Η Κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε χθες την απόφασή της να επιβάλει ειδική σήμανση στα προϊόντα που κυκλοφορούν στη νορβηγική αγορά και παράγονται σε περιοχές που τελούν «υπό ισραηλινή κατοχή», και συγκεκριμένα από ισραηλινά εργοστάσια και βιοτεχνίες που εδρεύουν στην Δυτική Όχθη και στα Υψώματα του Γκολάν.
Η απόφαση της νορβηγικής κυβέρνησης βασίζεται στην εφαρμογή σχετικής απόφασης που εξέδωσε πριν από 3,5 χρόνια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που συστήνει τη σήμανση των ισραηλινών προϊόντων με προέλευση από περιοχές που τελούν υπό ισραηλινό έλεγχο από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, συμπεριλαμβανομένων και όσων παράγονται από την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Από τώρα και στο εξής, οι αρμόδιες νορβηγικές αρχές θα απαιτούν από τους εισαγωγής των εν λόγω προϊόντων να αναγράφουν το όνομα του ισραηλινού οικισμού προέλευσης «από τις κατεχόμενες περιοχές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση της κυβέρνησης του Όσλο.
Το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε σχετική ανακοίνωση χθες βράδυ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της Νορβηγίας, τονίζοντας ότι με αυτό το μέτρο δεν προάγονται οι καλές διμερείς σχέσεις Ισραήλ-Νορβηγίας. Η ανακοίνωση προσθέτει ότι «αυτό το βήμα θα επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, αλλά και τον ρόλο που θα ήθελε η κυβέρνηση του Όσλο να διαδραματίσει στον τομέα αυτό».
Αντιδρώντας στην απόφαση της νορβηγικής κυβέρνησης, η πρόεδρος του Ισραηλινού Ινστιτούτου Εξαγωγών, Αγιέλετ Ναχμίας-Βέρμπιν, σε σχετική δήλωσή της, εξέφρασε «τη λύπη της από την απόφαση της Νορβηγίας να επιβάλει σήμανση επί ορισμένων ισραηλινών προϊόντων», προσθέτοντας ότι «στα εργοστάσια και στις βιοτεχνίες που λειτουργούν στη Δυτική Όχθη απασχολούνται πολλοί Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι, μαζί με Ισραηλινούς συναδέλφους τους, γεγονός που προάγει τις λεπτές σχέσεις ομαλής συμβίωσης αλλά και τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης όλων των κατοίκων της περιοχής». Στην ανακοίνωση του Ισραηλινού Ινστιτούτου Εξαγωγών αναφέρεται ότι «σε στενή συνεργασία με το ισραηλινό Υπουργείο οικονομικών, θα ενισχυθούν με τον κατάλληλο τρόπο οι Ισραηλινοί εξαγωγείς προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι επιπτώσεις που θα προκύψουν από την απόφαση της νορβηγικής απόφασης».
Από το 1993, οπότε και υπεγράφησαν οι ‘Συμφωνίες του Όσλο’ που όρισαν τον Οδικό Χάρτη για τη διαπραγματευτική διαδικασία Ισραηλινών και Παλαιστινίων, και μέχρι σήμερα, ο έλεγχος της εφαρμογής των συμφωνηθέντων έχει αναχθεί σε βασικό πυλώνα της νορβηγικής εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, ενθαρρύνοντας μεταξύ άλλων την επιτόπια παρουσία νορβηγικών ανθρωπιστικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε συγκεκριμένες περιοχές της Δυτικής Όχθης και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέες κάμερες στη Λεμεσό - Πότε ανάβει το φλας
• Κακοκαιρία Atena στην Ελλάδα: Θα επηρεάσει την Κύπρο; Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός
• Κλιματιστικά στα σχολεία: «Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια» - Πότε αναμένεται να λειτουργήσουν
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις