ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσο κοντά βρίσκεται η τετραήμερη εργασία στην Κύπρο - Μισθοί, οφέλη και λεπτομέρειες

Πόσο κοντά βρίσκεται η τετραήμερη εργασία στην Κύπρο - Μισθοί, οφέλη και λεπτομέρειες

Συζητήσεις για τη τετραήμερη εργασία στην Κύπρο, φαίνεται να φέρνουν ένα αποτέλεσμα, καθώς όπως όλα δείχνουν αναμένεται να εφαρμοστεί και στην Κύπρο , το επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί οτι η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας έχει ήδη υιοθετηθεί σε άλλες χώρες όπως Ισπανία, Ισλανδία, Σκωτία, Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Βέλγιο.

Ερευνές έδειξαν ότι μετά τη Πέμπτη ξεκινά να χάνεται η ουσιαστική παραγωγικότητα των εργαζομένων και η τετραήμερη εργασία φαίνεται να είναι η αποτελεσματική λύση που βρήκαν άλλες χώρες , αυξάνοντας και την παραγωγικότητα αλλά έχοντας και ευδιάθετους υπαλλήλους.

Το νέο μοντέλο εργασίας, φαίνεται πως ίσως υιοθετήσουν δειλά-δειλά μελλοντικά σε στάδιο δοκιμής , επιχειρήσεις και οργανισμοί του ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο.

Οπως αναφέρει ο Αιμίλιος Μιχαήλ, Διευθυντής Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων ΚΕΒΕ, στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, "Στην Κύπρο δεν έχουμε αρχίσει συζητήσεις σε επίπεδο οργανώσεων ή επιχειρήσεων". Οι πλείστες επιχειρήσεις δεν το έχουν εφαρμόσει. Μονο μια επιχείρηση σκοπεύει να το εφαρμόσει σε πιλοτική φάση για τους καλοκαιρινούς μήνες, εξηγεί ο κ.Μιχαήλ. 

Σκοπός του μοντέλου αυτού είναι να εξισορροπηθεί η προσωπική με την επαγγελματική ζωή. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτού του μοντέλου θα πρέπει να είναι αποδεκτή και απο τις δυο πλευρές εργοδότη και εργαζομένου.

 

Οσο για το μισθό...

Θα επηρεαστεί ο μισθός εαν γίνει τετραήμερη η εργασία; Την απάντηση έδωσε ο κ.Μιχαήλ αναφέροντας ότι απο τη στιγμή που δεν θα αλλάξουν οι ώρες εργασίας, δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών.

Θα μπορούν οι ώρες της 5ης μέρας να μοιράζονται στις υπόλοιπες μέρες. Εαν αυτό γίνει θα πρέπει να αλλάξει και η νομοθεσία για κάποια επαγγέλματα απο 8ωρη να γίνει 10ωρη.

Δείτε οσα ανέφερε ο κ.Μιχαήλ:

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top