ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεταναστευτικό: Περίπου 100 άτομα περνούν καθημερινά από την Πράσινη Γραμμή - Φέτος μέχρι τον Απρίλιο έγιναν 1.645 απελάσεις  

Μεταναστευτικό: Περίπου 100 άτομα περνούν καθημερινά από την Πράσινη Γραμμή - Φέτος μέχρι τον Απρίλιο έγιναν 1.645 απελάσεις   

Φέτος μέχρι τον Απρίλιο έγιναν 1.645 απελάσεις παράτυπων μεταναστών ενώ διερευνούνται 10 υποθέσεις διακινητών και έγιναν 5 συλλήψεις, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας που παρουσιάστηκαν στη Βουλή, την Τρίτη.

Συγκεκριμενα, η ad hoc Επιτροπή της Βουλής για το δημογραφικό συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς, λόγω της γειτνίασης με το Κέντρο Υποδοχής Πουρνάρα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας παρουσίασε ενισχυμένα μέτρα που αποφασίστηκαν για την καλύτερη φύλαξη της περιοχής.

Εκ μέρους του Προέδρου της Κοινότητας Κοκκινοτριμιθιάς, Χριστάκη Μελετιέ, καθώς και κατοίκων της περιοχής, τέθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή, λόγω της μεγάλης αύξησης του αριθμού αιτητών ασύλου, και οι κάτοικοι ζητήσαν μεγαλύτερη συνδρομή από την πολιτεία για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας, ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ότι στην περιοχή «δημιουργείται μία παράλληλη κοινωνία με τους δικούς της νόμους, με όλα τα καλά και τα κακά της» και πρόσθεσε ότι κάποια περιστατικά, όπως παρανομίες και κλοπές, σημειώνονται με την ανοχή των υπηρεσιών του κράτους. Είπε, πάντως, ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, λέγοντας ότι «μπορούμε να ορίσουμε συγκεκριμένο σημείο εισόδου στην Κύπρο για όσους θέλουν να αιτηθούν άσυλο», ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει η εξέταση των αιτήσεων ασύλου να γίνεται εντός της νεκρής ζώνης.

Ο κ. Μελετιές είπε ακόμα ότι το πρόβλημα είναι παγκύπριο, αφού «δεν είναι μόνο οι 40.000 μετανάστες που είναι παράτυποι, αλλά υπάρχουν ακόμα 200.000 που δεν είναι συμβατοί και με την κοινωνία μας και κάποια στιγμή πρέπει να φύγουν». Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο θα ξεσηκωθούν οι κάτοικοι, είπε ότι δεν επιθυμούν να προκαλέσουν αστάθεια στο κράτος, όμως μπορεί να προχωρήσουν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα Υπουργεία, «για να ψηφιστούν οι νόμοι για το μεταναστευτικό και για τα δικαιώματα που πρέπει να δοθούν στην αστυνομία για να μπορεί να εμποδίζει αυτούς τους ανθρώπους».

«Δε θα σταματήσουμε να δεχόμαστε ανθρώπους που ζητούν άσυλο, αλλά να είναι από αυτούς που πρέπει, όχι από αυτούς που φτάνουν με τις τουρκικές αερογραμμές στο αεροδρόμιο της Τύμπου», πρόσθεσε ο κ. Μελετιές.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη βελτίωση των συνθηκών με την αναβάθμιση του Κέντρου Πουρνάρα, ο κ. Μελετιές είπε ότι δεν θεωρείται αναβάθμιση ένα έργο €20 εκ. σε ένα χώρο των €3 εκ., αλλά ανάπτυξη νέου έργου «στην προσπάθεια να καλύψουν περισσότερους μετανάστες, ερήμην των κατοίκων της περιοχής», όπως είπε, αφού ανέφερε ότι δεν ενημερώθηκαν ποτέ για τις προθέσεις της πολιτείας.

Στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην περιοχή αναφέρθηκε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, Δημήτρης Δημητρίου. Συγκεκριμένα, είπε ότι έχει διοριστεί Αξιωματικός, ο οποίος θα βρίσκεται σε μόνιμη βάση στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου Πουρνάρα, έχει ενισχυθεί η αστυνόμευση με περιπολίες της γύρω περιοχής, καθώς και ο αστυνομικός σταθμός Κοκκινοτριμιθιάς με πρόσθετο προσωπικό.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει απροθυμία εκ μέρους μελών της αστυνομίας να ανταποκριθούν σε αιτήματα των κατοίκων, από φόβο μήπως στραφεί εις βάρος τους μία υπόθεση, ο κ. Δημητρίου είπε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. «Η Αστυνομία διερευνά τις υποθέσεις, όπου υπάρχουν καταγγελίες και παράπονα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα επεισόδια σημειώνονται εντός του χώρου του Πουρνάρα, όπου η αστυνομία επεμβαίνει σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσει την τάξη.

«Με την πρόσληψη 300 προσώπων για τον σκοπό φύλαξης της πράσινης γραμμής και την κατασκευή της περίφραξης, θα ενισχυθεί η προσπάθεια αποτροπής της εισόδου παράνομων μεταναστών από τις κατεχόμενες περιοχές», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ διευκρίνισε ότι τα σημεία φύλαξης θα συζητηθούν μετά την πρόσληψη των ειδικών φυλάκων, με συνεργασία της αστυνομίας και του Υπ. Εσωτερικών.

