ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Της Hezbollah ο 26χρονος Λιβάνιος – Θα έβαζε βόμβες σε πρεσβείες

Της Hezbollah ο 26χρονος Λιβάνιος – Θα έβαζε βόμβες σε πρεσβείες

Παραδέχτηκε ενοχή σε οκτώ κατηγορίες στην υπόθεση της νιτρικής αμμωνίας. Ποινή φυλάκισης έξι χρόνων επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου.

Οκτώ συνολικά κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, (δηλαδή στη στρατιωτική πτέρυγα της τρομοκρατικής οργάνωσης Hezbollah), συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλήματος, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, παροχή υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, παροχή υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση, κατοχή εκρηκτικών υλών χωρίς την άδεια του Επιθεωρητή εκρηκτικών υλών και αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες δηλαδή 9,400 ευρώ, παραδέχθηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου ο Hussein Bassam Abdallah, 26 χρόνων από το Λίβανο, νυμφευμένος και πατέρας ενός αγοριού ενάμιση έτους.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν στο Λίβανο, τη Λάρνακα και αλλού τη χρονική περίοδο από το 2012 μέχρι τις 27 Μαΐου 2015 και αφορούν στην κατοχή 8,2 τόνων νιτρικής αμμωνίας, η οποία θα χρησιμοποιείτο ως συστατικό μέρος για την κατασκευή εκρηκτικής ύλης που θα χρησιμοποιείτο από την τρομοκρατική οργάνωση Hezbollah για να πλήξει ξένα συμφέροντα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου απήγγειλε τις κατηγορίες σε δημόσια συνεδρία του Κακουργιοδικείου και ο κατηγορούμενος απάντησε μέσω διερμηνέα «παραδέχομαι» και στις οκτώ κατηγορίες.

Στη συνέχεια η κυρία Ευθυβούλου αναφέρθηκε στα γεγονότα της υπόθεσης και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο κατηγορούμενος, που διαμένει μόνιμα στο Λίβανο και είναι μέλος της στρατιωτικής πτέρυγας της τρομοκρατικής οργάνωσης Hezbollah, έφτασε στη Κύπρο στις 21/5/2015 όταν λίγες μέρες προηγουμένως η αστυνομία της Δημοκρατίας έλαβε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες σε κατοικία στη Λάρνακα που αγοράστηκε από μέλος της οργάνωσης, αποθηκεύτηκε μεγάλη ποσότητα νιτρικής αμμωνίας, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για τρομοκρατικές επιθέσεις, που θα γίνονταν στη Δημοκρατία εις βάρος ξένων συμφερόντων.

Πρόσθεσε ότι η αστυνομία έθεσε την κατοικία υπό παρακολούθηση και στις 7 το απόγευμα της 22ας Μαΐου 2015, ο κατηγορούμενος έφτασε με τους γονείς του με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο και αφού μπήκαν και παρέμειναν στο σπίτι για λίγη ώρα, στη συνέχεια έφυγαν με το ίδιο αυτοκίνητο. Το βράδυ της 24ης προς 25η Μαΐου ο κατηγορούμενος διανυκτέρευσε στην κατοικία.

Η Αστυνομία εξασφάλισε δικαστικά εντάλματα σύλληψης εναντίον του 26χρονου και έρευνας του αυτοκινήτου και της κατοικίας. Στις 27 Μαΐου γύρω στις 5.30 το απόγευμα η Αστυνομία πραγματοποίησε συντονισμένη επιχείρηση στην οποία εντοπίστηκε ο κατηγορούμενος έξω από το σπίτι και συνελήφθηκε, ενώ σε ταξιδιωτική βαλίτσα εντοπίστηκαν δύο φωτοαντίγραφα πλαστού βρετανικού διαβατηρίου.

Αργότερα, την ίδια μέρα η κατοικία ερευνήθηκε από την Αστυνομία στην παρουσία του κατηγορουμένου και στο υπόγειο της εντοπίστηκαν 447 χάρτινα κιβώτια που περιείχαν 65,573 συσκευασίες με νιτρική αμμωνία συνολικού βάρους 8,2 τόνων. Επίσης, σε υπνοδωμάτιο της κατοικίας εντοπίστηκε τσαντάκι ώμου που περιείχε 9,400 ευρώ, σημειώσεις με ονόματα, τηλέφωνα και διευθύνσεις, κινητά τηλέφωνα και κάρτες κινητής τηλεφωνίας.

Η κ. Ευθυβούλου αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο με τον οποίο η νιτρική αμμωνία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πρόσμιξη της με πετρέλαιο σε εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος, λέγοντας ότι ένα κιλό από αυτή την ένωση αντιστοιχεί με 0,82 κιλά εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ και πως η Hezbollah χρησιμοποίησε σε διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις νιτρική αμμωνία ως εκρηκτικό υλικό.

Πρόσθεσε επίσης ότι στις 15 Ιουνίου ο κατηγορούμενος προέβη σε θεληματική κατάθεση στην οποία ανέφερε ότι μια βδομάδα πριν την άφιξη του στην Κύπρο ένα πρόσωπο του παρέδωσε το πλαστό φωτοαντίγραφο του βρετανικού διαβατηρίου και του έδωσε οδηγίες να μεταβεί στην συγκεκριμένη κατοικία στη Λάρνακα για να ενοικιάσει αποθηκευτικό χώρο, ώστε να μετακινήσει τα κιβώτια με τη νιτρική αμμωνία.

