ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πριν το καλοκαίρι η ψήφιση για τροποποίηση του νόμου για το ΕΕΕ από την Βουλή

Πριν το καλοκαίρι η ψήφιση για τροποποίηση του νόμου για το ΕΕΕ από την Βουλή

Νομοσχέδιο για διεύρυνση των δικαιούχων ΕΕΕ καταθέτει την ερχόμενη Πέμπτη το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο που επιτρέπει η βελτίωση των οικονομικών του κράτους, ανακοίνωσε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιανίδου αποφεύγοντας να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες των τροποποιήσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης των καταθέσεων πέραν του ορίου που προβλέπουν τα υφιστάμενα κριτήρια. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα βρίσκεται για ψήφιση σε νόμο στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας πριν τις θερινές διακοπές.

Σε δήλωση μετά από συζήτηση των προτάσεων νόμου που βρίσκονται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι εκτός από τις προτάσεις νόμου η Κυβέρνηση μελετά τροποποιήσεις του νόμου, διευκρινίζοντας ότι μελετώντας και τις προτάσεις νόμου ετοιμάσθηκε νομοσχέδιο για να τροποποιηθούν άρθρα ώστε να μπορέσουν ακόμα περισσότερα άτομα που έχουν ανάγκη κρατικής στήριξης να επωφεληθούν του ΕΕΕ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι οι τροποποιήσεις θα αφορούν την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας και κάποια οικονομικά στοιχεία. Ερωτηθείσα σχετικά ανέφερε πως σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα αύξησης της οροφής των καταθέσεων, επειδή όπως σημείωσε το ΕΕΕ είναι το ύστατο δίχτυ προστασίας υποδεικνύοντας ότι εργαζόμενοι με πολύ χαμηλό μισθό που δεν έχουν καταθέσεις.

Διευκρίνισε ότι τα χρηματοοικονομικά δεδομένα θα αφορούν δεσμευμένες καταθέσεις ανήλικων τέκνων, υποτροφίες και κάποια άλλα χρηματοοικονομικά δεδομένα.

Κληθείσα να σχολιάσει ανησυχίες ότι το ΕΕΕ δυνατόν να προάγει την αδήλωτη εργασία, η Υπουργός ανέφερε ότι το ΕΕΕ παραχωρείται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προσθέτοντας ότι στο νόμο υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες.

Τονίζοντας ότι η πολιτική του Υπουργείου Εργασίας είναι να επιδοτείται η εργασία, ανέφερε πως όταν δημιουργηθεί το μητρώο οι λήπτες του ΕΕΕ θα εξεταστούν και όσοι είναι ικανοί για εργασίας θα κληθούν σε κοινωνική εργασία. Διευκρίνισε ότι ετοιμάζονται τα σχέδια για την κοινωνική εργασία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε από την Υπουργό ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα κατατεθεί νομοσχέδιο. Πρόσθεσε ότι κάποιες από τις προτάσεις του Υπουργείου κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, διευκρινίζοντας ότι δεν διαφοροποιούν δραστικά τα κριτήρια.

Είπε πως αυτά έχουν να κάνουν με το ύψος της αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας, γίνεται βελτίωση του ορισμού του ατόμου με αναπηρία και δεν αλλάζει οτιδήποτε για την ηλικία του εξαρτώμενου τέκνου.

Περαιτέρω, ο κ. Φακντής είπε ότι η Κυβέρνηση τοποθετείται αρνητικά στην πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για το δικαίωμα στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν υπέβαλαν αίτηση για ΕΕΕ,  να την υποβάλουν τώρα.

Πρόσθεσε ότι η ανησυχία του Υπουργείου για αποξένωση περιουσιακών στοιχείων δεν υφίσταται, αφού τροποποιήθηκε η αρχική πρόταση, ώστε ο έλεγχος να πηγαίνει πίσω όπως θα ήταν εάν υπέβαλλαν έγκαιρα αίτηση.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμο για τα μέμο είπε πως σε αυτό θα υπάρξει ρύθμιση, καθώς ο νόμος για το ΕΕΕ δεν προβλέπει μέμο, αναφέροντας ότι το Υπουργείο τοποθετήθηκε αρνητικά στη διαγραφή των υπερπληρωμένων επιδομάτων.

Ο κ. Φακοντής είπε πως στη συνεδρία της προσεχούς Δευτέρας θα γίνουν τοποθετήσεις επί των προτάσεων νόμου και θα αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου ώστε να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση στην τελευταία συνεδρία πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής ανέφερε ότι το ΕΕΕ αποτελεί καινοτόμο νομοθεσία που καθορίζει τη στήριξη προς τους ευάλωτους πολίτες. Πρόσθεσε πως η συζήτηση ανέδειξε πολλά θέματα και εξέφρασε ευαρέσκεια για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση προχώρησε σε εισηγήσεις που βελτιώνουν τη νομοθεσία. Διευκρινίζοντας ότι δεν συνιστούν τροποποιήσεις λόγω λαθών αλλά για βελτίωση των κριτηρίων λόγω καλύτερων οικονομικών του κράτους, απηύθυνε έκκληση όπως τερματιστούν οι αντεγκλήσεις από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφερε ότι οι τροποποιήσεις στο νόμο που προσπαθεί να φέρει η Κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση χωρίς, ωστόσο να επιλύουν όλα τα προβλήματα.

Δήλωσε περαιτέρω ότι  η ΕΔΕΚ θα λάβει υπόψη κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια το θέμα της συνταγματικότητας και θα συνεχίσει να πιέζει ώστε να επέλθει ολοκληρωτική βελτίωση της νομοθεσίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top