ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΟΗΕ σε «περίπλοκες» συνομιλίες με τη Ρωσία για να ξεμπλοκάρουν τα λιμάνια της Ουκρανίας

Ο ΟΗΕ σε «περίπλοκες» συνομιλίες με τη Ρωσία για να ξεμπλοκάρουν τα λιμάνια της Ουκρανίας

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι διεξάγει έντονες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για να ξεμπλοκάρουν τα λιμάνια της Ουκρανίας και να απελευθερώσουν δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών για να αποτρέψουν μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Εκατό ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο συντονιστής της κρίσης του ΟΗΕ για τη χώρα που έχει καταρρεύσει από τον πόλεμο, Αμίν Αουάντ, τόνισε τα μεγάλα διακυβεύματα των «πολύ, πολύ περίπλοκων» συνομιλιών για να προσπαθήσουν να τερματίσουν το αδιέξοδο.

Τα πλοία φορτωμένα με σιτηρά παραμένουν αποκλεισμένα στην Ουκρανία, η οποία πριν από τον Φεβρουάριο θεωρούνταν κορυφαίος εξαγωγέας καλαμποκιού, σιταριού και ηλιόσπορων, ταΐζοντας 400 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο πέρυσι.

Οι συνομιλίες διεξάγονται από τον επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθ και τη Ρεμπέκα Γκίνσπαν, η οποία ηγείται της υπηρεσίας εμπορίου και ανάπτυξης του ΟΗΕ, είπε ο Άουαντ μέσω βιντεοσυνδέσμου με δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι ειδικά οι αφρικανικές χώρες, οι οποίες εισήγαγαν περισσότερο από το ήμισυ της κατανάλωσης σιταριού τους από την Ουκρανία και τη Ρωσία, αντιμετωπίζουν μια «άνευ προηγουμένου» κρίση που προκλήθηκε από τη σύγκρουση.

Οι τιμές των τροφίμων στην Αφρική έχουν ήδη ξεπεράσει αυτές που ακολούθησαν την αραβική άνοιξη του 2011 και τις εξεγέρσεις για τα τρόφιμα το 2008.

Ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αναζητήσει τρόπους για να μεταφέρει σιτηρά που έχουν κολλήσει στα ουκρανικά λιμάνια, αλλά ζήτησε από τη Δύση να άρει τις κυρώσεις.

Αλλά ο Αουάντ τόνισε ότι ασκείται πίεση στη Ρωσία από ορισμένους από τους συμμάχους της που νιώθουν την πίεση.

«Υπάρχουν πολλές κινήσεις μεταξύ της Μόσχας και άλλων χωρών που έχουν ανησυχίες», είπε.

Την Παρασκευή, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης, Πρόεδρο της Σενεγάλης Μάκι Σαλ, στην κατοικία του στη Μαύρη Θάλασσα στο Σότσι. Κατά την έναρξη αυτών των συνομιλιών, ο Σαλ είπε στον Πούτιν να «συνειδητοποιήσει» ότι οι αφρικανικές χώρες «είναι θύματα» στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο Αουάντ τόνισε ότι η Ρωσία «έχει συμμαχίες στο Νότο», τονίζοντας ότι ορισμένες από τις χώρες που επηρεάζονται θα μπορούσαν να βοηθήσουν να επηρεάσουν την κατάσταση.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ είπε ότι η απεμπλοκή των λιμανιών θα είχε τεράστιο αντίκτυπο.

«Τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας είναι σαν να ήταν η ασημένια σφαίρα όταν πρόκειται για την αποφυγή των παγκόσμιων λιμών, της παγκόσμιας πείνας», είπε στους δημοσιογράφους ο συντονιστής έκτακτης ανάγκης του WFP στην Ουκρανία Μάθιου Χόλινγκγουορθ.

Είπε ότι ενώ γίνονται προσπάθειες για να ανοίξουν ξανά τα λιμάνια, ο ΟΗΕ και άλλοι εξετάζουν επίσης άλλες επιλογές για να πάρουν τα σιτηρά που χρειάζονται απελπιστικά από την Ουκρανία, μεταξύ άλλων με φορτηγό, τρένο ή μέσω λιμανιών σε γειτονικές χώρες.

Τέτοιες επιλογές θα σήμαιναν ωστόσο "απώλεια 1-1,5 εκατομμυρίου τόνων", είπε, τονίζοντας ότι αν και αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ, "δεν είναι τίποτα όταν αυτή η χώρα διακινούσε πέντε εκατομμύρια τόνους έναν μήνα πριν από αυτόν τον πόλεμο".

Ο Αουάντ συμφώνησε, επισημαίνοντας μια σειρά από προκλήσεις με τη μετακίνηση σιτηρών με φορτηγό ή σιδηρόδρομο.

«Πρέπει να είναι πραγματικά μία θαλάσσια μεταφορά για να υποστηρίξει 50 έως 60 εκατομμύρια τόνους τροφίμων», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον προσώπου – Φαίνεται να έριχνε πυροτεχνήματα

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top