Για το ποσό των 9,400 ευρώ που βρέθηκε στην κατοχή του κατηγορουμένου, ανέφερε πως μέρος του αποτελούσε την αμοιβή του για την αποστολή και τα υπόλοιπα θα τα χρησιμοποιούσε για να καλύψει τα έξοδα του στη Κύπρο. Ταυτόχρονα, ομολόγησε ότι είναι υποστηρικτής της στρατιωτικής πτέρυγας της Hezbollah, ενώ σε άλλες καταθέσεις του παραδέχθηκε ότι είναι μέλος της οργάνωσης και ότι έτυχε εκπαίδευσης στη χρήση του όπλου ΑΚ47 και ότι εντάχθηκε στην οργάνωση μεταξύ 2010 και 2011.

Η αποστολή του Λιβάνιου ήταν να φτάνει στην Κύπρο μεταξύ 2012 μέχρι και τη σύλληψη του δηλαδή περίπου δέκα φορές, διέμενε περίπου 10 μέρες, είχε οδηγίες να ελέγχει τα κιβώτια με τη νιτρική αμμωνία και ως αμοιβή για τη μετάβαση του στη Δημοκρατία λάμβανε κάθε φορά γύρω στα 3,500 ευρώ.

Ανέφερε ακόμα ότι η οργάνωση τον επέλεξε για τη συγκεκριμένη αποστολή λόγω της διπλής του υπηκοότητας – Λιβανικής και Καναδικής – της μόρφωσης του, της καλής γνώσης των αγγλικών και επειδή δεν κινούσε υποψίες.

Πριν την άφιξη του στη Δημοκρατία στις 21 Μαΐου 2015, ο κατηγορούμενος έλαβε οδηγίες να μετακινήσει τα κιβώτια με τη νιτρική αμμωνία σε άλλη αποθήκη, την οποία θα ενοικίαζε ο ίδιος για ένα και πλέον χρόνο και γι’ αυτό επισκέφθηκε διάφορες αποθήκες στην επαρχία Λάρνακας για να βρει την πιο κατάλληλη.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, στόχος της Hezbollah ήταν να βλάψει μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων ισραηλινά συμφέροντα στη Κύπρο και η νιτρική αμμωνία προοριζόταν γι’ αυτό το σκοπό.

Στη συνέχεια ο Σάββας Αγγελίδης συνήγορος υπεράσπισης του Hussein, αγόρευσε για μετριασμό ποινής, αναφέροντας  ότι υιοθετεί πλήρως την έκθεση που ετοίμασε για τον πελάτη του το Γραφείο Ευημερίας και υποστήριξε πως αυτός έτυχε εκμετάλλευσης από την οργάνωση, αφού είναι μορφωμένος και έχει συγκροτημένη οικογένεια. Πρόσθεσε ότι ο πελάτης του παρασύρθηκε και έτυχε μερικής εκπαίδευσης για αποσυναρμολόγηση του όπλου ΑΚ47 και ότι παραδέχθηκε όλες τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν.

Ο κ. Αγγελίδης εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η παραδοχή του για συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση Hezbollah και η τελευταία του κατάθεση είχαν καταλυτική σημασία για τον ίδιο. Ανέφερε ακόμα ότι ο πελάτης του συνειδητά και αυτόβουλα αποποιήθηκε της συμμετοχής του στην οργάνωση, ότι ο ρόλος του σ’ αυτήν ήταν περιορισμένος και ήταν μόνο για να μετακινήσει τη νιτρική αμμωνία σε άλλο χώρο.

Πρόσθεσε πως ο ρόλος του πελάτη του δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εκτελεστικός, αφού δεν εκπαιδεύτηκε ως εκτελεστής, ενώ συνειδητοποίησε το λάθος του όταν στην ηλικία των 21 ετών παρασύρθηκε από κάποιους μέσα στην οργάνωση.

Ο κατηγορούμενος, συνέχισε ο κ. Αγγελίδης ζητά αληθινά συγγνώμη από το λαό της Κύπρου και από τον κάθε ένα ξεχωριστά και επαναλαμβάνει την απόφαση του για παραίτηση του από κάθε δραστηριότητα της Hezbollah.

Εξάλλου, ο Ανδρέας Μαθηκολώνης επίσης συνήγορος υπεράσπισης του Hussein, ανέφερε πως καθοριστικότατος παράγοντας στην επιμέτρηση της ποινής είναι ότι όλα όσα αναφέρθηκαν για συμμετοχή του πελάτη του στην τρομοκρατική οργάνωση είναι παραδεκτά γεγονότα.

Απευθυνόμενος μάλιστα προς τον Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου Νικόλαο Σάντη και στις δύο παρέδρους είπε ότι «ταπεινή μου εισήγηση είναι ότι ο πελάτης μου ναι μεν παραδέχθηκε τα σοβαρά αδικήματα, ωστόσο δικαιούται μιας σημαντικής επιείκειας στην επιβολή ποινής που το Δικαστήριο ήθελε επιβάλει».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η βλακεία και η ανωριμότητα του τον έμπλεξαν σ’ αυτή την υπόθεση», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη πλήρη συνεργασία που είχε με την Αστυνομία, καθώς και στο γεγονός ότι θεληματικά αποκάλυψε όλα εκείνα που γνώριζε με κίνδυνο τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένεια του.

Μετά την αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορουμένου για μετριασμό ποινής, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Νικόλαος Σάντης ανακοίνωσε ποινή φυλάκισης έξι χρόνων στον Hussein Bassam Abdallah, 26 χρόνων από το Λίβανο. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

«Η Ευρώπη θα στέκεται πάντα στο πλευρό σας για να λυθεί το Κυπριακό» αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της προς τον κυπριακό λαό η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top