Κατά τη συνεδρίαση, αναφέρθηκε ακόμα ότι έχει ενισχυθεί η ποινή για τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών, η οποία θεωρείται κακούργημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 14 χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, οι πλείστοι διακινητές είναι από τις χώρες προέλευσης των μεταναστών στην Αφρική, ενώ διευκρινίστηκε ότι τις ίδιες κατηγορίες αντιμτωπίζουν και Κύπριοι οι οποίοι εξυπηρετούν στη διακίνηση ατόμων μέσω της πράσινης γραμμής.

Τα στοιχεία της αστυνομίας κάνουν λόγο για είσοδο περίπου 80-100 ατόμων καθημερινά,  ενώ απελαύνονται περίπου 65 – 70 άτομα την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση ότι το 2019 έγιναν 417 απελάσεις, το 2020 έγιναν 1.272, το 2021 έγιναν 2.320 και μέχρι τον Απρίλιο του 2022 έγιναν 1.645. Επίσης, αναφέρθηκαν στοιχεία σχετικά με τις υποθέσεις διακινητών, με 24 υποθέσεις και σύλληψη 27 ατόμων το 2020, 29 υποθέσεις και 50 συλλήψεις το 2021 και 10 υποθέσεις και 5 συλλήψεις το 2022.

Σημειώθηκε ακόμα ότι η διαδικασία επαναπροώθησης παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες, ακόμα και μετά την παραχώρηση οικονομικών κινήτρων από την κυβέρνηση για εθελούσια αναχώρηση, ενώ υπάρχουν και χώρες, όπως το Πακιστάν, όπου χρειάστηκε να γίνει διαμεσολάβηση από πλευράς της Γερμανίας, ώστε να γίνουν αποδεκτά τα άτομα που επέστρεψαν εκεί από την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι αναμένεται ότι θα υπάρξει βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς, με την ενίσχυση της αστυνόμευσης. Πρόσθεσε, όμως, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δε θα λυθεί από την αστυνομία, γιατί δεν πρόκειται και δεν είναι υπεύθυνη να λύσει το μεταναστευτικό.

«Πρέπει να εφαρμοστεί μία αυστηρή μεταναστευτική πολιτική», τόνισε, λέγοντας ότι έχουν δυσκολέψει πολύ τα πράγματα για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς και σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. «Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει τι συμβαίνει και να διορθώσει τα προβλήματα», κατέληξε, λέγοντας ότι και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι τόσο μακριά από την Κύπρο και ότι υπάρχουν λύσεις που εφαρμόζονται παντού.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι το φαινόμενο που παρατηρείται στην Κοκκινοτριμιθιά, απασχολεί και άλλες περιοχές της Κύπρου, όπως η Έμπα, η Γεροσκήπου και η Δρούσεια της επαρχίας Πάφου, η παλιά Λευκωσία και η παλιά Λεμεσός, το Δάλι, η Ορόκληνη. «Η ανεξέλεγκτη κάθοδος παράτυπων μεταναστών, ειδικά το τελευταίο διάστημα, έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε θέματα ασφάλειας των ντόπιων κατοίκων», είπε και πρόσθεσε ότι «εάν δεν λάβουμε κάθε δυνατό μέτρο για διαφύλαξη της Πράσινης Γραμμής που αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα μας», το πρόβλημα δε θα αντιμετωπιστεί». Ανέφερε, δε, ότι το πρόβλημα επιτείνεται, παρά το γεγονός ότι έγιναν διευθετήσεις για επιτάχυνση της εξέτασης αιτήσεων ασύλου.

Τέλος, χαιρέτισε τα μέτρα του Υπουργικού Συμβουλίου για την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής με την πρόσληψη 300 συμβασιούχων ειδικών αστυφυλάκων και τη λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής, μέχρι το τέλος του 2022. «Θα πρέπει να μεριμνήσουμε για την ίση κατανομή των μεταναστών και να γίνεται αυστηρή αστυνόμευση σε όποια περιοχή παρατηρούνται προβλήματα από την μαζική διαμονή τους», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, στις δηλώσεις του έκανε λόγο σε έναν «υβριδικό πόλεμο, με συντονιστή, αρχιτέκτονα και μαέστρο την Τουρκία, και συμμάχους του διακινητές, τους χρηματιζόμενους και τους εθνομηδενιστές».

Είπε ότι ολόκληρες περιοχές, όπως η Κοκκινοτριμιθιά, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα λόγω του αυξημένου αριθμού μεταναστών και ότι «το αστυνομικό σώμα έχει παροπλιστεί, αφού δεν του δίνεται η δυνατότητα να παρέμβει και να προστατεύσει τους πολίτες». Ανέφερε ότι σημειώνονται κλοπές στις περιοχές αυτές, χωρίς να μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος και πρόσθεσε ότι «η εθνική μας ασφάλεια έχει περάσει την κόκκινη γραμμή».

Απέδωσε ευθύνες σε πέντε Υπουργούς, Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Εργασίας, από τους οποίους ζήτησε να παραστούν στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ενώ εξαίρεσε τον Υπ. Εσωτερικών, ο οποίος, όπως είπε «έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βάλει μία τάξη».

Αναφέρθηκε ακόμα στην πρόσληψη των 300 ειδικών αστυφυλάκων για τη φύλαξη της πράσινης γραμμής, οι οποίοι, όπως είπε, δεν είναι αρκετοί για τα 180 χιλιόμετρα που πρέπει να φυλάσσονται. «Όταν η Αστυνομία είναι υποστελέχωμένη, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα καρκίνωμα που εξελίσσεται σε ανεξέλεγκτους ρυθμούς», δήλωσε. Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει να αποκοπούν τα χρηματικά επιδόματα που δίνονται σε αιτητές ασύλου και να φροντίζει το κράτος για τη σίτισή τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top