Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Επιτροπή Νομικών: Παραμένουν οι ενστάσεις για πρόσληψη συμβασιούχων αστυνομικών για επιτήρηση της πράσινης γραμμής

20.05.2022
19:44
Αστυνομικό Ρεπορτάζ

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη επιτήρησης της πράσινης γραμμής για να αποφευχθούν οι ροές μεταναστών από τα κατεχόμενα, βουλευτές και οργανώσεις αστυνομικών εξέφρασαν την Παρασκευή ερωτήματα και αμφιβολίες σε σχέση με την πρόσληψη 300 συμβασιούχων αστυνομικών για επιτήρηση της πράσινης γραμμής.

Η συζήτηση συνεχίστηκε κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών την Παρασκευή, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκο Τορναρίτη, να κάνει έκκληση στα κόμματα να ψηφίσουν το συντομότερον δυνατόν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Όπως ανέφερε, οι 300 συμβασιούχοι θα είναι και ένοπλοι και θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες επιτήρησης της πράσινης γραμμής, ως μέτρο αντιμετώπισης του σοβαρότατου προβλήματος που αφορά την παράτυπη μετανάστευση και την εμπλοκή της ίδιας της Τουρκίας σε αυτό τον υβριδικό πόλεμο. Ευχήθηκε όλα τα κόμματα να συναισθανθούν το συντομότερον δυνατόν το βάρος του θέματος και να προχωρήσουν σύντομα στην ψήφιση του συγκεκριμένου πολύ σοβαρού νομοσχεδίου. Πρόσθεσε ότι το κόστος που θα ανέλθει περίπου στα 10 εκ. ευρώ θα το καλύψει η ΕΕ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, είπε ότι κάποια από τα ερωτήματά τους δεν έχουν ακόμα απαντηθεί και εγείρονται σοβαρά ζητήματα τα οποία αγγίζουν, όπως είπε, και την πολιτική πτυχή του κυπριακού προβλήματος. Πρόσθεσε ότι εγείρονται ζητήματα κατά πόσον εκείνοι οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με αυτά τα καθήκοντα θα έχουν δραστικές εξουσίες και αρμοδιότητες, οι οποίες απαιτούν συγκεκριμένης μορφής εκπαίδευση, την οποία δεν θα λάβουν λόγω του σύντομου της διαδικασίας πρόσληψης. Πρόσθεσε ότι θα αναμένουν να ξεκαθαριστούν αυτά τα ζητήματα πριν τοποθετηθούν στην ολότητα του ζητήματος.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι η πράσινη γραμμή και ο κανονισμός της είναι ένα καθεστώς το οποίο έχει δημιουργηθεί για συγκεκριμένους λόγους και δεν μπορούν να δεχτούν είτε νομοθετικά, είτε εκ των πραγμάτων τη θεσμοθέτηση ενός σκληρού συνόρου, και ότι ανεκπαίδευτοι πολίτες από τη μια μέρα στην άλλη θα οπλοφορούν και θα έχουν να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα περιστατικά, που μπορεί και να καταλήξουν σε δυσάρεστα αποτελέσματα. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι αναγνωρίζουν ότι οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές χρήζουν διαχείρισης και είναι έτοιμοι να συμβάλουν εποικοδομητικά.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι βάζουν προσκόμματα στην προώθηση της σύστασης ειδικού αστυνομικού σώματος για τη φύλαξη της πράσινης γραμμής για να αντιμετωπιστεί ο υβριδικός πόλεμος από την Τουρκία προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Το ΕΛΑΜ, πρόσθεσε, στηρίζει κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος, και είναι παραγωγικό σε αυτό το ζήτημα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι η επιτήρηση της πράσινης γραμμής για μείωση εισδοχής μεταναστών στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολύ σημαντική, ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησαν διευκρινίσεις για τα καθήκοντα, τις ευθύνες και τη δραστηριότητα που θα έχουν οι 300 συμβασιούχοι αστυνομικοί και δόθηκαν εξηγήσεις για το πλάνο που υπάρχει. Πρόσθεσε ότι εξέφρασαν σοβαρότατες ανησυχίες για το τι συμβαίνει στη νεκρή ζώνη όπου γίνεται η λαθρομετανάστευση, η εμπορία τσιγάρων και ναρκωτικών με μετανάστες που μένουν σε παράγκες στη νεκρή ζώνη. Πρόσθεσε ότι το σημαντικό είναι αυτοί οι αστυνομικοί να συμβάλουν στην άμβλυνση του προβλήματος.

Σε δηλώσεις του ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, ανέφερε ότι η προσπάθεια πρόσληψης συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, θα συμβάλει στην άμβλυνση του προβλήματος με τις μεταναστευτικές ροές, δια μέσου των κατεχομένων. Απαντώντας στις ανησυχίες των βουλευτών, είπε ότι αν περάσει το νομοσχέδιο, η Αστυνομία έχει ήδη ετοιμάσει πλάνο εκπαίδευσής, το οποίο θα είναι διάρκειας πέντε εβδομάδων, συν η απόκτηση του πιστοποιητικού κατοχής οπλισμού όπως γίνεται και στα υπόλοιπα μέλη, καθώς και για αστυνομική άδεια οδήγησης. Ανέφερε ότι υπολογίζουν πως σε ενάμιση μήνα θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους με την κατάλληλη εκπαίδευση. Πρόσθεσε ότι δεν θα είναι ποτέ μόνοι τους, αλλά υπό την επίβλεψη βαθμοφόρων και άλλων μελών της Αστυνομίας.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Κυριάκος Χαραλάμπους, ανέφερε ότι η θέση του Συνδέσμου όσον αφορά του συμβασιούχους ειδικούς αστυνομικούς παραμένει η ίδια, ότι για μόνιμες ανάγκες πρέπει να συμπληρωθούν μόνιμες θέσεις. Εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόσληψη των 300 ειδικών συμβασιούχων αστυνομικών, αναφέροντας ότι θα πρέπει να πληρωθούν οι 780 κενές οργανικές θέσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του μεταναστευτικού.

Ο Πρόεδρος Κλάδου Αστυνομικών "Ισότητα", Νίκος Λοϊζίδης, ανέφερε ότι κατέθεσαν στην Επιτροπή 11 σημεία γιατί θεωρούν ότι αυτό το εγχείρημα είναι πάρα πολύ ριψοκίνδυνο. Σε αυτά τα 11 σημεία επισημαίνεται, όπως είπε, ότι αφού δεν περνούν ψυχομετρικά τεστ δεν θα πρέπει να οπλοφορούν και δεν θα πρέπει να γίνεται μετάθεσή τους σε κανένα άλλο τμήμα εκτός από αυτά που θα οριστούν στο νόμο. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι υπάρχει ο κίνδυνος αν δεν γίνει το σωστό φιλτράρισμα να μπουν στην αστυνομία τα λάθος άτομα, ακόμα και εγκληματικά στοιχεία.