδρικές του 2023.

Οι προβληματισμοί

Από τις δημοσκοπήσεις που έχουν στη διάθεσή τους στο ΑΚΕΛ, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι ο Αχιλλέας Δημητριάδης έχει προβάδισμα έναντι του Ανδρέα Μαυρογιάννη και διαθέτει περισσότερες πιθανότητες να περάσει στο δεύτερο γύρο. Στελέχη αποδίδουν αυτή τη διαφορά στο γεγονός ότι η υποψηφιότητα Δημητριάδη θεωρείται δεδομένη εδώ και καιρό, εξού και δείχνει να έχει περισσότερη αποδοχή ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η υποψηφιότητα Δημητριάδη δύσκολα συγκεντρώνει την υποστήριξη άλλων κομμάτων (κυρίως του ΔΗΚΟ), στον δεύτερο γύρο. Από την άλλη, η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη δεν δείχνει να έχει ερείσματα που να διασφαλίζουν την πρόκριση στον δεύτερο γύρο, κάτι που αποδίδεται και στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχει τρέξει. Ωστόσο, στο ΑΚΕΛ εκτιμούν ότι σε περίπτωση πρόκρισης στον δεύτερο γύρο συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες υποστήριξης από ψηφοφόρους άλλων χώρων, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις νίκης. Η άλλη μεγάλη πρόκληση που θα κληθεί να διαχειριστεί το ΑΚΕΛ στην περίπτωση Μαυρογιάννη είναι τα διαφορετικά αφηγήματα που είχαν σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της κριτικής του κόμματος της Αριστεράς στα πεπραγμένα του Προέδρου Αναστασιάδη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top