ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου ΟΗΕ: Ενίσχυση διεθνούς συνεργασίας και μηχανισμών διερεύνησης για αγνοούμενους

Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου ΟΗΕ: Ενίσχυση διεθνούς συνεργασίας και μηχανισμών διερεύνησης για αγνοούμενους

Ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας των μηχανισμών διερεύνησης και ταυτοποίησης αγνοουμένων, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να προβλεφθούν ισχυρές σχετικές διατάξεις σε Ψηφίσματα του ΣΑ αναφορικά με αγνοουμένους που η τύχη τους παραμένει άγνωστη για πολλές δεκαετίες, όπως στην περίπτωση της Κύπρου.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου μιλούσε κατά τη διάρκεια ανοικτής συζήτησης του σώματος με θέμα «Προστασία Αμάχων σε Ένοπλες Συγκρούσεις», την Τετάρτη.

«Ο αριθμός των αμάχων που επιβιώνουν κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων παραμένει ανησυχητικός παρά τις διεθνείς υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία τους», ανέφερε. 

Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηχρυσάνθου η Κύπρος έχει βιώσει τα φαινόμενα αυτά ως θύμα επίθεσης και γνωρίζει καλά τον αντίκτυπο που έχει στους αμάχους καθώς και στα αποτελέσματα που έχει στην παράνομη χρήση βίας. 

Αναφερόμενος στο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων, ο κ. Χατζηχρυσάνθου επεσήμανε ότι «χρειαζόμαστε ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας καθώς επίσης και να ενισχυθούν οι μηχανισμοί  διερεύνησης και ταυτοποίησης».

Υπογράμμισε τη σημασία του σχετικού Ψηφίσματος ΣΑ 2474 του 2019 το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα και σημείωσε ακόμα ότι θα πρέπει να προβλεφθούν ισχυρές σχετικές διατάξεις σε Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με αγνοουμένους που η τύχη τους παραμένει άγνωστη για πολλές δεκαετίες, όπως στην περίπτωση της Κύπρου.

Ο Πρέσβης, δίνοντας έμφαση στην τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα τόνισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί απόδειξη των τραγικών επιπτώσεων στον άμαχο πληθυσμό. Παράλληλα, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα επιστροφής των αμάχων στην πατρίδα τους, να υπάρξει σεβασμός στις περιουσίες τους και να μην υπάρξει εποικισμός των περιοχών που άφησαν πίσω τους.

Η προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών των αμάχων αλλά και η λογοδοσία για σοβαρά εγκλήματα και παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηχρυσάνθου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top