ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν δίνει €300 δισ. για απεξάρτηση από τη Ρωσία και θεωρεί λύση τα σβηστά φώτα

Η Κομισιόν δίνει €300 δισ. για απεξάρτηση από τη Ρωσία και θεωρεί λύση τα σβηστά φώτα

Η επιχείρηση θερμοστάτης και το πλάνο REPowerEU με το οποίο η Κομισιόν προτείνει μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και μετακινήσεις με ποδήλατα και από το πακέτο των δισ. χωρίς να δίνει ούτε ευρώ στα νοικοκυριά - Συζητείται και η μείωση των ορίων ταχύτητας σε εθνικές οδούς!


Eνα βαρύ πακέτο χρηματοδότησης, αξίας περίπου 300 δισ. ευρώ, ρίχνει στη στρατηγική απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα η Κομισιόν, χωρίς όμως να απαντά στις άμεσες και επιτακτικές ανάγκες χρηματοδότησης των καταναλωτών και στο σοκ που προκαλούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα στοχευμένα μέτρα της Ε.Ε. υπηρετούν τον πρωταρχικό στόχο της ενεργειακής μετάβασης και τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που είναι μονόδρομος για φθηνή παραγωγή ενέργειας. Μεταφέρουν όμως τα χρηματοδοτικά βάρη και την οικονομική στήριξη στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, στα ίδια τα κράτη.

Η Κομισιόν προβλέπει την εκπόνηση εθνικών σχεδίων που θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που υπολογίζονται σε 1,5 δισ. για την Ελλάδα.

Επιπλέον έσοδα θα προέλθουν από τα αδιάθετα δάνεια του Ταμείου, ύψους 225 δισ. ευρώ, από τα οποία εκτιμάται ότι η χώρα μπορεί να αντλήσει κονδύλια πάνω από 5 δισ. ευρώ αλλά και από πρόσθετους πόρους 20 δισ., που προέρχονται από δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών, που επίσης θα κατανεμηθούν στις χώρες. Ωστόσο οι πόροι αυτοί, όπως περιγράφεται στα πολυσέλιδα κείμενα της Ε.Ε., δεν προβλέπεται να διατεθούν για επιδοτήσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς προορίζονται για δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, επενδύσεις σε υποδομές, μονάδες παραγωγής, κατάρτιση εργαζομένων κ.ά.

Επομένως αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή στη Σύνοδο Κορυφής, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά απίθανο, στα τέλη του μήνα η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να προχωρήσει με τη δέσμη μέτρων που εξήγγειλε προ ημερών και με ένα μαξιλάρι 3,2 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους (έσοδα από ρύπους, υπερέσοδα, κρατικός προϋπολογισμός) με περίοδο εφαρμογής την 1 Ιουλίου. Εκκρεμεί η έγκριση του σχεδίου από την Επιτροπή, για το οποίο υπάρχουν ήδη πυκνές επαφές και τηλεδιασκέψεις, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι η επιβολή πλαφόν ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής και η συνέχιση των επιδοτήσεων για την αποκλιμάκωση των τιμών θα εγκριθεί ακόμη και εντός των επομένων ημερών, χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top